Kdy muzu chit penize a kdy ne...
Caute, technickej problem s porozumenim zakonum, priklad:
klekne mi LCD, nebo digital, donesu do prodjeny, po 3 tydnech mi volaji ze ze servisu prisel novej kus misto toho meho. Tzn jestli to chapu spravne, vada byla neopravitlna a byla resena vymenou (nebo se to nevyplatilo ten kus opravit)... muzu v takove situaci chcit zpet penize??
JDe mi rpave treba o LCD, dam ho na reklamaci a vrati se mi novej kus a na nem bude psatny pixel, jsem da se rict v haji a pritom jsem reklamoval LCD kvuli necemu jinemu a na mem reklmaovanem nikdy nebyl vadny pixel...
Muzu chtit vratit penize kdyz mi pri reklamaci nutej novej kus??
Moc diky za odpoved
Mira
PS: Vse ve standardni zarucni dobe...
Re: Kdy muzu chit penize a kdy ne...
Ak mi vyreklamuju tovar po dvoch rokoch, s tym ze uz sa nevyraba, budem pozadovat vratenie penazi, dostanem dufam tolko kolko stal v dobe, ked som ho kupoval. T.j. tolko, kolko mam na fakture? ( len pre poriadok )
Citace:
Původně odeslal tomase
Ak mi vyreklamuju tovar po dvoch rokoch, s tym ze uz sa nevyraba, budem pozadovat vratenie penazi, dostanem dufam tolko kolko stal v dobe, ked som ho kupoval. T.j. tolko, kolko mam na fakture? ( len pre poriadok )
samozrejme
Citace:
Původně odeslal riksa
samozrejme
reklamoval jsem flashdisk (neopravitelna zavada) a v CzC mi tvrdili, ze kdybych chtel vratit penize, tak praktikuji zajimavou vec - aktualni cena minus deset procent...
podle me to ale neni dvakrat legalni... nebo se rikso pletu?
Citace:
Původně odeslal MikeD
reklamoval jsem flashdisk (neopravitelna zavada) a v CzC mi tvrdili, ze kdybych chtel vratit penize, tak praktikuji zajimavou vec - aktualni cena minus deset procent...
podle me to ale neni dvakrat legalni... nebo se rikso pletu?
to je samozrejme protizakonne: zakon v tomto ohledu rika, a je to minimum, ktere musi prodavajici dodrzet, ze v pripade neopravitelne zavady ma kupujici pravo od smlouvy odstoupit. a podle obcanskeho zakoniku se odstoupenim smlouva rusi od sameho pocatku. tim padem ti oni musi vratit vse, co jsi jim ty poskytl a ty jim take - takze vraceni 90% z ceny neprichazi v uvahu.
vychazim z toho, ze se jedna o vadu v 2lete zakonne lhute; behem prodlouzene zaruky je to veci dohody a pak si tam toto muzou pouzivat
Citace:
Původně odeslal riksa
to je samozrejme protizakonne: zakon v tomto ohledu rika, a je to minimum, ktere musi prodavajici dodrzet, ze v pripade neopravitelne zavady ma kupujici pravo od smlouvy odstoupit. a podle obcanskeho zakoniku se odstoupenim smlouva rusi od sameho pocatku. tim padem ti oni musi vratit vse, co jsi jim ty poskytl a ty jim take - takze vraceni 90% z ceny neprichazi v uvahu.
vychazim z toho, ze se jedna o vadu v 2lete zakonne lhute; behem prodlouzene zaruky je to veci dohody a pak si tam toto muzou pouzivat
diky... clovek je zase o neco chytrejsi... ja sice penize zpet nechtel, ale nekdy se tohle muze hodit... :)
Citace:
Původně odeslal MikeD
diky... clovek je zase o neco chytrejsi... ja sice penize zpet nechtel, ale nekdy se tohle muze hodit... :)
jo, jeste jsem to, koukam, nenapsal moc jasne - vraci se vzdy 100% puvodni ceny
Citace:
Původně odeslal riksa
jo, jeste jsem to, koukam, nenapsal moc jasne - vraci se vzdy 100% puvodni ceny
Este doplnim, ze ak peniaze po odstupeni od zmluvy nevratia bez zbytocneho odkladu, vznika narok na uroky z omeskania odo dna odstupenia od zmluvy zo sumy, ktora sa ma vratit.
