Tak by ma zaujimalo, ake dlhodobe dosledky moze mat pouzivanie 12 V vetvy spolu s 5 V... kamarat elektrotech. vysokoskolak mi vysvetloval, ze tam budu pretekat "okruhove prudy". O tejto teme som toho vela nenasiel... vopred diky
Printable View
Tak by ma zaujimalo, ake dlhodobe dosledky moze mat pouzivanie 12 V vetvy spolu s 5 V... kamarat elektrotech. vysokoskolak mi vysvetloval, ze tam budu pretekat "okruhove prudy". O tejto teme som toho vela nenasiel... vopred diky
No, když třeba větrák běží na 7V mezi 12 a 5 větví, tak pokud se jednoho krásného dne spálí a vyzkratuje mezi sebou 12V a 5V větev zdroje, tak je dost vysoká šance, že odejde všechen hardware v počítači, do kterého vede 5V drát...
Prohledej forum, nekde tu o tom byla rozsahla diskuze, ze ktere nakonec vyslo najevo ze to tak kazdy pouziva a nikomu nic neodeslo.. (ale je to tak rok a pul zpet IMHO)
na starsie neznackove zdroje by som to neskusal, nemusia mat ochranu, a nemusia to vydrzat, a nie je to take bezpecne. ..
Hromadu let jsem takhle jel. Bez nejakych problemu a strachu, ze neco odpalim. Ale da se to resit i elegantneji. Ja to vyresil prechodem na tissich 5V :wink:
Ted jsem odpalil jeden zdroj EC. Potreboval jsem napajeni 15V (-3 a 12v). Takze presne tohle se muze stat.
Niektore zdroje za po zapojeni ventilatora medzi 5V a 12V vypnu par sekund po zapnuti. Neodporucam to pouzivat, lepsie je kupit vykonovy odpor vhodnej hodnoty.
Jeste lepe udelat nejaky stabilizator ci rovnou regulaci. Naklady minimalni.