czuss lidi
Připájel jsem tu ledku a ok svítí. ALE ne modře ,ale zeleně, vzal jsem multimetr a zjistil že max. tam jde 2,6V a ledka je stavěná od 3-3,6V tak potřebuju něco co zvětší voltáž, aby svítila modře dá se to nějak jednoduše udělat?
diks
Tagy
Printable View
czuss lidi
Připájel jsem tu ledku a ok svítí. ALE ne modře ,ale zeleně, vzal jsem multimetr a zjistil že max. tam jde 2,6V a ledka je stavěná od 3-3,6V tak potřebuju něco co zvětší voltáž, aby svítila modře dá se to nějak jednoduše udělat?
diks
Tagy
Tak asi jedině signálem z hdd otevírat tranzistor a v kolektoru mít tu ledku. a mít to napojený na 5 V.
a nezapomenout na srážecí rezistor 5V-->3,6V.Citace:
Původně odeslal Oneeye_IO
Druha varianta je treba zvysujici menic s MC34063, ale pro tyhle ucely zbytecne slozite..
edit:preklepy
Podle me nejjednodussi by bylo sehnat si ledku ktera pri 2,6V bude svitit modre...
Já takové ještě neviděl a pochybuju, že se vyrábějí. Každopádně by to šlo udělat podobně jako s tím tranzistorem ale použil by se optron.Citace:
Původně odeslal otas
Ja som zasa este nevidel modru LEDku, ktora by svietila pri 72-86% voltazi na zeleno.Citace:
imho nejjednodussi by bylo zkusit jinou LED - asi mas nejakej divnej typ, pokud vazne sviti zelene, protoze co ja jsem zkousel modry ledky pripojit k boardu misto klasickych, tak svitily az z toho bolely oci
ale delaji se - "low voltage blue led" pro mobilni telefony ... treba ty od Fairchild jedou od 2.75V - a protoze bezna modra ledka, kterou jsem ted zkusil, zacina svitit pri 2.55V, pri 2,8V uz sviti velice pekne, a pri 3.2V uz je to jako kdybych koukal do Slunce, tak bych tipoval, ze ty "low voltage" na tom budou jeste lepeCitace:
OK s tim tranzistorem to by šlo, ale nevim jak si spočítat hodnoty a jak co kam na něm připojit :-) nějakej obrázek (schéma) by se šiklo :-)
A ta ledka je jinak superjasná tyrkysová (taková hodně světle modrá)9000mcd
No a ještě mám normální modrou 10000mcd a ta je připojená na power, svítí modře i na těch 2.6V ale potřebuju aby svítila víc :-) ne že bych potřeboval vysvítit oči, ale dělám spínače z plexi a ze strany je chci podsvítit těmadle ledkama, tak potřebuju hafec světla :-)
THX Tagy
Srozumitelny?
no tak takovou tu jednu taky mam, a opravdu pri snizovani napeti prechazi barva jakoby do zelene - ovsem to se dalo cekat, protoze tyrkysova neni cista modraCitace:
Původně odeslal Tagy
No ja mam zkusenosti s bilou diodou, ma se provozovat tak na 3,2V (aspon co mam ja) a kdyz ji dam 3V, tak jednak ma o hodne mensi svitivost, ale taky svetlo neni bile ale lehce namodrale. Bude to dano technologii vyroby zrejme
Czuss tak jsem koukal na to schema a moc z toho nejsem chytrej jak co spočítat.
Stačili by mi přímo hodnoty co a jak a to už pro mě neni problem... :-)
Co vim je, že z toho HDD jde max 2,6V a ledka: napětí 3,0 - 3,6V
proud 20-42mA
THX
Tagy
Jéé co to je za LEDky? To sem taky v životě neviděl, že by měnili barvu podle napětí (proudu). Co sem tak doma pozoroval tak modrá svítí modře furt , bílá taky ( a stačí jí mín).
No a hlavně vlnová délka barvy LEDky je dána velikostí zakázaného pásu u polovodičů (to je ten ,,chip" vevnitř) .... a pochybuju , že by tohle ovlivnilo napětí :!:
a že při věčím napětí svítí modře to máš vyzkoušený ?????
eee při napětí 3 a víc svítí normálně tzn. světle modře ale při 2,6V už spíš nazelenale a hodně slabě... kdyby svítila i na těch 3 zeleně tak to sem nedávám a vyhodim jí do koše...
Ale je prostě vidět, že ividentně potřebuje jen větší šťávu...
Jinak normální modrá svítí na těch 2,6V taky modře.. ale slabě a u tý to taky potřebuju zvednout...
Tady jsou http://www.volny.cz/diody/html/modre.html
Tos teda fakt videl malo.. Obyc zelena ti pri U+2V sviti krasne zlute.Vyzkousej..Citace:
Původně odeslal Erda
A pri vyssom zasvieti aj pekne na cerveno, ze... ale iba raz ;DCitace:
Původně odeslal šaman
Tak jsem vypocital ty odpory, pred diodou je to 33 ohmu a na vystup od HDD je to 1000 ohmu. Tak hodne zdaru.
Díky moc!
Juknu na to, nakoupim a uvidí se :-)
nestaci tam bachnut optoclen?
Přesně takto to mám připojené, žádný resistor, a ledka svítí (poblikává) normálně modře...Citace:
Původně odeslal Tagy
IMHO, ty mas asi inu LEDku, je viac druhov modrej . ..Citace:
Původně odeslal DlouhyJony