problem s otáckami / teplotou CPU LanParty UT NF4Ultra-D
hoj, dneska ke me bratranec dotahl svuj novy PC ... a po nainstalovani OS nastal problem:
pokud mam CPU Box chladic zapojeny na klasickem 3-pinu tak otacky jsou nizke a velmi kolisaj... teplota take... v klidu ukazuje 25 stupnu a pri zatezi 35 ... to vse v momente kdy spustim prime95 ... behem 1s ... pri zapojeni chladice CPU na FAN4 (uplne dole na desce) je vse v poradku ... teplota CPU je realna a chladis si bezi na svych obvyklych 3000 ot. podle meho je nekde chyba v biosu ... diky !
Re: problem s otáckami / teplotou CPU LanParty UT NF4Ultra-D
mas zapnute C'N'Q a a tie teploty su realne :)
aj ten chladic ma termoregulaciu takze pri zvyseni teploty zvysi otacky a naopak. kedzde tu dosku nepozna deatilne, predpokladam ze ten konektor proste nedokaze regulavat otacky
aj jamam teraz tepplotu 30st a otacky 0
pri full load 50+- a otacky 800
nn s stim cool n quiet to mozne je... ale ty teploty ne! ... tedko to bezi na FAN4 a teploty realne jsou ... predtim mi to ukazalo v klidu teplotu 25 (v byte 22) na tisic ot. a pri zapnuti prime... to slo okamzite nad 35 stupnu .. po vypntuni zase okamzite na 25 - 26 ...
jako ja sleduju teplotu ve speedfanu a taky me kolisa teplota z 24°C hned po zapnuti prime na 34°C
C'N'Q mam samozrejmne vypnuty
Citace:
Původně odeslal v1s1on
nn s stim cool n quiet to mozne je... ale ty teploty ne! ... tedko to bezi na FAN4 a teploty realne jsou ... predtim mi to ukazalo v klidu teplotu 25 (v byte 22) na tisic ot. a pri zapnuti prime... to slo okamzite nad 35 stupnu .. po vypntuni zase okamzite na 25 - 26 ...
ano presne tak to ma byt, v podstate. ak je totiz ten c'n'q zapnuty tak pri male zatazi je frekvencia prakticky polovicna a napatie je znizene z 1.4v na priblizne 1V
ta teplota vyskoci prakticky okamzite hore potom sa to velmi spomali alebo zastavi na urcitej teplote
okamzite nemuze preci vyskocit o 10 stupnu ... navic aby fungovalo cool n quiet tak musi byt v OS nastaveno "minimalni spotreba / prenosny pc"
proc by to potom kdyz to je zapojene na fan4 se frekvence nemenila?...
tak ta teplota moze okamzite vyskocit o 10 stupnov to neni problem, k tomu druhemu, neviem. kazdopadne pri zapnutom c'n'q tie teploty dost lietaju hore dole(pri nestalom zatazeni).
ako som uz povedal ten konektor asi nereguluje otacky.
ak je spusteny aj nejaky soft na regulaciu (core center) tak sa to tak moze prejavovat
proste takto sa c'n'q prejavuje
Tak tohle s tou teplotou mi to dela taky. Pri nizky frekvenci meneny pres RMclock tam mam nejakych 31stupnu pri zatezi (vetrak stoji), ale cas od casu tam proste na 1sec nebo tak skoci cca 42, pak zase zpatky na 31, coz ma pri standartnim nastaveni tu neblahou vlastnost, ze se pri tom roztoci vetrak naplno (opteron 144).
1 Příloh-a(y)
To ze skoci teplota o 10C skokove bude spis blbe cteni desky nebo procesoru. Skus jiny bios. to ze to dela DFI je mi zahada ale kdyz sem loni vlastnil MSi neo3 platinum 54G tak mi to delalo taky C&Q vypnut a frekvence cpu asi 2.6@1.6 tak neak Winchester 3200+ najdu obrazek. Poté jsem mel epox 9NDA3+ a tam křivka teploty byla spravne ale zase teploty sli do hroznych vysin az 70C a to byl sundanej IHS . Na MSi desce ten ihs jeste byl na cpu
Citace:
Původně odeslal HollyG
Tak tohle s tou teplotou mi to dela taky. Pri nizky frekvenci meneny pres RMclock tam mam nejakych 31stupnu pri zatezi (vetrak stoji), ale cas od casu tam proste na 1sec nebo tak skoci cca 42, pak zase zpatky na 31, coz ma pri standartnim nastaveni tu neblahou vlastnost, ze se pri tom roztoci vetrak naplno (opteron 144).
ak to robi toto zase to az tak dobre nieje, lepsie raz vidiet ako 5x pocut :)
kazdopadne prave 4 a myslim aj 5 konektor nedokaze menit otacky.
tak tam daj najnovsi bios, tazko ti insie poradit. inac aj ta moja krivka je zubata ale neriesim to +-2st.
pochybuje ze vobec moze byt nejaka rovna :)