Re: Tmavy obraz na monitore
CRT monitory sa vekom "vysvecuju", stracaju svoje povodne parametre. Typicky prejav vysvietenia je strata jasu a (alebo) kontrastu. Jedina moznost je rozobrat ho a pokusit sa nastavit jas/kontrast/farebnost/ostrost vnutri nastelovanim trimrov (to su take valceky, do ktorych strcis srobovak a mozes s nimi potocit).
Citace:
Původně odeslal PiT
CRT monitory sa vekom "vysvecuju", stracaju svoje povodne parametre. Typicky prejav vysvietenia je strata jasu a (alebo) kontrastu. Jedina moznost je rozobrat ho a pokusit sa nastavit jas/kontrast/farebnost/ostrost vnutri nastelovanim trimrov (to su take valceky, do ktorych strcis srobovak a mozes s nimi potocit).
viem co su trimre,chodim na elektorechnicku priemyslovku ;)
Citace:
Původně odeslal lloydfoun
tak hura do pitvania teda ehm nastavovania ;)
Citace:
ty trimry najdes na VN trafu vetsinou jsou 2 az 3... 1 na nastaveni jasu a 1 az 2 na nastaveni ostrosti...
doporucuju pouzit nejaky nevodivy stelovatko nebo elektrikarsky rukavice ;-)
Citace:
Původně odeslal Strby
ty trimry najdes na VN trafu vetsinou jsou 2 az 3... 1 na nastaveni jasu a 1 az 2 na nastaveni ostrosti...
doporucuju pouzit nejaky nevodivy stelovatko nebo elektrikarsky rukavice ;-)
kde presnejsie to VN trafo je ? a mam to nastavovat za behu pc ? a este,nemozem tym zasahom poskodit samotny obraz alebo cely monitor ? dik
Citace:
kde presnejsie to VN trafo je ? a mam to nastavovat za behu pc ? a este,nemozem tym zasahom poskodit samotny obraz alebo cely monitor ? dik
Obvykle byva na zaciatku (tam, kde je to uzke) obrazovky alebo niekde pri nom.
Ano, za behu, ako inak chces vidiet vysledok?
Mozes tym nielen poskodit obraz/monitor, ale sa aj zabit, kedze je tam standardne 20-25kV.
Citace:
Původně odeslal PiT
Mozes tym nielen poskodit obraz/monitor, ale sa aj zabit, kedze je tam standardne 20-25kV.
tagze to radsej necham tak,za zivot mi to nestoji ;)
Citace:
Původně odeslal PiT
myslim ze se pletes :-) na delu byvaji vetsinou trimry kterymi se nastavujou barvy atd ostrost a sveltost se na stavuje na VN trafu ktery asi nejsnaze najdes na druhe strane te prisavky co je na obrazovce (tam je tech 25kV anodove napeti ktere urychluje naboje)
Citace:
radsej do toho neryp ak sa v tom nevyznas - dohodni sa s nejakym ucitelom co ma s vami dielenske cvicenia a dovlec to radsej do skoly . Nastavenie moze urobit ucitel aj s vysvetlenim pre celu triedu - aspon vam ukaze nieco prakticke
Ten VN transformator byva vetsinou zalit v plastu a vede od nej myslim dlustej drat primo na zadni stranu obrazovky. Jsou na nem 2 az 3 trimry, jeden byva Focus (pri testovacim obrazci muzes zkusit ten monitor odostrit - nebo ho taky muzes slusne rozostrit :!: )
Ted tvuj hledanej se jmenuje Screen - menis s nim primo cele vysoke napeti => tj. zesvetlujes a ztmavujes s nim obraz. Jeste si pred tim si nejak rozumne nastav jas/konstrast, aby si mel sanci jas potom pridavat i ubirat.
Jeste poradim, ze nektere monitory maji pristup k tem trimrum bez demontovani, na zadni stene byvaji dvirka nebo nejaka krytka. Pokud ho budes mit rozdelanej, davej pak pozor aby se ti za behu nedotl ten spodni tistenej spoj s necim kovovym (v monitorech byvaji vespod kovove listy nebo plechy), jeste kdyz sem jeste byl na "prumyslovce", jednu peknou 15" sem si takhle objebal. A jak psal PiT, nedoporucuje se tam na nic sahat ;)
Strby:
Nj, ja som mal na starej Philips 105S hned pri dele pod kovovou krabicou aj trafo a nastavovalo sa to vsetko tam.
A to je takový problém to šoupnout do TV servisu ať to poštelujou?? Já si myslím že víc jak 150Kč by za to nevylo? Ale možná se pletu?
Citace:
tagze to radsej necham tak,za zivot mi to nestoji ;)
ale inak to zas nespravis .... ja som sa tak bavil asi s 15 ci 20timi monasmi. podarilo sa mi spravit ale zas len 6 natrvalo....
inak supa je to pekna :) ked preskoci iskra :D malem som sa pos.... :D
Citace:
Původně odeslal Gizmo_CZ
A to je takový problém to šoupnout do TV servisu ať to poštelujou?? Já si myslím že víc jak 150Kč by za to nevylo? Ale možná se pletu?
no a takto to mas doma za 15 minut a zadara....