Cvakání hlavičky u disků Hitachi
Zdravim, mam dva disky Hitachi 7k250: 160 SATA a 120 PATA a zhruba po 12hod provozu v nekterem z nich cvakne hlavicka - stejny zvuk jako kdyz zapnete comp, disk se roztoci a hlavicka se odpouta...Vim ze se tady uz podobne veci resily ale u me je zvlastni, ze cvakne zhruba po cca 12hod provozu...To cvaknuti je nezavisle na tom jestli je comp v klidu nebo v zatezi...Nevim cim by to mohlo byt...Jinak pocitac je stabilni, nic se pri tom cvaknuti nestane...Disky maji teplotu kolem 33 stupnu takze na nejakou teplotni rekalibraci to netipuju...Zdroj je podle me naprosto dostacujici, meril jsem ho voltmetrem a i pri zatezi dava rovnych 12V...
Diky za tipy
Re: Cvakání hlavičky u disků Hitachi
No reknu ti to takhle... je dost (hodne) mozny, ze ti disky odchazi... udelej si radsi zalohu... ver, vim o cem mluvim... taky mi obcas cvakl... pak se zacal sekat... pak zacali mizet data... a na konec to skoncilo tak ze uz se disk nesnazi ani hlavu odparkkovat/zaparkovat... proste ho ani bios nenajde... furt sem si rikal, mno furt to nejak tak slape kaslu na to... jenze pak sem si uvedomil co vsechno jsem ztratil :ú
Citace:
Původně odeslal zarkow
Zdravim, mam dva disky Hitachi 7k250: 160 SATA a 120 PATA a zhruba po 12hod provozu v nekterem z nich cvakne hlavicka - stejny zvuk jako kdyz zapnete comp, disk se roztoci a hlavicka se odpouta...Vim ze se tady uz podobne veci resily ale u me je zvlastni, ze cvakne zhruba po cca 12hod provozu...To cvaknuti je nezavisle na tom jestli je comp v klidu nebo v zatezi...Nevim cim by to mohlo byt...Jinak pocitac je stabilni, nic se pri tom cvaknuti nestane...Disky maji teplotu kolem 33 stupnu takze na nejakou teplotni rekalibraci to netipuju...Zdroj je podle me naprosto dostacujici, meril jsem ho voltmetrem a i pri zatezi dava rovnych 12V...
Diky za tipy
U PATA Hitachi disku se tyhle ruzny pazvuky resily, nekomu cvakali, nekomu vyrabeli zvuky podobny kokrhani slepice. Mam taky PATA 7k250 a stahoval se k tomu novejsi firmware primo od Hitachi, kterej ty pazvuky vetsinou vyresil (alepson mne uz nekokrha). Pokud je disk v testech OK, zkusil bych ho "flashnout". A tyhle pazvuky prave mely co docineni myslim prave s teplotni kalibraci, takze zapatrej po netu, dost se to resilo, kazdej byl dost vykulenej, kdyz si koupil novej rychlej disk od Hitachi a ten mu takhle "bez priciny" cvakal nebo kokrhal :)
Ja vlastne nevim, jestli to cvaka v tom PATA nebo SATA disku, budu muset jeden odpojit abych to zjistil.Coz se mi moc nechce, protoze je oba dva vyuzivam:) Me jde o to cvakani obecne...Zvlastni ze se to deje jenom pri nonstop provozu zhruba po 12Hod, jednou to cvakne a zase je klid....SATA je novy asi mesic, PATA jede zhruba rok...Jenze to cvakani zacalo az co se poskladal novy comp se SATA diskem viz podpis....Predtim mi to s PATA na KT600 necvakalo....SMART ve SpeedFanu ukazuje vse OK...Muzete pripadne poradit nejaky soft na detekci "zdravi" disku?
