S akou velkou ramkou dokaze este WinXP efektivne pracovat?
2GB?
Printable View
S akou velkou ramkou dokaze este WinXP efektivne pracovat?
2GB?
Pro 32b WinXP jsou to 4GB. Pro 64b verzi by to mělo být 16GB.
Jinak podrobnosti třeba zde.
Diki.
Este jedna otazka> Teraz mam 2x512, keby som si dal 2x1gb,
bol by to citelny rozdiel? Mozno aj na hry, a hlavne Win ako celok..
O tom se tu už mluvilo, zkus to najít. Záleží jak v které aplikaci. U některých poznáš rozdíl, u některých vůbec ne. Pro Windows je doporučené optimum tuším 512MB. Ale já bych řekl, že 1GB. Testoval jsem i 2GB, ale rozdíl už jsem nepoznal.
Pri 2GB mozes pohodlne vypnut SWAP, pri 1GB je to tak na hrane (niekedy je to nutnost)Citace:
Původně odeslal kamo
pri ziadnej kapacite ram NEMOZES pohodlne vypnut SWAP, uz si to ludia konecne uvedomte :roll: a inak 64bit wokna dokazu adresovat a pouzivat 128GB fyzickej pamete a nejakych 16TB virtualnej mam pocit, podrobnejsie viz http://www.microsoft.com/windowsxp/6..._benefits.mspx
ja na 1GB vypnuty swap mam uz pol roka :-)Citace:
Původně odeslal MadCap
Záleží na konkrétních aplikacích, někde se to tu už řešilo. Osobně nevidím důvod při dnešních kapacitách disků vypínat swap file.Citace:
Původně odeslal tomase
ja v tom dovod vidim - pomalost disku ;-)Citace:
Původně odeslal Tantalos
To neni spravnej duvod, spravne je to neschopnost M$ napsat kod, kterej by umel pamet spravovat a pouzivat.Citace:
Původně odeslal tomase
Na tucnakovi swap povolenej mam (pri GB ram) a kupodivu se pouziva jen vyjimecne. Na widlich se pouzije vzdy, i kdyz je 800MB volne ram.
ano, dosledok mojho konania je nasledok toho co pises. Nebyt vsak pomalosti disku, mozno by stacil aj ten neschopne napisany M$ kod. Kazdopadne swap off a hotovo.Citace:
Původně odeslal Jezevec
swap off == big problem (nemusi vzdy ale ocakavatelne) pre hocijaky OS ... ja osobne pouzivam tento "hack" http://www.tweakxp.com/article37016.aspx a swap sa zacne vyuzivat az ked memory load presiahne fyzicku velkost pamete (1GB) ... nemam chut si swa vypinat a zapinat a restartovat vzdy ked nahodou potrebujem obsadit vela pamete ... vykonnostny zisk je pri pouziti tejto finticky NIC.Citace:
Původně odeslal tomase
dik to igor za opravu linku
Tak tak, nějak netuším, jak by mě mohl zapnutý swap file zpomalovat. Mám na mysli při 1GB Ram... Na silných strojích je zbytečné ho vypínat, na slabých je to hazard.
Zpomaluje, protoze widle swapujou i kdybys mel 100GB ram. Budes mit proste 99,9GB volno a to i za cenu toho, ze bude 500MB ve swapu. Proto kdyz oteviras menu chroupe disk, coz se na tucnakovi nedeje. Zkratka podle M$ si kupujes RAM proto, aby ses moh kochat kolik mas volny. Ja osobne volnou RAM nanic nepotrebuju, jsou to vyhozeny $.
ked pouzijes tweak v mojom poste, tak ti NIC chroupat nebude ... bohuzial nechapem, preco Microsoft nevie umoznit nastavit ako moc sa bude swapovat (teda ako moc mas ramky) co je pre majitelov 1GB ram smutna vec ...Citace:
Původně odeslal Jezevec
jj, mluvim o default, predevsim by widle mely zacit swapovat az kdyz je treba => dejme tomu udrzovat 10MB volne ram, odkladat to co se nejakou dobu nepouzilo, ... a ne ze odswapujou vsechno.
Mne teda nic neswapuje ( aspon podle perfmon.msc je vyuziti swapu stale asi 20MB, disk teda hrabe, ale to by se dalo prisuzovat cachi prohlizece, verme tedy perfmon.msc ), aspon zatim co jsem zkousel ( firefox, ie, snad je ale nesmysl, aby to bylo zavisle na aplikaci, to by bylo pote v ramci nastaveni dane aplikace a nastaveni swapu dane aplikace, jako napr Photoshop ) nezavisle na nastaveni tech registru jak poukazoval MadCap. Pravda, ze ty polozky mam na 0, ale na druhou stranu je tam psano, ze to lidem nefunguje na SP2 a dale musim rict, ze SP2 se mi zda rychlejsi (zeby jen placebo?), tak me napada, zda-li to nema nejakou souvislost.
sorry za tu zkomoleninu, ale nechce se mit prepisovat a kdyz se vynechaji zavorky, tak se to snad prelouskat da :(
No ja mam v robote Celeron 900 s 512MB RAM - mam tam iba Linux a swap nemam vobec ziadny. A ziadne problemy s tym neboli.
a co ked potrebujes viac ako 512MB ram? mne by sa teda nechcelo furt riesit zapinanie a vypinanie swapu kvoli par MB na disku ...
