Roztrhane CD v mechanice CDROM MSI 8852
Uz jste se nekdo setkal s roztrhanim media v CDROM mechanice? Me se roztrhalo na kousky CD v mechanice MSI 8852 a slysel jsem jeste o jednom pripadu s touto mechanikou. V obchode mi tvrdi ze je to noname CDR a ze je to vada media. Ja tyto media jinak normalne pouzivam bez problemu. Podle me bude naky problem v konstrukci mechaniky.
Re: Roztrhane CD v mechanice CDROM MSI 8852
Citace:
Původně odeslal ik
Uz jste se nekdo setkal s roztrhanim media v CDROM mechanice? Me se roztrhalo na kousky CD v mechanice MSI 8852 a slysel jsem jeste o jednom pripadu s touto mechanikou. V obchode mi tvrdi ze je to noname CDR a ze je to vada media. Ja tyto media jinak normalne pouzivam bez problemu. Podle me bude naky problem v konstrukci mechaniky.
Už se o tom tady psalo. Zatím jsem se s tím setkal jenom jednou u mechaniky CDROM NEC 52x. Dovoluji si tvrdit, že za to může jednak nevyváženost media způsobená buď papírovou polepkou, nebo i potiskem (u CDROM z časopisů) To byl můj případ. Tak na to m nese vinu přítlačný plastový kroužek, který přitlačuje CDR na dosedací plochu motoru.
U té nechaniky NEC na tom nese vinu i mechanika. Po vložení CD z časopisu Computer se roztočilo na plné otáčky a při otevítání oken IE najednou hrozná rána a konec.
Celá závada byla způsobena tím, že dosedací kroužek, který magneticky přitlačuje ono medium na motor, měl plastový trn, který při uchycení media zalézal do středu dosedací plochy motoru. Díky malé přítlačné síle se tento trn při obrovských otáčkách mechaniky a za přispění vybrací způsbených nevyvážeností media přestřihnul a medium při těh obrovských otáčkách opustilo dosedací plochu motoru a nárazem o chassi mechaniky se rozlétlo na tisíc kousků. Asi vadný výlisek toho dosedacího kroužku.
Ten kroužek jsem opravil tak, že jsem ten trn nechal vysoustružit z kovu a mechanika zase funguje a i při plných otáčkách se medium (i nevyvýžené) zatím udrží na dosedací ploše. Ale max. rychlost jsem sw snížil na 40x.
To jsou moje zkušenosti. Asi bych ti dal za pravdu, že jde o konstrukční vadu dnešních mechanik, kdy nedokážou dostatečně silně přidržet medium na nosné ploše motoru.