fyziku u sem mel davno, tak se radsi zeptam, jak vypocitam odpor ktery musim dat pred dva paralelne zapojeny vetraky (oba odber 0.1A) a chci ze 12V snizit voltaz asi na 6V. (Oba vetraky na jednom napajeni, takze bych rad jeden rezistor)
Printable View
fyziku u sem mel davno, tak se radsi zeptam, jak vypocitam odpor ktery musim dat pred dva paralelne zapojeny vetraky (oba odber 0.1A) a chci ze 12V snizit voltaz asi na 6V. (Oba vetraky na jednom napajeni, takze bych rad jeden rezistor)
60 Ohm.
Kazdy fan ma 120 Ohm(12/0.1) a jsou paralelne, tj. tvari se jako jeden odpor 60 Ohm. Chces a aby na nich bylo polovickni napeti, tak musis dat stejnych 60 Ohm do serie.
a ten resistor musi byt vykonovy! Potece tam 0.1A, takze aspon 6W!
edit: ups, upsal jsem se, samo, ze melo byt 0.6W
Nevím, školy nemám, ale já bych dal 2 větráky seriově a problém by byl vyřešen daleko lépěji :-)
jenze ja si na to prave delam prepinac ;)
normalni a tichy mod..
bohuzel sem byl teda v elektru driv, nez sem si to precet a mam 100 ohmovej 5W odpor.. to to asi snizim razatnejc co? No zkusim.. a jestli se budou aspon trosku slusne tocit, tak ho tam necham..
teda pokud bude tech 5W stacit.. napeti tim srazim asi na 4V ? to by se snad rozbehnout vetraky mohli...
Pokud to máš do PC, nepomohl by SpeedFan ?
no asi ne.. ja mam tech vetraku 5 celkem.. na 3 mam vypinac a na 2 prepinac ;)Citace:
Původně odeslal blizzy
a chci prave aby 2 jeli napevno pomalu.. uz to mam i vyvedeny do FDD krytky, takze uz jen doresit tohleto..
neporadi teda nekdo, jestli to tam muzu prdnout, jak sem to prines?
Muzes, bude tam na nich cca 4,5V. proud celkem bude cca0.075A . Jestli se rozjedou je otazka...
Edit: ztrati se tam cca pul vatu,takze bude vlaznej
ok vemu pajku a zejtra se uwidi.. ale znova se mi do elektra nechce.. jinak dik za info..
Jestli to delas na prepinac tak by nemel byt problemu udelat prepinac vetraky paralene na 12 a seriove na 6v.
Ta I by mela symbolizovat nozky na prepinaci. Snad se v tom vyznate.
12v I I 0v
Fan2+ I I Fan1-
I I nozky spojeny = propojeni Fan2+ a Fan 1-
Fan2- napojeno na 0V
Fan1+ napojeno na 12v