http://img347.imageshack.us/img347/3...46729656bq.jpg
dela to jenom s bleskem a za spatnyho svetla, a to jenom nekdy
nevite jak se toho vyvarovat ?
a co to je ? (imho prach ve vzduchu)
//edit: zpravenej link na fotku
Printable View
http://img347.imageshack.us/img347/3...46729656bq.jpg
dela to jenom s bleskem a za spatnyho svetla, a to jenom nekdy
nevite jak se toho vyvarovat ?
a co to je ? (imho prach ve vzduchu)
//edit: zpravenej link na fotku
Tento efekt pozoruju hlavne v prasnym prostredi, desti, mlze atd, proste se silne osvetli castecky blizko objektivu.Ikdyz, muze to byt i klidne neco jineho..
Je to tak, hodně na to dřív trpívaly kompakty od Nikonu ...
jj presne tak je to prach, popr male castecky osvetlene tesne pred objektivem...
Ja som to pozoroval na kamošovom Olympuse C350, vždy keď som fotil na nejakej akcií, kde tancovalo veľa ľudí na maľom mieste, a bol tam vľhký vzduch (hlavne od potu :roll: ). Jeden príklad. Pravdepodobne budúci pondelok budem fotiť na tomto istom mieste, ale tentoraz už so zrkadlovkou. Uvidím, či je to jav ktorý sprevádza iba kompakty, alebo aj iné stroje.Citace:
Původně odeslal jan555
heh, ja to vzdy prisuzoval zasranemu objektivu (prach, kapicky vody primo na skle, nikoliv pred nim). To ze by to mohlo byt pred objektivem me nenapadlo. Mam to ale taky jen na nekterych fotkach (nocni foto na plazi, nocni foto v mlze, pri mrholeni...) Oly C740UZ.
bacha, to moze kludne byt aj bordelom na objektive, ktory zaziary zo svetla, ktore sa vratilo odrazom od cohosi (svetlo blesku) ...
odborne se tomu rika ORBS :-)
dost lidi to ma za duchy ;D
viz google
http://www.google.com/search?num=100&hl=en&lr=&q=orbs
na 99% procent to je prach kterej poletuje ve vzduchu před objektivem a je osvicenej bleskem. Mam s tim pomerne dost zkusenosti z foceni na lezeckych zavodech kde ve vzduchu poletuje hodne magnezia ( ten bilej prasek na ruce ) - dela to uplne stejnej efekt. Ale obrana proti tomu moc neni .... prostě nefotit s bleskem v zaprášeným prostředí.
nemusi se ani prasit, staci kdyz huste chumeli, a delal mi to coolpix 2100 taky :)Citace:
Původně odeslal theedge
Jj je to prach. Kdyz se mi to poprve stalo desne sem to zkoumal. Kdyby tohle delal objektiv musel by bejt postrikanej sampanskym ;D
kdyz jsem o tom asi pred 3 lety cetl na netu, tak se vsichni priklaneli k tomu, ze to jsou duchove :-)
reknu to takto, 99,9 procent tech kruhu je prach, ale fakt je, ze obcas se mi na fotce vyskytne patvar, ktery vypada duchoidne :-)
http://images.google.com/imgres?imgu...lr%3D%26sa%3DN
Občas mám pocit, že žiju ve špatném století ;D
;D ;D ja uz bych to radši locknulCitace:
Původně odeslal jan555
Mě by třeba zajímalo, čím je to skutečně způsobené, zvlášť když mám zato, že je to horší tím, čím je blíž blesk ose objektivu. Na foťácích s externím bleskem jsem tohle nikdy nepozoroval, jen na kompaktech. Dovede to někdo vysvětlit?
na moji Z1cce se ted podobny fleky objevily pri foceni s bleskem v lese...navic sem fotil takovou bitvu(bojovka pro deti), takze prachu tam bylo asi pomerne dost. Pokud nikdo prach neviril, tak fleky nebyly zadny nebo daleko mene...
takze myslim, ze vysvetleni je jasny
Hrál jsi nekdy kulečník ? ... uhel dopadu a uhel odrazu ? proste to funguje jako odrazova deska.Citace:
Původně odeslal jan555
Njn, ale tak jednoduché to není - imho se to objevuje (aspoň většinou) jen v určité vzdálenosti ...?Citace:
Původně odeslal theedge
omg, ved cim blizsie je zrnko prachu/castica pred objektivom, tym vacsi flak pri zaostreni na objekt, ktory je radovo metre dalej, bude... Ked osvetlis prachove castice, ktore su daleko od objektivu, budu tie smuhy mensie alebo natolko male, ze sa stratia...Citace:
Původně odeslal jan555
ja bych prave rekl ze to uz jednodussi byt nemuze :-)
Obecný zákon o rovnosti úhlů dopadu a odrazu znám, ale tady to zdá se neplatí, nebo tomu skutečně nerozumím. Pokud si představíme dva foťáky, jeden s interním bleskem blízko osy objektivu a druhý (klidně ten samý) s externím bleskem při zaostření na stejnou vzdálenost, za stejných podmínek a s ekvivalentním vykrytím blesku (pro názornost tedy kratší vzdálenost), tak:
- proč jsou ty artefakty při fotce s interním bleskem i v krajních oblastech fotky, když tam dopadá světlo z blesku pod značným úhlem a touhle logikou by měl jít odraz mimo zorný úhel objektivu?
- proč při ekvivalentní situaci s externím bleskem (vysílač světla je jinde, tudíž se dá situací zhruba ekvivalentní imho označit např. opačná třetina fotografie, dejme tomu místo se stejným úhlem dopadu světla a ve stejném zorném úhlu objektivu) se tyhle artefakty nevyskytují vůbec?
PiT: tohle je celkem logické, jen to nemá co do řešení se zaostřením, ale se silou záblesku, který se zvětšuje se vzdáleností.
Možná, že jsem tu jedinej blbej, ale to vysvětlení mě skutečně zajímá.
Tak si schvalne umiesni nejaku bodku pred objektiv a zaostri 20cm za nu, 50cm za nu a 10m za nu... uvidime, aky velky bude flak namiesto nej :roll:Citace:
Původně odeslal jan555
Bohužel to neudělám, protože tohohle efektu nejsem schopný docílit (nebo se mi to alespoň nepovedlo).
mne se tyhle fleky parkrat objevily i pri foceni s externim bleskem - ale moc tomu nerozumim, protoze naposledy sem udelal 5 fotek po sobe - na prvni to bylo a na dalsich ne
bych to uzavrel s tim, ze to jsou ufouni prevleceny za duchy ;D