-
Dualni boot XP/98
Zdravim
potreboval bych pomoct se dvema problemy. Mam 2x80gb hdd a na kazdym istalaci windows. Oba dva jsou na jednom sraku, na primarnim je XP a na sekundaru W98SE. Potreboval bych nejak vyresit dualni bootovani, abych to jak doposud nemusel prehazovat v biosu. Nevite jestli se da nejak editovat boot.ini u XPecek a hlavne jestli to staci. To menu uz se mi tam podarilo vlozit na vyber OS,ale nevim jake tam maji byt parametry. Jestli nekdo ma takovou konfiguraci,muzete mi sem pastnou vas boot.ini
2. muj problem jsou bednicky. Mam Sb audigy a k nemu 5+1 spk. Kdyz ve windows nastavim 5+1 spk a rebootnu tak po rebootu jsou tam zase zpet stolni reproduktory, nebo jak se to jmenuje, proste pak funguji jen predni repraky, a aby fungovalo vse tak to zase musim zmenit v nastaveni.
Diky za pomoc
-
ad 1: jelikoz neznam nastavovani XPckovskyho loaderu tak poradim XOSL - http://www.xosl.org/ ... ten by mel fungovat 100%
-
tak sem se dival na ten programek a vypada dobre, ale je to doufam tak ze se to vsechno nastavi ve windows a pak jen staci reboot a nabehne ta startovaci tabulka a ja vyberu OS do kteryho chci bootovat a nemusim bootovat do windows a z tech si vybirat do kteryho systemu chci bootovat.
dik za info
-
neboj...změny w XOSL děláš při jeho startu - čili Wokna do toho nemají co šahat
fachčí tak že když si tam přidáš třeba XP a W98 položky tak ti to při wýběru jedné z nich "prohodí" BIOS pořadí disků (čili jako kdyby jsi bootowal z HD1 místo HD0 apod) ...
-
Re: Dualni boot XP/98
WXP maju vlastny bootloader, aj ked funguje iba so systemami od M$ a za istych okolnosti sa to aj same nainstaluje. Kym este nemas nakopnute WXP, musis najprv nainstalovat W98. Potom do ineho foldra das WXP, tie nejako automaticky nahodia aj bootloader pri starte.
Ak uz mas rozbehane WXP, nainstaluj W98 a potom daj repair instalacie WXP z toho boot CDcka (pozor nie ASR alebo recovery console). To by malo nahodit bootmenu. S tym repairom opatrne, bohvie ako sa to zachova so SP1.
Ok, krkolomne, ale da sa aj takto :-) Asi by som radsej pouzil to XOSL :-)
-
no je to takove M$ friendly reseni :p
-
Me XOSL pri bootovani na druhy disk zpusoboval chybu window$oidniho ovladace radice. Pouzivam jednoduchocky Ranish Partition Manager 243 http://come.to/ranish
-
2paja: :-D ak sa dobre pamatam tak v boot ini to bolo takto dako.
najprv nejake tie default zvasty
a potom si tam mal zadefinovany 1st system (winxp)
a druhy win98se bol definovany dako takto c:\windows
skus to tam pridat
-
No ja sem neco podobneho nasel v auditoriich, tam to bylo u ME tak sem to zkusil pouzit ale nefungovalo to jak by melo, pri zvoleni 98 to rebootlo comp. Ten XOSL nebo jak se to menuje se chova uplne stejne, nainstaloval jsem ho pod 98,pridal XP a pak kdyz zvolim pro zmenu XP tak se to rebootne a nic, kdyz sem to zkousel instalovat pod XP tak to rvalo nejaky hlasky o zapisovani do MBR ... tak sem se na to vybodnul,asi preinstaluju znovu ty XP,ale prvni musim sehnat funkcni drivery na SB audigy a ty jejich playery a hejblatka.
-
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="Windows 2000 Professional CZ SP2" /fastdetect
C:\="Windows 98SE CZ"
v souboru boot.ini jednoduse nastavis disk a partition ze ktere se ma bootovat a melo by to fungovat
-
Co trochu jinak?
Když máš dva hadry, tak proč jeden (primární master)
nerozdělíš na dvě partišny (nebo + jeden mini na boot managera např XOSL) na každou partišnu nainstaluješ jeden systém, tím pádem budou
od sebe naprosto oddělený a nezávislý a ten druhej hadr dáš viditelnej
oběma OS na data. Budeš tak mít oddělený ještě data od systému, což je k nezaplacení a navíc získáš celej prostor jednoho disku pro data.
Například, kdybys graboval videa, tak bys ocenil 80 giga pospolu.
Pavel
-
Alebo si nainštaluj System Commander rovno z Windowsu a ideš....
http://ivoc.szm.sk/sc703.rar