-
oc_pod_linuxom/stabilita
zaujmalo by ma ci je clocknuty komp stabilny aj pod linuxom. kamos mi to neodporuca a ani nejaky 2 znami jeho. pripada mi to skorej take konzervativne tie odpovede. xcem totiz prejst na mandrake na zaciatok a neviem ci sa oplati kupovat pretaktovatelny procak /tB/.
-
Spravne pretaktovany procesor nerobi ziadne chyby a v nicom sa neodlisuje od nepretaktovaneho takze na nom chodi kazdy OS bez problemov.
-
diky, lebo som mal take nazory troska typu ze:
q:mate niekto skusenosti s pretaktovanym procakom pod linom? diks
r:Ano mam. Pokud ho spatne chladite a hrajete si pritom s GCC, shori vam. Pokud vam mohu radit, nedelejte to, casem jiste ocenite stabilitu a bezporuchovost, kterou vam takove reseni zajisti.
r:Pripojuji se k panu xxx - taky mam vyzkouseno - mam teda vetsi stesti - asi jsem vzdycky dobre chladil nebo mel nehorlave procesory :-) , ale u pretaktovaneho CPU jsem vzdycky po nejake dobe provozu (podle aplikaci - nekdy par hodin, jindy par minut...) zjistil pomerne velke mnozstvi chyb pri behu aplikaci (nejen gcc, i kdyz zkompilovat neco v gcc v podstate neslo...). Pokud tedy chcete s pocitacem pracovat, radsi si obcas pockejte nebo priplatte za vykonejsi stroj. Pokud chcete zkouset, co vas procesor vydrzi, klidne zkousejte, ale narozdil od nekterych jinych operacnich systemu dokaze vetsinou Linux pouzit procesor nejen na cekani, ale i na praci a vyuzit jeho vykon naplno a pak holt procesor nema cas v prestavkach chladnout (to, ze v diagnostice mate teplou treba 40 stupnu nema nic spolecneho s teplotou jednotlivych casti jadra procesoru) a obcas proste udela chybu.
to sa mi vobec nezdalo
-
Ked nieco neviem tak to nerobim - pre OC to plati tiez. Ked po pretaktovani prejde bez problemov test Gold Memory a procesor sa ani po hodine CPU Burnu netvari ze by mal nejaky problem tak to ziadne chyby nerobi. Este mozes pustit Prime 95, ten celkom zatazuje CPU a vie aj zistit kedy nastane chyba.
-
rainbow: presne, kdyz to taktnu s mirou a nezenuse nekam na co nemam zadne chyby.
s0k0l: zatez cpu nema s efektivnosti kodu moc co delat. spis neefektivni kod (widle) zatezuji ani ne vic jako spis dele :) pokud ti pak neslo neco skompilit na taknutym stroj prioste si to prehnal. mimochodem i kdyz kompilim kernel na stroji 200MMX tak se to netvari jako maximalne vytizene a podle grafu zateze ikdyz to jede treba 10 minut to v prumeru snad ani neperejede 70%.
-
nexcem sa hnat za nicim a odskusat by som to odskusal prave pomocou spominanyx programov. islo mi o info ci sa mi oplati kupit tbreda (treba to vyuzit taku ponuku-1700+:)) ak po case prejdem na linux. este s nim nemam moc skusenosti. btw. nezdaju sa mi nikdy tie odpovede radsej si priplatte za stabilitu a tak. diky za vasu odozvu
-
asi pul roku sem provozoval MDK9.0 (pozdeji 9.1) na P3-750@1000 bez zvyseni napeti a chodilo to jak vino
ted po upgrade na tualatina 1.1@1.6 pri defaultu to taky jede tak jak ma - tzn. zadnej problem (ani kdyz se kompiluje mplayer, nic moc vetsiho sem zatim nekompiloval, ale zadny problemu sem nezaznamenal)
jenom kdyz tomu dam 1650MHz pri default napeti tak to zacne delat chyby - napr kdyz chci pusit galeon, tak na 50% udela segfault. nebo gmplayer hlasi nejakou chybu s libpng.
staci o trochu zvysi napeti na CPU a chyb ubyva a ubyva... a kdyz dam 1.6V (vic nemuzu na desce) tak to zadny uz zadny chyby nedela (ale zase to poradne topi - se zpomalenym vetrakem)
btw: u otca na KT266 + 1700+ TBred sem zkousel co to da a dostal sem se do XPcek na 1800MHz a do Mandraku na 1950MHz, takze asi tak
-
-
Podle me 2nd machine soudim, ze je Linux krapet stabilnejsi a poradi si s kde cim. Pokud jsem mel na W2000 procik na 400MHz tak se mi filmy i TV okamzite sekly (mozna i hry). Na Linuxu je to fuk. Filmy i TV bez problemu. Kompiluji jenom mplayer a ten je funkcni (i kdyz to nejaky errory a warningy vyhaze).
Nedavno nastaly problemy s timto PC. Musel jsem jet na puvodnim taktu, tj. 266MHz (na 400MHZ nenabehly systemy, bios v pohode). W2000 odesly do horoucich pekel (chyba pri cteni z disku - restartujte), zatimco u Linuxu se pouze zneschopnily Xwindow a neslo pracovat s RPM (disk se tvaril jako plny, ale nebyl - kopirovani fungovalo).
Zjistil jsem nakonec, ze to byl spatny kontakt u procesoru, ktery zpusobil, ze zdroj zvolil napajeni 1,6V pro 2V procesor! I za takovych podminek Linux jakztakz fungoval! Nekolikrat jsem ho i nainstaloval, nez jsem na to prisel.
-
asi ctvrt roku AGOIA 1600+@1900+ a debian - no problem... zadne problemy pri kompilaci ani nikde jinde
kompilace LFS (resp. gentoo.. hodne podobne :wink: ) na Tulenu 1.13@1.45 - no problem