Diky
Citace:
Původně odeslal zarkow
Ja vlastne nevim, jestli to cvaka v tom PATA nebo SATA disku, budu muset jeden odpojit abych to zjistil.Coz se mi moc nechce, protoze je oba dva vyuzivam:) Me jde o to cvakani obecne...Zvlastni ze se to deje jenom pri nonstop provozu zhruba po 12Hod, jednou to cvakne a zase je klid....SATA je novy asi mesic, PATA jede zhruba rok...Jenze to cvakani zacalo az co se poskladal novy comp se SATA diskem viz podpis....Predtim mi to s PATA na KT600 necvakalo....SMART ve SpeedFanu ukazuje vse OK...Muzete pripadne poradit nejaky soft na detekci "zdravi" disku?
Diky
Co treba u "kovare" tedy na webu Hitachi? :)
http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm
Tam si vyberes, co potrebujes (Drive Fitness Test) a myslim ze tahle verze obsahuje i ten "flasher" pro "kokrhani".
Nicmene k tvemu problemu, pokud disk cvakne jednou za 12 h, a jinak si jej projedes testy a bude OK, moc bych to neresil, myslim si, ze nejaka kalibrace co ten zvuk vyvovala po cca. 12h je docela OK... :)
Diky za odkaz:) Ja nechci zbytecne stresovat, obzvlaste dokud se nic vazneho nedeje, ale takove zvuky cloveka moc nepotesi....
Môj IBM takto cvaká už 5 rokov a žiaden problém, a to mám rádu 75GXP, Made In Hungary. Takže nestresuj. ;)
Ja mam PATA Hitachi a ten si obcas tiez dost hlasito cvakne, beriem to ako nutne zlo, ale nejako mi to nevadi, zaklad je, ze slape a testy "zdravia" su OK.
diky to jste me uklidnili :)
Taky mi cvaka, i kdyz musim rict ze je to docela zajimavej zvuk, taky sem se docela lek poprvy (a to sem uz nekde cet ze je to ta teplotni kalibrace) :)
Ja uz to davno prestal resit...a tak si ten muj disk do ted vesele sem tam cvakne i zakokrha...
tak vam to potvrdim taky a zaroven se uklidnim sam... mam 80GB 7K250 a po roce provozu mi jeste stale kokrha a obcas cvakne (dost silne)... smart hlasi vsechno v 100% poradku. :)
Proste kazda firma ma svoje specialitky....u Hitachi zabudovavaji do disku slepice...a tak neni duvod se neceho obavat...
Citace:
Původně odeslal barakoas
Proste kazda firma ma svoje specialitky....u Hitachi zabudovavaji do disku slepice...a tak neni duvod se neceho obavat...
Jak jsem psal vejs, komu vadi "kokrhani" na 99% to u vsech postizenych "leci" ten novejsi firmware disku, staci si stahnout ten firemni software, ten si sam ocheckuje, zda je mozno firmware "vymenit" za novejsi obsazenej a po flashi mne osobne disk uz "nekokrha" ikdyz pred tim delal slepici pekne :)
Citace:
Původně odeslal tiktak
Jak jsem psal vejs, komu vadi "kokrhani" na 99% to u vsech postizenych "leci" ten novejsi firmware disku, staci si stahnout ten firemni software, ten si sam ocheckuje, zda je mozno firmware "vymenit" za novejsi obsazenej a po flashi mne osobne disk uz "nekokrha" ikdyz pred tim delal slepici pekne :)
A kdyz tam naflashujes ten novej firmware....tak neprijdes o data?
Citace:
Původně odeslal barakoas
A kdyz tam naflashujes ten novej firmware....tak neprijdes o data?
U Hitachi radej samozrejme pro jistotu zalohovat data, nicmene nevim o nikom, komu by to data poskodilo. Jediny, co se potom stane je, ze si system po restartu nainstaluje "novej" disk, jinak vse beze zmeny :)
No a hlavni zmena tedy je, ze disk si pak uz ani nezakokrha :)
cvakání hlaviček je normální u Hitachi nedělej si stím hlavu je to torchu otravné ale je to OK ... disk určitě neidchází ... firmware bych neupdatoval ... ztráta dat není vyloučena :)