Gigabyte GeForce 6800GS - minireview
http://www.czechcomputer.cz/product_...F0055843A.html
Přišla mi na sklad tahle kartička, tak jsem zkusil , co dokáže.
Výbava v krabici je celkem chudá, s kartou dostanete pouze manuál, cd s ovladači a Power DVD 6. Záměrně jsem objednal Gigabyte , protože je momentálně ze všech GF6800GS nejlevnější (koncová cena je 4800,- bez dph)
a tím i pro většinu z vás nejzajímavější volbou.
testovací sestava:
A643000+@2.43ghz (9x270)
Asus A8N-E
2x512MB kingstone HX CL2
GB 6800GS 256MB DDR3
HDD WD250Gb sata2 16mb
500W fortron
WXP SP2
Po zapnutí chladič karty nastartuje do maximálních otáček a to stejně jako
u všech standartních chladiču GF6800 není moc příjemné na uši, zvlášť když jsem testoval při otevřené skříni. Po naběhnutí do systému karta ztichne a přestane být rušivým prvkem v počítači. Chladič plní svou funkci jinak velmi dobře a karta v klidu nepřesáhla 42C (otevřená skříň a 25C v místnosti), v zátěži se teplota pohybovala pod 60C, což není vůbec špatné), je nutné ovšem připomenout , že s vzrůstající teplotou se zvyšují otáčky na chladiči (a tím pochopitelně i hlučnost přestává být zanedbatelnou).
Co se týče výkonu posuďte sami:
výchozí hodnoty 425Mhz/1000Mhz
3dmark2003: 11 853 bodů
3dmark2005: 5 196 bodů
Přetaktování je asi podle předpokladu nejzajímavější kapitolou.
Zatím jsem neměl moc času na testování, ale při hodnotách 535Mhz/1230mhz
proběhly všechny testy bez chyb. Více jsem zatím neměl čas ostestovat.
nastavení taktů na 535Mhz/1230Mhz
3dmark2003: 13 928 bodů
3dmark2005: 6 203 bodů
Kvalita obrazu ve 2d i 3d(monitor samsung dynaflat) je subjektivně skvělá (testoval jsem 1600x1200/75hz a ostrost je stejná s ati X800GTO a R9800pro)
Závěrem je myslím každému jasné , že zde máme jasnou volbu mainstreamu
a za 4800,- bez dph jde o bezkonkurenční nabídku, která byť o malilinký krůček překonává X800GT0 a vyrovná se X800GT02 (která je ovšem dražší). Problém je momentálně pouze s dostupností.
Re: Gigabyte GeForce 6800GS
Dik za info .. uz nanu tiez nejaky tyzden cakam no zatial nic. Kazdoapdne pekny vysledok za tu cenu.
Kolik je to cca dB při tom, když je v klidu? Nebo mohl by jsi to k něčemu přirovnat? A jen, tak pro zajímavost, jak je cca dlouhá?
Taky ji mám, ale ne od Gigabytu, ale Leadteku. Takty jsou stejné a obě tuším používají stejný layout. Velmi dobrá karta s opravdu slušnou kvalitou obrazu. Zatím jedu v základních taktech, kvůli dostatečnému zahoření, ale potenciál má silný! ;)
Citace:
Původně odeslal Tantalos
Taky ji mám, ale ne od Gigabytu, ale Leadteku. Takty jsou stejné a obě tuším používají stejný layout. Velmi dobrá karta s opravdu slušnou kvalitou obrazu. Zatím jedu v základních taktech, kvůli dostatečnému zahoření, ale potenciál má silný! ;)
To co pises, je podla mna blbost... Ake "zahorenie" ? Lol. Najlepsie ju zahoris, ked jej pekne prikuris ;)
No teoreticky je to asi blbost, ale prakticky to dělám taky :). Nechám to u každé nové věci, aby se prostě zaběhla, možná je to k ničemu, nevím.