Hmm a jakej je rozdil jestli mas 512MB nebo 512 + 512swap kdyz budes potrebovat vic nez 1GB ? Zadnej, jen tucnak ti slusne rekne ze smula, ale widle klido zdechnou, pripadne vyhodi naprosto nesmyslnou hlasku, pripadne nejaky yntelygentni SW se bez swapu nenecha ani nainstalit. To se mi totiz stalo, ten SW vubec tolik rameti nepotrebuje, ale kdyz sem men swap off, tak proste pyskoval a ze smula.Citace:
Původně odeslal MadCap
Takova technicka, jak tedy nejlepe nastavit virtualni pamet pokud mam 2GB pameti. Preci jen mista je dost, a to chroupani disku u kazdy blbosti je hruuza...
O par radku vyse je post od MadCap-a s linkem...Citace:
Původně odeslal Belgarion
Mas pravdu v tom, ze vypnuti swapu muze prinest problem, ale nemas pravdu v tom, ze by ten swap nemohl byt vypnuty. Ty problemy jsou zcela ojedinele. Ja nevim, jak dlouho jsi to testoval, ale kdyz jsi zastancem zapnuteho swapu, tak asi moc dlouho ne.Citace:
Původně odeslal MadCap
Ja pouzivam vypnuty swap jiz 2 roky na 3 pocitacich - na pracovnich stanicich doma a v praci, kde mam 2GB ram a na notebooku s 512MB ram.
Za cele 2 roky se mi stalo pouze 1x, ze me nejaky soft nefungoval kvuli vypnutemu swapu a to ze nesel vubec naistalovat.
A napr. s vsude mozne zminovanym Photoshopem jsem nikdy nemel problem.
Ten postup z odkazu je sice dobry, ale zdaleka neni pravda, ze by mel stejny ucinek, jako vypnuty swap.Citace:
Původně odeslal MadCap
Na notebooku swap file obcas pouzivam, protoze musim kvuli nedostatku ram (jen tech 512), mam na to vyhrazeny oddil, aby po zapnuti swap nebyl nikdy fragmentovany.
Pri zapnutem swapu na notebooku i pri pouziti nastaveni z vyse uvedeneho odkazu, se pri kopirovani po lan (10MB/s) neda ani s 5200 otackovym diskem prakticky vubec delat (system temer prestane reagovat).
Pri vypnutem swapu ovsem pri stejnem kopirovani je mozno pracovat naprosto v pohode (samozrejme pri potrebe v tu chvili nacist novou aplikaci nebo nejaka data uz to take nejde, se swapem ale tato akce zahlti system na mnohem dele).
Mam na tom notebooku ocesany win a sluzby co nejvice, aby pameti bylo vice a swap musim zapinat pouze nekdy pri praci s Photoshopem (a to pouze obcas jen nekdy).
Na pracovnich stanicich jsem swap za ty 2 roky zapnout jeste nemusel. Je ale pravda, ze na tech pracovnich stanicich uz to neni, narozdil od notebooku s pomalejsim diskem, tak velky rozdil mezi vypnutym swapem a zapnutym swapem s nastavenim DisablePagingExecutive na 1.
Jak uz bylo vyse zmineno, WinXP dokazi pracovat se 4GB pameti. K tomu bych doplnil, ze ale jedne aplikaci muze byt prideleno pouze 2GB pameti. Na GIS stanicich jsme museli vsude prejit na 64bit WinXP, aby bylo mozno v softu na nich pouzivanem, vyuzit, ze maji 4GB RAM.
Este sa mi nestalo, ze by som potreboval. Bezi tam vzdy Firefox, Thunderbird, kopa xtermov, obcas Gimp a v poslednych dnoch stale mencoder, obcas K3b, mplayer a gxine. A keby som nahodou potreboval viac, tak nie je problem vytvorit swap subor a zapnut swap, samozrejme bez restartu.Citace:
Původně odeslal MadCap
Velky swap ma aj nevyhody - moze sa ti stat, ze working set presiahne velkost RAM a uswapujes sa na smrt. Stava sa to hlavne pri serveroch.
Rainbow: To na tom pocitaci jenom hrajes solitaire, ne? Ja mam na pracovnim stroji s 1GB RAM dost problemy delat..Citace:
Este sa mi nestalo, ze by som potreboval.
Matlab mi tuhle uzral dost pres 1GB a Ansys snad 2GB bezne..