Citace:
Původně odeslal Comby
Este doplnim, ze ak peniaze po odstupeni od zmluvy nevratia bez zbytocneho odkladu, vznika narok na uroky z omeskania odo dna odstupenia od zmluvy zo sumy, ktora sa ma vratit.
jo, to je dobra pripominka. v soucasne dobe se zmenil, alespon v cesku, zpusob pocitani uroku z prodleni jako
2T Repo sazba (viz www.cnb.cz) + 7%, pricemz se zohlednuje zmena teto repo sazby tusim po 6 mesicich
kazdopadne, v soucasne dobe je urok z prodleni 9% p.a., coz je docela fajn uroceni :)
Chtel bych se zeptat, jak je to v pripade ze:
koupil jsem monitor samsung (3roky zaruka) a pred vanoci se posral 2,5r stary...na reklamaci se to posila primo do servisu Samsungu, ALE mam jiny problem. Co kdyz to samsung vezme jako neopravitelnou zavadu (urcite opravi) a clovek/firma od ktere jsem to koupil uz neni, protoze spachal sebevrazdu ? Mam pak nejak narok na ziskani penez ? nebo se mam modlit, at servis dobre opravi studenak, na ktery to z 99% vypada. Jeste horni obraz kmita cca 5cm a tam si nejsem jisty zavadou..jak vyresit tuto situaci ? Jelikoz jsem ten monitor kupoval cenou pomalu stejnou jako lepsi trida 17" LCD, tak by me zajimalo, jak se k tomu muze postavit servis, ktery vlastne neni prodejce. Predem dik
Citace:
Původně odeslal Antiloopa
Chtel bych se zeptat, jak je to v pripade ze: koupil jsem monitor samsung (3roky zaruka) a pred vanoci se posral 2,5r stary...na reklamaci se to posila primo do servisu Samsungu, ALE mam jiny problem. Co kdyz to samsung vezme jako neopravitelnou zavadu (urcite opravi) a clovek/firma od ktere jsem to koupil uz neni, protoze spachal sebevrazdu ? Mam pak nejak narok na ziskani penez?
V tvojom pripade pravo na vratenie penazi v pripade neodstranitelnej vady voci predajcovi zaniklo uplynutim 2 rocnej zarucnej doby, a to aj vtedy ak by predajca nespachal samovrazdu.
Pravo by nezaniklo jedine vtedy, ak by ti priamo predajca poskytol predlzenu 3 rocnu zaruku. V takom pripade by si mohol svoj narok na vratenie penazi uplatnovat v dedickom konani po zomrelom predajcovi.
Pokial ide o 3 rocnu zaruku Samsungu, naroky z tejto zaruky ti mozu plynut len tie, ku ktorym sa Samsung zaviazal napr. vo vseobecnych podmienkach. Zo zakona vsak narok voci Samsungu nemas ziadny (aspon v SK je to tak). Musis si teda prestudovat vseobecne podmienky od vyrobcu.
Pokud dava stejnou zaruku vyrobce (jako ze asi jo, neznam moc prodejcu, co by si dali za vlastni $ delsi zaruku), tak ti to opravi nebo vymeni za jiny kus a ver tomu ze stejneho typu. Autorizovane servisy maji k dispozici i modely, ktere se trebas nevyrabi a maj je prave po dobu, kdy vyrobce poskytuje zaruku. Pak se vetsinou rozprodaj za par $.
Pokud by servis ovsem z nejakeho duvodu opravu/vymenu provest nemoh, tak pokud tvuj prodejce uz neexistuje, obrat se na prislusny ZU, kde ti sdelej, koho prodejce uved k reseni zavazku (reklamaci), coz musi ze zakona (plati samo i pro pripadne dedice ...).
Ten nekdo, ma pak stejny povinosti vuci tobe jako kdyby to byl sam prodejce. Ovsem v prodlouzene zaruce ti asi stejne nikdo nic neda.
Ja budu rad, kdyz mi ho opravi...
vynatek:
a) delka zaruky v mesicich je uvedena na dodacim/zarucnim listu (mam tam 36mesicu). Standardni zaruka na monitory je 36 mesicu, Tato dobra zacina bezet dnem vystaveni a prdluzeuje se blbalbalba
pak jsem nasel
c) servisni organizace si vyhrazuje pravo nahradit vadne a neopravitelne zbozi zbozim jinym se stejnymi parametry.