Regulace otáček ponorného čerpadla
Zdárek, koupil sem si čerpadlo Eheim 600 do Zalman Reseratoru 1 Plus, všechno v pohodě, nainstaloval jsem ho za 2 dny, ale vadí mi jak moc bzučí, bzučení není zcela jistě tím, že by se opíralo někde o stěny, důkladně jsem ho posilikonoval a přidělal tak aby se vznášelo v kapalině, problém je v jeho výkonu. No a teď k otázce, čerpadlo je napájeno rovnou ze zásuvky, a mě by zajímalo hlavně to jak mu snížit otáčky, někdo mi doporučil hledat něco jako měnič kmitočtu, ale nikde jsem nic na takhle slabé čerpadlo nenašel, všechno je tak pro čerpadla o příkonu okolo 0,4kW a vyšším. Tohle čerpadlo má asi 12W, takže by to bylo jako kupovat si pro sebe rybník, když potřebuju jen bazén :)
Řešil někdo už podobný problém? Hledal jsem ve fóru, ale našel jsem jen 3 roky starou diskuzi o tom jak ztišit čerpadlo, ale o regulaci otáček tam nebylo nic.
Re: Regulace otáček ponorného čerpadla
Bude tam s nejvetsi pravdepodobnosti synchronni motor s buzenim perm. magnety. Ať premyslim, jak premyslim, nenapada mne jiny zpusob, jak snizit otacky nez zmenou frekvence, nebo zmenou poctu polovych dvojic. Tak si vyber ... :-)
IMHO je to zbytecnost, sam Eheima 600 mam a je tichounky... Nemas privrenou tu "klapku" na cerpadle??
Díky za odpověď, no ono to není tak strašné, ale když já mam jaksi pasivní zdroj, a v PC nemam disk, systém teď provozuji přes NFS. Takže jediné co slyším je tohl, jinak úroveň hluku je tak dvojnásobná oproti Eheim 300. Nenapadá tě kde by se takový měnič dal sehnat? Hledal jsem na netu, ale nic rozumného jsem nenašel, stačí mi klidně staticky snížit počet otáček na polovinu.
Myslim, ze menice budou drahe. Ja bych si ho postavil, ale tahle aplikace by mi za tu namahu nestala. Jestli se do toho chces pustit, tak hledej neco o tyristorech, pripadne tranzistorovych menicich s vyuzitim PWM. Prime menice kmitoctu. Vetsinou se to dela tak, ze mas 2-4 tranzistory(tyristory)+diody k nim a ridis si je pres budice pomoci mikrokontroleru-v tvem pripade, treba jen pomoci casovacu...kdyz ti jde jen o jednu freq. Ale je to cele na tuhle aplikaci slozite a nestoji to za to...
Citace:
Původně odeslal šaman
Bude tam s nejvetsi pravdepodobnosti synchronni motor s buzenim perm. magnety. Ať premyslim, jak premyslim, nenapada mne jiny zpusob, jak snizit otacky nez zmenou frekvence, nebo zmenou poctu polovych dvojic. Tak si vyber ... :-)
IMHO je to zbytecnost, sam Eheima 600 mam a je tichounky... Nemas privrenou tu "klapku" na cerpadle??
Ehm..neni to synchron, ale asynchron s rotorem z permanentniho magnetu. Synchronni motor vypada ponekud jinak, nez tenhle maly levny jednofazovy asynchron
vice zde: http://www.lss.fd.cvut.cz/documents.php?UDoc=25
cituji: "ŘÍZENÍ OTÁČIVÉ RYCHLOSTI
* Kmitočtové (f1) - měnič kmitočtu (polovodičový)
* Přepínáním počtu pólů (skoková změna)
* Řízením skluzu (odporem v rotoru,napájením rotoru (kaskády), impulsním napájením."
Nak
Nakadah Al Jaffa: tu informaci jsi vycetl kde? IMHO JE to synchronni stroj, ale i kdyby to bylo jak rikas ty, tak to pro rizeni otacek nic nemeni, neodbudis to tak jako tak a impulsni napajenim napajenim minis presne co? - praktickou realizaci jsi zkousel?
