1 Příloh-a(y)
APPro na OvisLinku 1120AP a routování?
Zdary lidi, v oblasti sítě jsem zatim docela lama a mam takovej problem. Stáhnul jsem si FW APPro na OvisLinka 1120 a jde mi o to,že tenhle FW by měl umět routovat. Tak a teď problem: u nás v síti se od příštího měsíce začne platit podle počtu využitejch IP adres. Takže mi jde o to mít dva compy,co mam doma schovaný za jednu IP adresu APčka. Akorát mi to nejde v tom webovym GUI novýho FW nějak nastavit. Teď je stav takovej,že IP adresa AP je 1.0.0.200, brána do netu 1.0.0.1, DNS 1.0.0.1 a moje IP v compu 1.0.0.5+druhej comp 1.0.0.6, maska 255.255.255.0 v příloze je to přesně tak,jak sem to nastavil(zkoušel jsem to teda všemožně,ale takhle mi to dává smysl,že by to mělo fachat) ,ale nějak se tomu nechce fungovat. Ani na router (1.0.0.1) si nepingnu :( http://4um.ocguru.cz/attachment.php?...1&d=1137962086
Re: APPro na OvisLinku 1120AP a routování?
Citace:
Původně odeslal SECRET_AGENT_BOND
Takže mi jde o to mít dva compy,co mam doma schovaný za jednu IP adresu APčka.
Na to potrebujes NAT.
No on umi routovat, kdyz ma spravnej FW, ale uz si nejsem jistej tim nastavovanim pres web rozhrani a prej ma pak mizernou propustnost .... nicmene nikdy jsem nezkousel, takze bez zaruky.
lepší řešit počítačem s linuxem či mikrotikem nebo monowalem m .) a pak nahodit maškarádu a máš pokoj .. u těchle HW Ap s rout je to takový divoký jak nastavení tak propustnost.
1 - Jestli chces schovat wireless klienty za jednu IP, musi ti bezet mezi wlan0 a eth0 PAT. Potom muzes prekladat x wireless klientu treba na IP adresu prirazenou na interface eth0 (nebo i jinou).
2 - Moc mi nesedej ty tvoje IP adresy 1.0.0.0/24. Pro wlan0 a klienty pouzij treba sit 10.0.0.0/8 (nebo 172.16.0.0/12 nebo 192.168.0.0/16) - toto budiz tvoje vnitrni sit. Pro eth0 IP adresu, kterou ti pridelil provider - toto budiz tvoje vnejsi sit. Mezi vnitrni a vnejsi siti ti musi bezet PAT.
Citace:
Původně odeslal m.a.c.a
1 - Jestli chces schovat wireless klienty za jednu IP, musi ti bezet mezi wlan0 a eth0 PAT. Potom muzes prekladat x wireless klientu treba na IP adresu prirazenou na interface eth0 (nebo i jinou).
2 - Moc mi nesedej ty tvoje IP adresy 1.0.0.0/24. Pro wlan0 a klienty pouzij treba sit 10.0.0.0/8 (nebo 172.16.0.0/12 nebo 192.168.0.0/16) - toto budiz tvoje vnitrni sit. Pro eth0 IP adresu, kterou ti pridelil provider - toto budiz tvoje vnejsi sit. Mezi vnitrni a vnejsi siti ti musi bezet PAT.
Ze se tak blbe ptam, ale co je to "PAT"?
imo nejde jenom o wireless klienty, tomu routeru je jedno jestli k nemu pripojis x kompu pres wifi nebo rj45-kou, ale ten router musi umet NAT.
Vsechny ostatni kompy pripojis za router, ale diky NAT budou mit navenek vsechny jedinecnou IP, takze budes platit porad stejne...
NAT - preklad adres 1:1 - preklada jednu vnitrni adresu na jednu vnejsi (1. vntrni na 1. vnejsi, 2.vnitrni na 2. vnejsi,........zachovava zdrojove porty)
PAT - preklad adres many:1 - preklada vice vnitrnich adres na jednu vnejsi (1. vnitrni na 1. vnejsi, 2. vnitrni na 1. vnejsi,........rozlisuje je na zaklade portu, meni zdrojove porty)
Citace:
Původně odeslal m.a.c.a
NAT - preklad adres 1:1 - preklada jednu vnitrni adresu na jednu vnejsi (1. vntrni na 1. vnejsi, 2.vnitrni na 2. vnejsi,........zachovava zdrojove porty)
PAT - preklad adres many:1 - preklada vice vnitrnich adres na jednu vnejsi (1. vnitrni na 1. vnejsi, 2. vnitrni na 1. vnejsi,........rozlisuje je na zaklade portu, meni zdrojove porty)
No ja si vzdycky myslel, ze je NAT (Network Address Translation - LAN IP's <=> WAN IP) a NAT 1:1 (vicemene to same jako NAT, avsak se smerovanim portu WAN IP<=>LAN IP). Pojem "PAT" jsem v zivote neslysel a to se v sitich uz nejakou dobu pohybuju, tak proto se ptam ;-).
PAT-"Port Address Translation" - nekde se to nazyva :
1-overloading
2-port mapping
3-port-level multiplexed NAT
4-single address NAT
5-....buhvijakjeste
me je nejblizsi PAT