Ako pripajkovat SSOP integrac?
Caka ma nelahka uloha, musim pripajkovat integrac SSOP 28, vie niekto poradit ako nato?
Mikropajku mam, spicaty hrot tiez (0.3mm), zaujima ma nejaka teoria alebo finta ohladom toho, aku teplotu, ci treba nejaku pastu alebo lepidlo, aky cin pouzit a pod.
Dakujem za kazdu radu.
Re: Ako pripajkovat SSOP integrac?
Já pájím s pájecí pastou, je dost drahá, ale paji se stim supr, na PCB ti nedrzi nic a na dobre ocistenych ploskach zase cin perfektne drzi. pouzivam tuto http://www.gme.cz/index.php?action=d...sk=&pict=&jaz=
Nekdo to prej taky zaleje dohromady a potom odsaje odsavackou -to by taky mohlo fungovat, nejlip cin drzi na ploskach, takze ty se odsati nejvic brani-ale to jsem jeste ze strachu nezkousel.
Ta pasta je fakt draha, na jedno pouzitie mi jej bude az az, nemaju niekde mensie balenie?
Urcite sezenes i mensi baleni, omrkni ges, gme, conrad a nebo zajdi nekam do kamenýho obchodu. Já mám zkusenosti jen s tou pastou co jsem ti psal. Dobrá věc je taky tento spray: http://www.gme.cz/index.php?action=d...sk=&pict=&jaz= není to tak good jako pasta, ale když dobře osmirkuješ a pořádně nastříkáš PCB, tak by ti to melo jít dobře taky
šaman:
Stou pastou ako pajkujes? Kazdu nozicku zvlast? Nezlieva sa cin aj na ostatne?
Ako tak nato pozeram, zda sa mi to nemozne. To skor ta metoda ako si pisal, ze vsetky naraz a potom to odsat, ale bojim sa aby som velmi neprehrial IO.
poradne plosky a okoli popatlam pastou a po prilozeni soucastky hrot polozim pres dve, tri packy a cpu na hrot cin. Ten se ale stahuje jen na ty plosky a mezi nima nic nezustava. Nesmis tam ale toho cinu hrnout moc, aby se neudelaly "boule". Tezko se to popisuje, zkus a uvidis ze to pujde. Nebo zkus trik s odsavanim, jestli mas nejakej levnejsi IO, me se do toho s ATMegou za 180Kc nechce :-)
panove imho to dost dramatizujete - staci kvalitni tenkej trubickovej cin, kalafuna, a trafopajka se smyckou z tenkyho dratu (popr. jeste zmackutou klestema do spicky) - kupovat drahou pastu kvuli jednorazove zalezitosti je imho zbytecny
Citace:
Původně odeslal Mymak
panove imho to dost dramatizujete - staci kvalitni tenkej trubickovej cin, kalafuna, a trafopajka se smyckou z tenkyho dratu (popr. jeste zmackutou klestema do spicky) - kupovat drahou pastu kvuli jednorazove zalezitosti je imho zbytecny
Nechcem sa hadat, ale chcel by som vidiet toho borca ktory to zvladne. Ale netvrdim, ze je to nemozne. Tie nozicky maju roztec 0.65 mm a je ich 14 v rade....
Citace:
Původně odeslal johu
Nechcem sa hadat, ale chcel by som vidiet toho borca ktory to zvladne. Ale netvrdim, ze je to nemozne. Tie nozicky maju roztec 0.65 mm a je ich 14 v rade....
Nechci se chlubit, ale skoda ze nejsi z Brna, pripajel bych ti to zadarmo. :p
neexistuje nic lepsiho nez kapilarni odasavaci licny, k dostani treba v GESu. Postup je nasledujici : Vsechny nohy zaleju kvalitni pajkou se stribrem urcenou pro pajeni smd, prilozim licnu, kratce prohreju, prebytecnej cin se nasaje do licny a zustane jen tam kde je potreba. Teplota mikropajky do 300 st. Zapajeni SSOP 28 je otazka 30 vterin.
Citace:
Původně odeslal Hooligan
neexistuje nic lepsiho nez kapilarni odasavaci licny, k dostani treba v GESu. Postup je nasledujici : Vsechny nohy zaleju kvalitni pajkou se stribrem urcenou pro pajeni smd, prilozim licnu, kratce prohreju, prebytecnej cin se nasaje do licny a zustane jen tam kde je potreba. Teplota mikropajky do 300 st. Zapajeni SSOP 28 je otazka 30 vterin.