Citace:
Původně odeslal misokgb
To co pises, je podla mna blbost... Ake "zahorenie" ? Lol. Najlepsie ju zahoris, ked jej pekne prikuris ;)
Jasně, takových borců řeším týdně na reklamacích... :lol:
Edit: Ale jinak spíše čekám na vytvrzení pasty a laku na součástkách, pak ji přitopím.
Zahorenie je mytus ;) a rozhodne nezabranuje zniceniu HW! respektive nechapem preco by sa bez zahorenia nieco malo dostat na reklamaciu. Je to totalny nezmysel.
Tiez si myslim... A ked uz sme pri tom, neviem ci je to pravda: napr. v CPU su nejake mili necistoty, ktore sa casom "vypalia" a potom ide trosku ten procak "lahsie", a podla mna sa vyplaia skor ked pridas napatie a prikuris tomu na takt ako ked bezis defualt... Ale neviem co je na tom pravdy, tie necistoty som kdesi cital, mozno je to kec... Ale to plati, ze zahorenie... ...blbost ;)
Dostáváme se lehce off topic, ale zahoření je standardní proces při výrobě elektroniky, myslete si o tom pánové, co chcete ;)
JJ OT.
Ale k teme: aj ja chcem kupit casom tuto karticku, je to snad najlepsia karta pomerom cena/vykon v cenovej hladine lahko cez 5000Kc. Ale planujem Vmod nech to slape. Na mobilnom procaku to bude celkom slusny 3D vykon. Len najradsej by som to z SK... Ved uvidime... Potom ak mozte hodte, ze ake su stabilne hodnoty pretaktu... ;)
Citace:
Původně odeslal Tantalos
Dostáváme se lehce off topic, ale zahoření je standardní proces při výrobě elektroniky, myslete si o tom pánové, co chcete ;)
Sorry ale mas fakt ten pocit ze vyrabame nejaku elektroniku ? :D :mweheh:
Ano nieco ako dajme tomu "zahorenie" existuje, ale ono samotne moze maximalne tak o velmi velmi malo zlepsit urcite vlastnosti danej elektroniky ;) napriklad o OC. No je to fakt nahodna vec ktora sa napriklad umna ani v jednom pripade nepotvrdila (a aj dost ludom co poznam) a to mi kompom chodi celkom dost "elektroniky". Samozrejme su ludia ktorym sa to vraj potvrdilo a pomohlo to, no co nevidim tomu moc neverim .. kazdopadne to nikomu neberiem len mam iny nazor z vlastnej skusenoti.
Ja som ale viac narazal na to, ze bez zahorenia sa ti dostava elektronika na reklamaciu .. sorry ale to je fakt nezmysel. A ak si teda myslis opak tak by som to ukoncil tou istou frazou ako si to ukoncil aj ty : myslite si otom pane, co chceste ;)
EDIT: fakt sorry za OT :-/
Citace:
Původně odeslal janko_hrasko
Ja som ale viac narazal na to, ze bez zahorenia sa ti dostava elektronika na reklamaciu .. sorry ale to je fakt nezmysel...
To jsem vůbec netvrdil...:rolleyes:
Konkrétně u CPU a GPU se po výměnách pasty doporučuje určitá zdrženlivost kvůli vytvrzení pasty a zvýšení tepelné vodivosti, to si konec konců můžeš vyzkoušet i ty.
Jinak k 6800GS na PCIE musím říct, že například proti 6800LE případně 6800 topí mnohem méně, alespoň v defaultních taktech a napájení. V idle 39°C jádro a 30°C paměti. U 6800LE jsem měl o cca 5°-10°C více. Konkrétně u Leadteka 6800LE v AGP se teplota po otevření na 16/6 pohybovala kolem 50°C jádro. Po přetaktování až přes 60°C.
V dobře větrané skříni doporučuju snížit otáčky ventilátoru na 25% (použít můžete třeba rivatuner) , karta pak není téměř vůbec slyšet a při nastavení 480/1100 chladí pořád skvěle (v klidu 45C, v zátěži do 75C)
Mám 2 kusy skladem. Cena je 4832,- bez dph (5750,-)