Citace:
Původně odeslal šaman
Nakadah Al Jaffa: tu informaci jsi vycetl kde? IMHO JE to synchronni stroj, ale i kdyby to bylo jak rikas ty, tak to pro rizeni otacek nic nemeni, neodbudis to tak jako tak a impulsni napajenim napajenim minis presne co? - praktickou realizaci jsi zkousel?
Ten odkaz sis cely prolezl? Procetl sis to? Umis vubec cist? Pokud ano tak nechapu tve otazky...chces mi snad tvrdit ze mam doma v sekacce synchronni jednofazovy motor? :D :D :D
---
Motory na střídavý proud
Sychronní motor
Synchronní motor je v principu obrácený generátor střídavého proudu. Rotor je tvořen magnetem nebo elektromagnetem, stator, na nějž je přiveden střídavý proud, vytváří pulzní nebo častěji rotující magnetické pole. Rotor se snaží udržet polohu souhlasící s tímto polem.
Synchronní motory mají mnoho nevýhod - je třeba je roztočit na pracovní otáčky jiným strojem, pokud pod zátěží ztratí synchronizaci s rotujícím polem, skokově klesne jejich výkon a zastaví se. Proto jsou využívány jen ve speciálních případech, kdy jsou nevýhody vyváženy požadavkem pravidelných otáček o frekvenci elektrické sítě. Ze synchronního motoru se vyvinul krokový motor a střídavý servomotor.
Asynchronní motor
Asynchronní motor má proti synchronnímu jinou konstrukci rotoru. Rotor se obvykle skládá ze sady vodivých tyčí, uspořádaných do tvaru válcové klece. Tyče jsou na koncích vodivě spojeny a rotor se pak nazývá kotva nakrátko. Rotující magnetické pole indukuje v tyčích stojícího rotoru proudy, které zpětně reagují s magnetickým polem a vzniká elektromotorická síla. Otáčky rotoru rostou. Tím, jak se přibližují otáčky rotoru otáčkám magnetického pole, klesají indukované proudy a tím i točivý moment motoru. Pokud je motor alespoň minimálně zatížen, nikdy nedosáhne otáček daných frekvencí napájecího proudu (není s ní synchronní - proto asynchronní motor).
Tento druh motoru se využívá v mnoha oblastech průmyslu a dopravy - typicky ve výkonech stovek wattů a vyšších. S rozvojem levných a výkonných elektronických řídicích systémů nahrazuje postupně tento druh motoru sériový elektromotor.
---
Proste je to asynchronni jednofazovy motor s rotorem z permanentniho magnetu, protoze pri tak male vylikosti rotoru se nikdo v prumyslove vyrobe nebude babrat s tim, aby vyrabel prtavou klec rotoru, zalival to do hliniku, opracoval a jeste vyvazoval. V clanku je presne uvedeno jakym zpusobem je mozno regulovat otacky, staci umet cist a trochu myslet. Nak
Mysli si co chces, to co je tam psano mi nereklo nic co bych predtim nevedel. Stale si myslim, ze Eheim pouziva synchronni motorek. Nikde neni napsan opak a napr. SicceNova, kterou jsem mel rozdelanou je taky synchro sperm. magnety se spousteci tlumivkou.
Sekacka je neco uplne jineho... a chapes vubec v cem spociva vyhoda kleceoveho rotoru :-)
Poznamky o schopnosti cist si pro priste odpust.
btw> citace: "Synchronní motory mají mnoho nevýhod - je třeba je roztočit na pracovní otáčky jiným strojem" --toto neni pravda.
Synchro mot se pouzivaji jako trakcni pohony zcela bezne. Bud s elmag. buzenim, ale nutnosti krouzku (ridis si buzeni zvenku jak chces), nebo s perm. magnety, kde se ale neda odbudit ve vyssich otackach-vhodne spise na mestsky provoz. Pro rozbeh zde slouzi prave pole tvorene perm.magnety.... A takto bych mohl, kdybych chtel polemizovat o mnoha tvrzenim z toho dokumenty, ktere jsou polopravdami, nebo presneji velmi zjednodusenymi tvrzenimi pro studenty, ktere ma uvest do problematiky...Abys pochopil souvislosti potrebujes mnohem vice, nez si toto precist..
Pro mne toto tema konci.
