Vetraky Sunon s maglev loziskem
czest, pred mozna uz par lety sem shanel nejake info jak to funguje a jestli se daj u nas sehnat ale jeste nic moc. nevim jestli tu o tom neco uz bylo o nich ale prodavaji je v gm. na test jsem koupil 40*40*20 vetracek s maglev (magneticke lozisko - nedochazi k treni, nezhorsuji se vyrazne parametry s casem a teplotou).
musim rict ze jsou fakt super. onen mnou koupeny kousek ma pri 12V otacky asi 6000 ovsem mnohem tizsi nez co jsme zatim kdy koupil a subjektivne ma vetsi proud vzduchu nez treba 40*40*20 z alzasoftu od uz nevim koho s kulickovym loziskem. papirove 21dB pri plnem napeti.
kdyz tyhle dva porovnam tak nechrasti jako vetsina s kulickama.
roztaci se od 3V coz se jen tak nevidi. pri napajeni 5V neni slyset. pokdu magneticke lozisko opravdu bude fungovat jak ma tak ma zivotnost nejspis neomezenou. doporucuju vyzkouset. ceny priznive.
pokud ma nekdo jest ezkusenosti s temihle vetracky, nejelpe dlouhodobe tak at to sem napise.
glo
Re: Vetraky Sunon s maglev loziskem
Tie su fajn...ten typ ložiska majú aj vetráky na DFI Lanparty radách ktore su v podstate na 3000 ot. nepocutelne.
Hmm... take by me zajimalo jak na tom potom budou jejich 80 a 120mm. Az je nekdo koupite dejte urcite vedet :p
ja jsem dneska jeden na zkousku koupil, pres vikend testnu a dam vedet.
budu srovnavat tyto (jednak uz je mam a staly radove stejne - 100kc):
Zalman ZM-F1 - 3000 - 36,5 - 34,2 - 0,25 - sleeve
SPIRE FD08025B1L3/4 - 2500 - 37,8 - 25 - 0,15 - ball
SUNON KDE1208PTV1 - 3000 - 40 - 33 - 0,13 - vapo (MagLev)
name - Speed [RPM] - AirFlow [CFM] - Noise [dB] - Current [A] - Bearing
vse 80x80x25mm 12V
Tady o tom mají hezké počtení, dokonce to nevypadá ani jako klasická marketingová propaganda.
Citace:
Původně odeslal Kraki
ja jsem dneska jeden na zkousku koupil, pres vikend testnu a dam vedet.
budu srovnavat tyto (jednak uz je mam a staly radove stejne - 100kc):
Zalman ZM-F1 - 3000 - 36,5 - 34,2 - 0,25 - sleeve
SPIRE FD08025B1L3/4 - 2500 - 37,8 - 25 - 0,15 - ball
SUNON KDE1208PTV1 - 3000 - 40 - 33 - 0,13 - vapo (MagLev)
name - Speed [RPM] - AirFlow [CFM] - Noise [dB] - Current [A] - Bearing
vse 80x80x25mm 12V
tak co ten SUNON?
Taky se přidávám - jak to dopadlo ?? Chtěl bych měnit větráky ve zdroji a tyhle (pokud budou tiché), by byly moc, moc dobré (MTBF 300.000 :-o).
Tak jsem si koupil jednoho SUNONa 60x25 s maglev loziskem, k nemu dva odpory 47 a 100 ohm....testoval jsem to pri ruznych otackach je fakt ze sel slyset predevsim proudici vzduch, coz uz asi neovlivnite, ale pri pozornem poslouchani a to hlavne pri nizkych otackach jde slystet typicky click jako u jinych novych ventilatoru....to "magneticko-levitacni" lozisko se mi zda tak trochu jako nafouknuta bublina. nevim jak to bude s jinymi ventilatory, setkal jsem se totiz jen s jednim kouskem. k zivotnosti se muzu vyjadrit, jedine az casem, ale jinak bych podotknul ze tento ventilator me ocekavani nesplnil.
asi strucne shrnu k cemu jsem dosel. hlucnost odpovida specifikace, tedy celkem dost hlucne (nejvic z tech co mam) a po snizeni otacek byl hluk porad vyrazny. zvuk ulozeni a motorku je vrnivy, ale nepodoba se kulickovemu lozisku. aerodynamicky hluk je velky, lopatky jsou dost odflakle, ostre hrany a zadne poradne tvarovani. vetrak se da regulovat zmenou napeti, temer az do 3 V. pwm regulace ale nepripada v uvahu z duvodu pouzite technologie (prestava to byt maglev a zacne to 'hrat'). vetrak funguje v pohode v jakekoliv pozici a nema to vliv na barvu zvuku a vykonu. vykon je slusny a trvanlivost ukaze az cas. zkusel jsem se podivat dovnitr, ale neprisel jsem na to jak to rozdelat, aby to pak slo i dat dohromady.
shrnuto podrzeno, vykon slusny, hluk velky, trvanlivost ukaze doba...
mam takovy pocit, ze na toto tema uz tu thread je -> http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=37080
mozna by nebylo spatne to sloucit do jednoho (pokud se pletu, tak me opravte :) )
Sunony nikdy nepatrili medzi tiche ventilatory - vacsina typov je robena na vysoky vykon. Tieto s maglev loziskami su pravdepodobne robene na priemyselne pouzitie, kde treba dlhu zivotnost a vysoky vykon.
