Pridal jsem do jednoho OLD PC 2x32MB DIMM.
Bios ukazuje pri testu 64MB, ale hned dalsi tabulka a cely system jede jen s 16 MB.
Poradite mi nekdo pls, jestli se to da nejak doladit ?
Printable View
Pridal jsem do jednoho OLD PC 2x32MB DIMM.
Bios ukazuje pri testu 64MB, ale hned dalsi tabulka a cely system jede jen s 16 MB.
Poradite mi nekdo pls, jestli se to da nejak doladit ?
Pokud nenapises blizsi udaje - hlavne co mas za mainboard - tak ti IMHO tezko nekdo poradi. :)
Jasne.
Mel jsem to otevreny, nic jsem nenasel a pak jsem se asi hodinu umejval od prachu.....
Daji se potrebne informace zjistit nejakym SOFT zpusobem ?
Jasne.
Mel jsem to otevreny, nic jsem nenasel a pak jsem se asi hodinu umejval od prachu.....
Daji se potrebne informace zjistit nejakym SOFT zpusobem ?
Staci postupovat dle meho narocneho navodu : najed kurzorem na ikonku na plose s nazvem "Tento pocitac" a dej pravy tlacitko a vyber "Vlastnosti".....A HLE!
Jak chces:
Pentium(r)
15.0 MB RAM
-to je vse.....
Bios ale napise 64MB !!!!
p.s. Nerikejte, ze neexistuje nejaka utilita, ktera napise, co je to za BIOS/Board ?
v starych PC sa mi casto stavalo ze videl len 1/4 pameti vlozim do stareho Pc 128 a vidi 32 MB skus flasnut bios alebo da ine pamete . Mislim tak ze starsie.
Napis BIOS ID string - je zobrazeny pri POSTe na spodku obrazovky. Pri Award BIOSoch nieco ako xx/xx/2002-i440bx-2a69k00c-00
Takze pri bootu:
Award Modular BIOS v4.51PG
P 5I430TX/MATX/B Titanium IIIB Bios V1,1S 06/17/97
ID: 06/17/97-i430TX-NS336-2A59IQ1DC-00
Za kazdou radu moc diky... :?
Takze mas QDI board, s posledni verzi biosu, blizsi popis tady:
http://www.qdius.com/products/430tx3b.htm
Board ma tedy 4 pozice na 72-pin SIMMy a 2 pozice na 168-pin SDRAMy. Jestli ty tvoje 2ks 32MB jsou SIMMy, vyzkousej je v jinych pozicich, vic asi neporadim.Kód:Two 168pin DIMM sockets
Support 8MB to 128MB Synchronous DRAM
Four 72pin SIMM sockets
Support 8MB to 256MB memory capacity
Support standard Fast page mode and EDO RAM
A co na to Rainbow? Tohle bude nejspis jeho parketa. :wink:
Super diky !
Ja jsem ale zaplnil ty dva SDRamy dvouma 32MB na 100MHz.
Je mi prave strasne divny, ze BIOS pri startu vypise 64 MB .... OK, ale pak uz je vsude jen 16 MB !!!!
Ako som vravel stale 1/4 pamete
Ted me tak neco napadlo - zkontroluj si v biosu, v sekci Chipset Features Setup (nebo tak nejak), tuhle polozku:
Memory Hole at 15M - 16M (Memory Hole)
Citace z webu http://www.volny.cz/blizzardsweb/
Tato (pro moderní počítače zcela irelevantní) volba umožňuje vyhradit paměťovou oblast mezi 15. a 16. megabajtem pro některé staré karty ISA, které tuto oblast potřebují. Doporučuji vypnout, protože v opačném případě byste kromě onoho vyhrazeného megabajtu přišli i o veškerou paměť nad hranicí 16 MB.
Jasne, ale zkousel jsem to v jinym PC a 1/4 pameti=16MB ukazoval hned BIOS.
Tady ukaze 64MB, ale pak uz jen 16 ?? ?
Takze asi nic, ale i tak vsem diky... ;D
No jestli ty pameti takhle blbnou i v jinym PC, tak je zahod a porid jiny.Citace:
Původně odeslal jonka
No tak jsem jeste naposled skusil postelovat BIOS a svete div se, uz mam 64MB.... ;D
Sice si to uz moc nepamatuju, ale urcite to MEMORY AT HOLE 15-16MB a jeste jsem se tam snazil nastavit rychlejsi DRAM Timink.
Kazdopadne vsem moc diky.
Presne tohle se mi taky stalo, akorat s tim rozdilem, ze to ukazovalo blbe i v biosu. Prohazoval jsem pameti ve slotech tak dlouho, az to bylo spravne (3 sloty, 2 pameti). Nicmene, zajimave je, ze pri spravne kombinaci pameti a slotu to nabehlo korektne az napodruhe.