Jenom obcas je problem s pozkozenim okoli, zalezi kolik tam je mista. SSOP se da pajet nozka po nozce, ale je to vopruz. Je nutna kvalini pajka, max0.5mm lepe jestte tenci a s troskou stribra. Jinak kupujte pajky s olovem dokud jsou, bezolovnaty jsou na <cenzored>.
Citace:
Původně odeslal hwsoft
Jenom obcas je problem s pozkozenim okoli, zalezi kolik tam je mista.
To mi prosimte vysvetli, jak odsavaci licna poskodi okoli...
Citace:
Původně odeslal Mymak
Nechci se chlubit, ale skoda ze nejsi z Brna, pripajel bych ti to zadarmo. :p
To by som ta chcel vidiet, ako stou trafopajkou cinujes nozicku po nozicke. Ale ked to dokazes, tak klobuk dole....
Citace:
Původně odeslal Hooligan
No a ta licna neodsaje cin aj z noziciek? Musi byt cin pre pajenie smd, s obycajnym (SnPbCu) to nejde?
Citace:
Původně odeslal Hooligan
To mi prosimte vysvetli, jak odsavaci licna poskodi okoli...
To nie, ale spajkovacka ano - uz som parkrat trochu "natavil" slot alebo kondik :D
licna odsaje veskerej prebytecnej cin i z nozicek, cin zustane jenom mezi nohou a padem, takze vysledek vypada jak z vlny. Cin musi byt pro smd, protoze ma nizkou teplotu tani a zahratej je mnohem "ridsi" nez klasicka pajka bez stribra. To je celkem nutna podminka aby ten cin sel nasat do te licny.
2Rainbow: Tohle poskozeni okoli uz je jen a jen v rukach, ne v pouzite technice :-)
Edit:
ta licna je treba Tady
na smd zeleny baleni
Citace:
Původně odeslal Hooligan
licna odsaje veskerej prebytecnej cin i z nozicek, cin zustane jenom mezi nohou a padem, takze vysledek vypada jak z vlny. Cin musi byt pro smd, protoze ma nizkou teplotu tani a zahratej je mnohem "ridsi" nez klasicka pajka bez stribra. To je celkem nutna podminka aby ten cin sel nasat do te licny.
2Rainbow: Tohle poskozeni okoli uz je jen a jen v rukach, ne v pouzite technice :-)
Presne - tieto veci su vsetky hlavne v rukach :-)
Citace:
Edit:
ta licna je treba
Tady
na smd zeleny baleni
To presne mam - ked sa mi dostane cin tam, kde nechcem, tak to celkom dobre pomaha.
Citace:
Původně odeslal Hooligan
Edit:
ta licna je treba
Tady
na smd zeleny baleni
Kde sa da ten cin so striebrom kupit v malom mnozstve? V gme som ho nenasiel, v conrade maju iba velke balenie....
Diky, ale ges je trocha mimo. V conrade som nasiel spajkovaciu pastu pre SMD za 289,- tak ju skusim ak nenajdem Ag cin.
Hmm v praci takovyhle svaby delam normalne cinem 0.5 , nebo 0,3 . A co se tyce pasty, idealni je integrac vystredit na vsech stranach (v pripade 4 strannych) uchytit tak za 2-3 vyvody at se nehne, lehce popastovat vsechny vyvody (tenka zizala pres celou delku) , a pak prejet budto horkou pajkou, nebo lepe prohrat horkovzdusnou pistoli (300-350 celsia) . Pasta se krasne rozpusti a navzlina. Po trosce cviku neni spoj poznat od strojniho
Pistolkou to jde samozrejme take, ani by ste neverili co se da udelat za hroty :p kdyz sem asi pred cca 7 lety zacinal delat mobily, tak sem to delal jen touto pajeckou. Dej si bacha na "prc" (jak u nas odborne rikame v praci :lol: :lol:) ktery se indukuje pri zapnuti pajecky.
No a pri kazdem pajeni je take velice dulezite nezapomenout na tavidlo ;)
Doporucuji to ale delat odporovou pajeckou a vse dukladne prizemnit.
A nebo pouzi bezkontaktni pajeni, ja se bez nej uz davno neobejdu.
Bgacka bohuzel trafopajkou nejdou :eek: :roll: :lol: