-
4 Příloh-a(y)
Heat-Pipe chladič na DFI UT NF4 Ultra-D
Tak po dlhom čase som bastlil ;) teda mal som trošku času...predchádzal tomu taký nápad ked som náhodou čítal recenziu na Thermaltake Schoonera. Každopádne každý druhý deň som s niekým riešil hlučnosť chladičov aktívnych na DFI Lanparty NF4 Ultra D.
Takže použil som čisto diely z Thermaltake Schooner pasívneho chladiča na grafické karty. Na jadro sa použila časť blok, ktorá pôvodne slúži na zadnú stranu graf. karty. Spona ktorá udržiava celý blok sa prichytila 4 skrutkami do pasívu (otvory už boli pripravené nič sa nevrtalo ani nerezalo). Komplet blok so sponou sa následne uchytili do inšt. dier, pričom som použil opäť len skruky a prislušnestvo zo Schoonera.
Nasledovalo položenie heat - pipe časti, ktorá v pôvodnom Shoonerovi slúžila na externé použitie. Heat-pipe sadli do žliabkov pasívu ako uliate...ale keďže táto časť pôvodne nebola určená do týchto žliabkov rozmýšľal som ako ju upevniť. Použil som teda dlhé spony ktorý slúžili pôvodne ako prispôsobovacie ramienka k uchyteniu. Na ich prichytenie k pasívu sa použili opäť skrutky z príslušenstva.
Heat-pipe chladič čipsetu bol teda na svete...čo je potešiteľné profil je nízky a mala by sa pod to čudo zmestiť aj dlhá karta (podľa meraní určite...ešte to vyskúšam).
Čo sa týka teplot parádne: zavretá skrinka, 120mm intake vypnutý v zaťažení 48C (predtým pri 3000 ot. vetráku na chipsete, zapnutom intake 120mm na max v zaťažení 52-54C). Pri bežnej práci je teplota 44C / 45C. So zapnutým intake na minimum cca 650/700 sa to zmeni o cca 2 stupne nadol.
-
Re: Heat-Pipe chladič na DFI UT NF4 Ultra-D
Pěkné , řešení chlazení už bylo víc na tuhle desku. je tady na to celý thread.
http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=33527
-
respect, velmi elegantne riesenie bez nutnosti nejakeho tazkeho bastlenia ... nepojde to sice do kazdej skrinky ale i tak je to frajerinka. Zaujimalo by ma, kedy pani z DFI pochopia ze vetraky su uplne na howno ... potom mozno zacnu tie ich "najlepsie" dosky byt pouzitelnejsie
-
No áno elegantne a čisté riešenie...skúsim ešte pozhánať dlhú kartu ktorá bude prečnievať, ale čo som meral tak by nemal byť problém. Ako vravíš keby v DFI nahradili ten Aktív (je však nutné povedať, že je kvalitný) za Heat-pipe bola by to iná káva ;)
-
velka parada
je to dalsi reseni pasivu na tuto desku
ale je to drazssi jak freezer
na druhou stranu s tim neni zadna prace(rezani, brouseni)
libi se me, ze ty heat-pipe jsou tak dlouhy, jeste kdyby sly ohnout kolmo k desce, bylo by to super
-
Citace:
Původně odeslal MISKOBOSS
libi se me, ze ty heat-pipe jsou tak dlouhy, jeste kdyby sly ohnout kolmo k desce, bylo by to super
To bych neradil, take jsem na neco podobneho zkousel pouzit tuhle heatpipe. Ale trubicka je z velmi tenke medi...stacilo ji trochu ohnout a rupla :(
-
No tak tohle je zajímavé řešení ... pěkně vypadající ... navíc ničemu nepřekáží ... buhužel cenově 2x dražší než Freezer :( ale tohle mě nenapadlo vypadá to vážně dobře ... a navíc to musi dobře fungovat v odvětrávané case ... :) moc pěkné ..
-
jj, pekna praca Gabo ;) good napad a este lepsie prevedenie... a teploty ok... co viac si moze clovek priat :)
-
Citace:
Původně odeslal simhap
To bych neradil, take jsem na neco podobneho zkousel pouzit tuhle heatpipe. Ale trubicka je z velmi tenke medi...stacilo ji trochu ohnout a rupla :(
ja vim, proto rikam, ze kdyby to slo, bylo by to super
myslel jsem si, ze to bude chladit hur nez freezer, zda se me to mensi, ale teploty to ma stejny jako ja
-
Chladí to moc dobre. Čo sa týka toho ohýnania..ide to celkom dobre ohnúť - tie trubky nie sú až také tenké...samozrejme kolmo nie -> to by už bolo kritické. Každopádne sa to proste mierne do okraja toho toku z 120mm ventilátora ohnúť dá (aj späť). Som rád, že sa Vám to páči...:)
-
Moc pekna a cista praca GABO. A kazdopadne chvalim napad .. very gud ;) Len skoda tej vysokej ceny no ..
-
to teda jsi dobry ze jsi na to prisel takhle to smontoval z jineho chladice pekne, jsi hlava ;)
-
Vypadá to pěkně, ani cena by nevadila, ale vůbec si nejsem jistý, jestli bych to dokázal sestrojit i svými horními končetinami...
Gabo, je to hodně náročné na zručnost?
-
Citace:
Původně odeslal Darth Maul
Vypadá to pěkně, ani cena by nevadila, ale vůbec si nejsem jistý, jestli bych to dokázal sestrojit i svými horními končetinami...
Gabo, je to hodně náročné na zručnost?
Maule náročné bolo prísť na to, čo a aký komponent zo Schoonera použiť na ten ktorý diel. Nemal som fotoaparát pri sebe tak nie je to nafotené, ale čakam ďalší Schooner a tak ten postup nafotím -> potom to bude absolútne ľahké.
-
Gabo, je to paráda. Skús ešte naniesť medzi Al blok a heatpipes trochu teplovodivej pasty, ako sme rozprávali, malo by to tú teplotu ešte nejaký-ten stupeň dole "zraziť" ;)
Inak čosi podobného by sa mohlo ujať aj ako komerčné riešenie, čo poviete?
-
Citace:
Původně odeslal subz3ro
Gabo, je to paráda. Skús ešte naniesť medzi Al blok a heatpipes trochu teplovodivej pasty, ako sme rozprávali, malo by to tú teplotu ešte nejaký-ten stupeň dole "zraziť" ;)
Inak čosi podobného by sa mohlo ujať aj ako komerčné riešenie, čo poviete?
komercni reseni na tomhle postaveny ma ABIT
ale vime jak je to s dostupnosti
samostatne to nikdo neprodava, a myslim, ze to je velka skoda
DFI ma asi uzavreny smlouvy na vetracky=>proto nechce delat heat-pipe
-
Jo to máš recht -> problem je ten, že ten chladič pôvodný nie je zlý ak sa dodržia nasledovné podmienky (v prípade NF4 UT ULTRA-D):
1. Dobre vetraná skrinka
2. Grafická karta NESMIE prechádzať cez vetrák (to jest musí byť taká ako mám ja)
3. Do oblasti kde je vetrák na čipsete fúka pomalobežná 120 ka ventilátor
V týchto podmienkach v pohode nastavíte vetrák na 2900/3000 ot. min kde je fakt nehlučný (porovnal by som to s uplne zaťaženým CHILL zdrojom). Ten vetrák je magnetický typ takže síce na maximum naozaj reve (7000 ot./min proste tiché nie je :D) ale na nízkych sa správa čo sa týka hluku úplne ináč ako tie bežné male vetráky (Evercooll a pod. guličkové etc.)
Najhoršie na tých DFI je napr. to ak človek nahodí 7800GTX s pôvodným chladením a z otvorov chladiča na GTX vychádza hodne teplý vzduch priamo na čipset chladič (to už ukazuje aj na plných otáčkach 56/60C).
Škoda, že niekto nerobí takéto komerčné riešenia, ale problém je -> Kompatibilita...pretoze na ABIT/ASUS je ten Pipe rieseny inac a vlastne vobec neprechadza cez ziadnu komponentu dosky. Aj tak si vsak myslim ze tak specialne navrhnuty Pipe pre DFI UT NF4 ULTRA D v pocte napr 100/200ks by sa rozpredal hodne rychlo...;)
-
Mám přesně tuhle zkušenost - dokud jsem měl ve své dobře větrané skříni krátkou X800GTO2 se Zalmanem, všichni se mi divili, že mi nevadí "řev" chladiče chipsetu. Teď jsem si pořídil 7800GT a ta prochází prostředkem chladiče a vytváří děsný aerodynamický hluk - k tomu horko z origo chladiče na grafice a příšernost je na světě. Zalman sice trochu pomohl, ale pořád je to horší, než to bylo... :(
-
Tak sa ospravedlnujem ale nestihol som ten postup nafotit :mad: pretoze mi moj Schooner prisiel v ten den ako som mal vratit znamemu jeho novy kupeny. Cize som mu dolozil spet tie suciastky a hned si bol pre nich. Ale najdem nejaky tutorial resp. review Schoonera a popisem postup.
-
moooc pekny, uvazuju... :))
-
Gabo pekne, to stejne me napadlo pred vanocema kdyz jsem si poridil ultra-d, ale jediny TT schooner k prodeji byl ten ktery jsem ja predtim prodal a stal moc penez. takze jsem radej poridil HP od stoobiho. to bylo bez prace uplne. ale mas to presne jak jsem si to predstavovat. super reseni.
chtel sem ti pridat body (ktere desne potrebujes) za reseni presne podle mejch predstav ale ono to nejde;)
-
Nejde ohodnotit? Zaujímavé...:confused:
-
Citace:
Původně odeslal GABO
Nejde ohodnotit? Zaujímavé...:confused:
Asi Tě hodnotil nedávno, nebo to přehnal s hodnoceními během jednoho dne... ;)
-
Citace:
Původně odeslal Darth Maul
Asi Tě hodnotil nedávno, nebo to přehnal s hodnoceními během jednoho dne... ;)
to jo gaba sem nehodnotil nikdy. a dohromady se rozdal uz 3 nebo 4 hodnoceni. pricemz behem poslednich 24 hodin 1. ;)
"Nejprve musíte rozdat nějaké body reputace jiným uživatelům, než přidělíte uživateli GABO další."
ale ja mu fakt nikdy zadne body nedal. nejak to hapruje. myslim ze zrovna vy dva muzete zjistit kolik sem rozdal hodnoceni;)
kazdopadne to chlazeni je fakt elegantni. sm jsem to tak chtel udela protoze bych nikdy Freezer nebo nic podobneho neprorezal. Sem na tyhle veci trosku levej;)
-
Tak jedna z prehladnejsich fotografií :)