Zesilovač pro domácí kino
Čau, potřebuju poradit, protože čím víc informací zjišťuju, tím více jsem zmatený a tím míň tomu rozumím. Chci si doma udělat v obýváku domácí kino. Koupil jsem si reproduktory 5 satelitů (max. 70W), jeden woofer (max. 140W). Problém je v tom, že jsou pasivní, bez zesilovače. Jako zdroj zvuku a i obrazu pro to domácí kino chci použít počítač a zvukovou kartu Sound Blaster Audigy I. Kámen úrazu je ten, že samotná zvuková karta reproduktory samozřejmě výkonově neutáhne. Proto sháním zesilovač s šesti kanály, který bych připojil mezi zvukovou kartu a reproduktory. Je hrozně těžké takový zesilovač sehnat. Veškeré A/V recievery nebo jak se to jmenuje, které stojí i kolem 40 000kč, mají výkonové výstupy jen pro satelity. Na woofer je většinou sice taky výstup, ale asi jen filtrován a nezesílen, jakoby se všude počítalo s aktivním wooferem. Soudím tak podle toho, že výstupní svorky na satelity jsou dost masivní, pochopitelně, kvůli vyššímu proudu, ale výstupní zdířka pro woofer je vždy jen obyčejný cinch konektor, který se jako výkonový člen rozhodně nepoužívá..
Další věc je ta, že když už mi někdo radil, který reciever koupit, tak vždycky bylo: "tenhle neber, tenhle má jen dekodér Dolby Surround. Tento kodek už je starý a na prd...." Já vím, že kodek Dolby Surround je zastaralý, ale potřebuju já vůbec, aby to zařízení obsahovalo dekodér prostorového zvuku? Vždyť tohle už obstarává zvuková karta ne ??? Na co ještě dekodér Dolby ProLogic nebo kýhovýra jaký v zesilovači, když už tohle udělá zvuková karta?
Vím, že to je asi stupidní dotaz, ale fakt tomu moc nerozumím a chci porozumět. Děkuju za případné vysvětlení a rady kde sehnat to, co skutečně potřebuju.
Re: Zesilovač pro domácí kino
http://www.bgsdistribution.sk/showdo...24395&i6page=2
ja som v tychto veciach neznaly, a asi ddts 100vka od Creative ti nepomoze, urcite si ho pozeral, hladas asi nieco kvalitnejsie, pre istotu som sem hodil odkaz :-)
Potrebujes AVR s 5.1 vstupem - pote te v pripade analogove propojeni dekodery v AVR nemusi zajimat.
Znacku, impedanci ani odkaz na stavajici bedny neuvadis a vzhledem k te Audigy 1 predpokladam, ze chces proste jenom nejaky zesak a ne pravoverne HiFi za dlouhe penize... ;D
Jedno z moznych reseni:
Kdyz vyjdu z pozadavku na prijatelnou cenu (dnes tak max. do 10k) a pouzitelnost, tak treba starsi modely receiveru od Pioneera (VSX-D812/912) maji jak oddelene analogove 7.1 vstupy, tak moznost pouzivat pasivni subwoofer - ten se totiz da pripojit misto do SW Pre-Out CINCHe do svorek zadnich surroundu, nastavi se to v setupu receiveru a signal pro subwoofer by pak mel byt normalne zesilovan jako pro ostatni repro (nezkousel jsem to, je to popsane v manualu). Samozrejme lze potom pouzivat pouze rezim 5.1 a ne 7.1, protoze kanal pro zadni surround je vyuzit pasivnim subwooferem a taky to nebude s vykonem zrejme tak slavne, jako u klasickych aktivnich SW, ale na tvuj problem by to stacilo. Jinak tyhle receivery normalne zvladaji DD/DTS/Neo6 atd., ale vzhledem k jejich pouziti jenom jako koncovy zesilovac nic z toho v podstate nebudes potrebovat, dekodovani muze delat zvukovka nebo jiny softwarovy dekoder we windows (AC3filter, ffdshow apod.). Jak je to s provozem pasivniho SW u soucasnych modelu (815/915) nebo jinych AVR bohuzel nevim - kdyby te to zajimalo, tak si stahni pdf manualy ze stranek vyrobcu AVR, tam to lze obvykle dohledat.
MK2: Ne, tak tohle opravdu nepotřebuju, potřebuju signál zesílit, né znovu dekódovat.
Caleb: AVR s 5.1 vstupem a 5.1 výstupem jsem právě ještě nikde neviděl, zkus mi poradit víc. A druhá věc je ta, že se mi nechce připlácet za AVR se zbytečtnými věcmi jako dekodéry prostorového zvuku, když je potom stejně vůbec nevyužiju. Právě proto jsem se obrátil sem, jestli existuje nějaké řešení. Nechce se mi věřit, že by neexistovalo...