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Sunony nikdy nepatrili medzi tiche ventilatory - vacsina typov je robena na vysoky vykon. Tieto s maglev loziskami su pravdepodobne robene na priemyselne pouzitie, kde treba dlhu zivotnost a vysoky vykon.
Souhlasim. Sunon delal, dela a delat bude vetraky do prumyslovych zarizeni, ja se s nima velice casto setkavam v merici technice a v ruznych masinach co mame ve skole v silnoproudarske laboratori. A ze Sunun neni zadnej tichoun-to je fakt. Tichej SUNON sem jeste nikdy nevidel a to sem jich mel doma uz opravdu hodne.
Dostal se mi do ruky maglev 92mm a asi byl pachanej na vykon. Hluk desnej.
jinak ten chladic, co je na dfi chipsetu na nf4 ultra d a sli, ma po rozebrani zezadu napsano : sunon maglev fav 124010VH DC 12V = 1,3W :-)
Citace:
Původně odeslal short24
jinak ten chladic, co je na dfi chipsetu na nf4 ultra d a sli, ma po rozebrani zezadu napsano : sunon maglev fav 124010VH DC 12V = 1,3W :-)
Tak to je dobrý - žeby řvaly akorát ty "velké" ?
Citace:
Původně odeslal NMS
Tady o tom mají hezké počtení, dokonce to nevypadá ani jako klasická marketingová propaganda.
Ked si pozriete to pdf, tak zistite ze maglev neznamena bezdotykove riesenie. Maglev posobi axialne. Os rotora je ulozena v bearingu, ako pri obycajnom ventilatore, maglev udajne pomoze vybalancovat pohyb rotora, abi sa nenaklanal az tak do stran - aby nevibroval. Malo by to sposobit aj mensiu hlucnost a dlhsiu zivotnost... Ale bezdotykove to nie je.
to podelne lozisko je jen na rozbeh, pri roztoceni se to uz dotika jen dole, jak konci osa. plyne to i z tech grafu mereni treni co tma maj.
Glo
2 Příloh-a(y)
Tak som kupil dva Sunony s maglev loziskom - 92mm a 50mm. Ten 92mm je pri 5V naozaj tichy. Ten maly ma nejaky divny tvar lopatiek a pri 5V je tiez dost tichy.
Nie je problem prave v tom ze idu na nizke otacky? Lebo ked DFI chladic nereve pri 3 ci 6 tisic otackach nejako vyrazne, nie je prave to cielom? Aby bol tichsi pri vysokych otackach, v porovnani s tradicnymi gulickoymi vetrakmi? (netusim aky robia randal na 6k otackach, ale asi velky). To by potom znamenalo ze je lepsie prevadzkovat ich na vysokych, nie nizkych otackach a "podtaktovanie" nie je pre ne idealne.
Me prijde, ze neco podobnyho je i v Tacens Aura vetracich. Rikaj tomu Fluxus Bearing. Vetraky maj papirove 12, resp. 14dBa. to zhodnotit nedokazu - v kompu mi dela desnej bordel vetrak ve zdroji (taky asi prijde vymenit za jednoho Tacense).
Ten 12cm se na 5V (z regulatoru od Zalmana) pomalinku rozbehne a ani na 11.2V neni slyset z vetsi vzdalenosti nez cca 5cm (tam je slyset slabounky cvakani a takovej 'hukot').
http://www.tacens.com/aura.htm
jinak v PC mam 3x12cm a 2x9cm (verze s ledkama :-)) takze casem uvidime, jestli budou delat problemy ...
mimochodem, netusite nekdo, jak rozblikat ty ledky ve vetracku presne na 7mi nasobny frekvenci otaceni toho vetracku ?
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
mimochodem, netusite nekdo, jak rozblikat ty ledky ve vetracku presne na 7mi nasobny frekvenci otaceni toho vetracku ?
Chces stroboskopicky efekt jo ? No jen abys mel jeste cim tukat do klavesnice, az pichnes pracky do "stojici" vrtule :D
Me teda napada otazka jestli vubec umi LED blikat cca 100x za sekundu ...
Citace:
Původně odeslal
Fazer
Chces stroboskopicky efekt jo ? No jen abys mel jeste cim tukat do klavesnice, az pichnes pracky do "stojici" vrtule :D
Me teda napada otazka jestli vubec umi LED blikat cca 100x za sekundu ...
no libilo by se ... resp. ja bych uvital tu frekvenci tak o 0.5Hz vedle ... vypada to pak fakt 'cool' :-) (staci vzit vetrak a dat ho pred klasickej CRT monitor a pak honit otacky, dokud nejsou ty 'spravny')
a rek bych, ze klasicka ledka to zvlada bez problemu
spis si nejsem jistej, jestli bude svitit dost, aby tam bylo neco videt. ..