Jaky soft pouzivate na kazdodenni detekci zdravi disku?
Ja HDDlife a mam ted na jednom disku health 72% a na druhem 62%
Zajimalo by me, zda to opravdu dokaze predpovedet s alespon 1dennim predstihem kolaps disku, aby clovek vsac zazalohoval.
Printable View
Jaky soft pouzivate na kazdodenni detekci zdravi disku?
Ja HDDlife a mam ted na jednom disku health 72% a na druhem 62%
Zajimalo by me, zda to opravdu dokaze predpovedet s alespon 1dennim predstihem kolaps disku, aby clovek vsac zazalohoval.
Např. je šikovný Active SMART Monitor (freeware).
Tyhle programy dokážou monitorovat hodnoty SMARTu a vyvozovat z toho závěry (nepřesné, založené na dosud získaných datech a změnách jejich hodnot), což může být vodítko. Nicméně kolaps disku, tedy mimo situace, kdy je na základě předchozího velmi pravděpodobný, ti reálně nepředpoví žádný program. - hlava může uletět nebo sednout na plotnu a poškodit ji, odejít elektronika, apod. kdykoli, a to ještě nezmiňuju další možné (vnější) příčiny odchodu disku - např. když si usmyslí zdroj, bouřka nebo energetici, ev. to nesletí ze stolu, že...
Já třeba taky nedokážu předpovědět, jestli mě zejtra nesejme auto nebo se se mnou nevyseká tramvaj (no, do vleku nelezu, sice nejsem paranodiní, ale vím, že po mě jdou). :-)
Zalohuj priebezne a nespoliehaj sa na softy.
nesleduju, obcas podle nalady zazalohuju, ale jinak "svemu disku verim".
ja jen vim, ze mi ty hodnoty jdou stale pomalu dolu
Asi nejvyssi cas se poohlednout po novem hadru a tento mit jen na prenos
pouzival som active smart a ten mi kazdy tyzden vypisoval ze mi odchadza disk a ine blbiny... proste strasne haluzil same ata errory hadzal... odvtedy to nepouzivam presli asi 2 roky odvtedy a disk je OK a nikdy nemal ziadnu chybu ani najmensiu... ten active smart este aj nejak predikciou vypocitaval kedy disk odide :o ale vzdy ten cas presiel a disk nic.. no skoda, je to barracuda 7200.7 ;D jedine co ja kontrolujem je teplota disku ~40 a pri max seekovani do 45 a to mam "akoze" silentPC...
takze presna cisla na dve veci
Tie cisla treba vediet aj spravne interpretovat - co z tych windowsackych programov nevie asi ani jeden ;D (vyrabaju statistiku z 3 hodnot a pod... :roll: )