Edit: PePo: Díky, to je zhruba to, co jsem potřeboval slyšet... Mimochodem ty reprobedny asi nebudou nic slavneho, je to nějaká značka CAT SoundPipes I, výkon satelitů údajně 70W max. (4-8ohm), výkon SW údajně 140W max. (8ohm.). Neslyšel jsem je hrát, jediné co vím, je to, že vypadají celkem hezky. A je pravda, že chci zesilovač, ale když už tak bych bral možná i nějaký lepší (ty reprobedny vyzkouším a pokud nebudou hrát pěkně, koupím jiné), protože myslím si, že i jen samotné zesilovače můžou být HiFi ne? Nevím...
Citace:
Původně odeslal Matio
Caleb: AVR s 5.1 vstupem a 5.1 výstupem jsem právě ještě nikde neviděl, zkus mi poradit víc. A druhá věc je ta, že se mi nechce připlácet za AVR se zbytečtnými věcmi jako dekodéry prostorového zvuku, když je potom stejně vůbec nevyužiju. Právě proto jsem se obrátil sem, jestli existuje nějaké řešení. Nechce se mi věřit, že by neexistovalo...
Ty AVR co 5.1 vstup maji, to nalezite inzeruji i na predni stene pristroje, a samozrejme patri mezi ty drazsi. Co se tyce samostatneho 5.1 zesilovace, neco takoveho se bude schanet asi dost tezko. 6 kanalove samostatne zesilovace existuji, ale opet k tomu bude potrebovat nejakej predzesilovac (kterej a) vetsinou ma ty dekodery a b) tohle reseni vyjde postatne draz).
Pak urcite existuji 5.1 zesilovace jako periferie k PC, myslim ze jejich vykony a kvalita je ponekud pochybna.
Takze tak jako tak, AVR s 5.1 vstupem mi vychazi jako nejlepsi reseni.
Takze tak jako tak, AVR s 5.1 vstupem mi vychazi jako nejlepsi reseni.
Souhlas.
Muzu ti nabidnout AVR Yamaha RX-V350 za slusnou cenu, jeste rok v zaruce, info zde http://www.audiovideo.cz/DetailPage.asp?DPG=29714
Jinak, ty rero jsou k tomu receiveru dost smutny, ale kdyz uz je mas....
Se subem to bude horsi, divim se ze je pasivni, to vypada skoro ze je urcenej do auta nez do bytu. Asi nejlevnejsi variantou by bylo poridit nejaky slabsi monoblok, nebo modul, kterej zabudujes primo do subu.
Squer díky, ale kupovat reciever a pak ještě solo zesilovač pro woofer se mi nechce, zvlášť, když říkáš, že ty repro jsou nic moc... Ty tu značku znáš? Myslíš, že nehrají pěkně?
Jinak vymyslel jsem to tak, že si zezilovač postavím. mám doma z auta starý 4*40W, který jsem kdysi dělal, tak k němu přidám ještě dva kanály a výhybku a použiju to takhle.
Ty repro neznam, a ani jsem o nich na netu nic nenasel, coz o necem vypovida, ale nevim, mozna se pletu. S tim zesilovacem do auta: mel jsem takhle buzenej sub doma, a problem je v napajeni, potrebujes sakra vykonej zdroj, a ten bude skoro stejne drahej jak receiver. Ja to resil tak ze jsem hodil do obejvaku 120Ah akumulator a na to nabijecku, jak kleslo napeti na aku tak se pripojila a kdyz se dobila tak se zase sama odpojila. Je to reseni ale nedoporucuju, ten AV receiver by vysel lip, samozrejme nic nevnucuju...
O těch repro jsem našel něco tady: http://www.logicom.ag/ v sekci Lautsprecher, Sound Pipes I. Je to nějaká německá firma, ale asi nějaká malá nebo já nevím, nikde jinde jsem nic jiného nenašel.. Každopádně jsem zkoušel dneska připojit jen Woofer a center na zesilovač k reprákům 5.1 co mám k PC a líbilo se mně, jak to hrálo. Sice jsem to nemohl moc okotlit, ale zvuk se mi zdál být čistý, nezkreslený, basy plné a výšky výrazné, čisté. Ale výsledek uvidím, až to bude úplně hotové.
Jinak co se týče zesilovače: baterku z auta v pokoji mít nechci. Udělám to jinak. Na buzení front a rear reproduktrorů použiju těch svých 4*40W, které už mám, zdroj pro ně použiju jeden starší transformátor, co jsem doma našel a pro center a Woofer koupím dva mono zesilovače, nějaké stavebnice 50 a 100W a všechno to zbastlím do nějaké pěkné nerez bedny. Myslím, že to bude ok.
tady ti urcite nekdo poradi:
http://hifi.nazory.cz/hifi.htm
a jejich 4um
http://www.f-sport.cz/hifi/
po precteni par threadu si clovek docela ujasni co vlastne opravdu chce :)
me docela poradil s nakupem avr a repro uzivatel Decibel...