Thunder.m: kup a nebo postav si tranzistorovy menic a dej vedet jaks dopadl ;-)
Ok, beru sva tvrzeni zpet...necemu sem veril a za tim sem si stal, prolezl sem recenze pro cerpadla a opravdu pouzivaji jednofazove dvou-polove synchronni AC motorky. Viz. napr. zde: http://systemcooling.com/hydor_l30ii-01.html
Zkusim doma zapojit cerpadylko na pulzni regulator, co to udela, pokud to neco udela :D pokud nic tak jak napsal Saman, zbyva jenom frekvencni menic. Nak
Ja mam ten druhy regulator, sice ne doma ale na chalupe, o vikendu to testnu na cerpadylku co to udela a dam vedet. Ten prvni frekvencni by ale fungovat mel...Nak
Citace:
Původně odeslal Nakadah Al Jaffa
Ja mam ten druhy regulator, sice ne doma ale na chalupe, o vikendu to testnu na cerpadylku co to udela a dam vedet. Ten prvni frekvencni by ale fungovat mel...Nak
Psal jsem jim tam mail a říkali, že to funguje jen při minimální zátěži cca 60W, myslím teď ten druhý kus, takže zbývá zkusit ten první, ale za cenu 1200 Kč je to celkem drahá zkouška.
Uf, elektrotechnice se venuju uz docela dlouho a tak se podelim o par zkusenosti, doufam jenom ze se nenajde nekdo kdo bude resit jestli mam pravdu nebo ne i kdyz chapu ze jsme na diskusnim foru. :-)
Mam eheim 1046 a to je urcite synchronni (stejne jako naprosta vetsina ostatnich) jako rotor je v nem totiz permanentni magnet (to pozna kazdej kdo to ma v ruce) a to je naprosto zakladni znak synchronniho motoru.
Pokud pouzijete tu vecicku na regulaci motoru s uhliky (jinak receno kartaci) na synchron, bude to nanic, nejspis to snizi vykon (napr. vytlacnou vysku) otacky se nezmeni. Jenom to usekava zacatek sinusovky, po pruchodu nulou, takze do motoru jde proud kratsi dobu, ale frekvence zustava stejna. Ma to vliv pouze na seriove (uhlikove) a asynchronni motory co se tyka otacek.
To co potrebujete vy je opravdu menic frekvence (to je jedine mozne reseni): http://flajzar.cz/detail.php?zbozi=735&cat=523&open=2
Uz podle fotky muzu potvrdit, tohle je menic frekvence, funguvalo by to urcite i se synchronem. Bohuzel nevim co z toho leze jestli sinus, nebo obdelniky. Sinus je pro motory prirozeny (je tam postupny nabeh napeti podle toho jak se rotor otaci, napeti v zasuvce je sinusove prave proto, ze ho vyrabeji synchronni generatory). Obdelniky nikoliv, urcite by to bezelo taky, ale nevim co na to lozisko cerpadelka (zjednodusene receno otaceni rotoru pri napajeni obdelniky neni tak plynule jako pri sinusu, frekvence otaceni je samozrejme stejna a zavisi na frekveci proudu).
Vim, ze si doufal v neco jednodussiho, ale bohuzel. Odpor na zmenu otacek narozdil od vetraku opravdu nezabere, ale mohl by ubrat vykon a mozna i to by ti stacilo - frekvence vibraci zustane stejna ale budou mensi (ale nevim - tohle klidne prodikutujte:-) ). Vypocet vnodny hodnoty odporu je jednoduchy, nezapomen ho dimenzovat na dostatecny vykon, za zkousku nic nedas (max. par korun za ten odpor).
Tak jdu do čerpadla SICCE MICRA, doufám že nebude problém ho do Reseratoru umístit a že bude tichounké a spolehlivé, za ty tři stovky mi ten pokus stojí, ptal jsem se snad všude, ale regulovat něco takového jako je čerpadlo v akvárku snad ani nejde :) Dokonce jsem od někoho zjistil, že to není ani synchronní motor, ale nějaký hybrid, takže závěrem asi toto, Eheim 600 není dobrá volba, vydává vibrace a po 4 dnech se mi zdá že i o trochu víc, než na začátku, výkon je dobrý.