[MySql] - problem s cestinou
mam problem se zobrazovanim cestiny v mysql dotazech. na localu mi vse funguje. na serveru provedu sql dotaz a vysledek zapisuju do formulare. v tom formulari nefunguji ceska pismena ě,ř,č (mozna jeste nejaka). misto nich vidim otazniky. stalo se to po prechodu na novy server (je tam i nove mysql i novy phpmyadmin). v phpmyadminovi je cestina v poradku. nevi nekdo co s tim? diky
Re: [MySql] - problem s cestinou
A jaký používáš kódování na stránce? Taky sem měl podobnej problém, musel jsem sladit všechna kódování (mam win, tak na windows-1250/cp1250). Nastavoval jsem kódování metatagem na stránce, pak po připojení k databázi - mysql_query("SET NAMES cp1250");
A ještě v phpMyAdminovi (na úvodní stránce - Language na Czech cs-win1250). A pak sem myslim musel ještě exportovat celou databázi, a importovat zpět (myslim, že sem to musel i překódovat v pspadu, ale to už si přesně nepamatuju)
zde reseno xkrat, 'problem' je prechod z mysql 3 na 4 nebo vyssi. hledej.
Edit: No dobre, smitka byl o fousek rychlejsi.
Citace:
Původně odeslal Smitka
A pak sem myslim musel ještě exportovat celou databázi, a importovat zpět (myslim, že sem to musel i překódovat v pspadu, ale to už si přesně nepamatuju)
Nemusis nic exportovat ani importovat. Pokud si MySQLko mysli, ze jsou data v kodovani x a ony jsou tam ve skutecnosti v kodovani y, staci zmenit kodovani tabulky z x na binary a pak na y, tak se totiz MySQL nebude pokouset o konverzi. dale viz http://php.vrana.cz/prevod-kodovani-mysql.php ...
Prd, staci kdyz hned po pripojeni na DB posles serveru info v jakym kodovani hodlas komunikovat, to je jedina spravna cesta a viz predchozi, je to tu 100x.
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Prd, staci kdyz hned po pripojeni na DB posles serveru info v jakym kodovani hodlas komunikovat, to je jedina spravna cesta a viz predchozi, je to tu 100x.
Prd, kdyz si MySQL mysli, ze to je v jinym kodovani, nez ve kterym to ve skutecnosti je, tak si muzes posilat co chces
Nevis o cem mluvis, nove verze MySQL ukladaji data v nejakem kodovani, ktere bud nastavis globalne v konfigu nebo klido pro kazdou tabulku zvlast. Ovsem pri vlastnim zpracovani, respektive ukladani a ziskavani dat z DB muzes komunikovat v kodovani uplne jinym (default lze taky nastavit).
Samo ze to, aby souhlasilo to, co si MySQL rek s tim, v jakym kodovani to v realu je, je uz tvuj problem a pokud to nejsi schopen dat do souladu, tak je to tvoje blbost a problem rozhodne neni v MySQL, ale v tobe. MySQL pouze respektuje to, co si ji rek ty jako uzivatel.
BTW: Kdo dneska pouzije neco jinyho nez UTF, je u me mamlas. Prekodovat starsi vec je prace na par minut.
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Nevis o cem mluvis, nove verze MySQL ukladaji data v nejakem kodovani, ktere bud nastavis globalne v konfigu nebo klido pro kazdou tabulku zvlast. Ovsem pri vlastnim zpracovani, respektive ukladani a ziskavani dat z DB muzes komunikovat v kodovani uplne jinym (default lze taky nastavit).
jde to nastavovat i pro samotne sloupce tabulky, teda alespon pod mou v4.1
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Samo ze to, aby souhlasilo to, co si MySQL rek s tim, v jakym kodovani to v realu je, je uz tvuj problem a pokud to nejsi schopen dat do souladu, tak je to tvoje blbost a problem rozhodne neni v MySQL, ale v tobe. MySQL pouze respektuje to, co si ji rek ty jako uzivatel.
BTW: Kdo dneska pouzije neco jinyho nez UTF, je u me mamlas. Prekodovat starsi vec je prace na par minut.
Taky pouzivam jedine UTF-8. Mluvil jsem o situaci, kdyz spravce hostingu upgraduje MySQL z 3 na 5 a rekne MySQLku, ze vsechno je v UTF-8, prestoze jsou neci data v ISO, jiny jsou ve win1250... Potom maji vsichni rozsypany kodovani ze dne na den a musi to resit tak jak jsem psal (btw jenom jsem doplnoval to, co uz nastinil Smitka a presne sem rekl, o jaky situaci mluvim: http://4um.ocguru.cz/showpost.php?p=550921&postcount=4). Uz jsem neco takovyho musel na jednom hostingu resit, takze vim o cem mluvim...