Zajmalo by me jestli je tam nejakej znatelnej prirustek realnyho vykonu ve windows. nikde sem nenasel zadnej testy. uvazuju i o moznosti zustat u PATA ale koupit druhej HD do raidu. co je vyhodnejsi?
Printable View
Zajmalo by me jestli je tam nejakej znatelnej prirustek realnyho vykonu ve windows. nikde sem nenasel zadnej testy. uvazuju i o moznosti zustat u PATA ale koupit druhej HD do raidu. co je vyhodnejsi?
copy/paste z toho co som uz pisal viackrat do Computeru >Citace:
Původně odeslal G_R_E_E_N
Nejnovější revize specifikace SATA s příznakem II pouze rozšiřuje minulou SATA 1.0a rev. 1.2. Jde jen o drobné změny, které přinášejí podporu Port Multiplier a Port Selector. Další funkcí, která se stala součástí specifikace, je i tzv. Staggered spin up, což je technologie zabezpečující postupný náběh disků. To zajišťuje nižší zátěž na zdroj, který pak nemusí být dimenzovaný na značnou proudovou zátěž startu několika velkých disků současně. Postupný start disků je řízen základní deskou. Novinkou je i jistota podpory NCQ v případě SATA II disků, u starších modelů bývá tato funkce dodatečně uvedena. Port Multiplier umožňuje připojení až pěti disků na jeden SATA II kanál, a umožňuje tak jednoduše rozšířit dostupnou kapacitu, Port Selector přinesl možnost připojení dvou řadičů na jeden pevný disk kvůli zamezení výpadku v případě poruchy. Podpora vyšší rychlosti (až do 300 MB/s) není obsahem nové specifikace a nesouvisí s tímto označením, i když všechny aktuálně dostupné SATA 2 disky podporují právě tuto vyšší rychlost.
V praxi se můžete setkat i s označením 1,5 a 3 GB/s, které jsou ekvivalentní 150 a 300 MB/s, protože data jsou v případě rozhraní SATA přenášena v 10b kódování a proto je jeden „běžný“ kilobajt roven 10ti bitům.
Atraktivní novinkou je i nový konektor zvaný eSATA, který je oficiálně určen pro externí připojení pevných disků. Klasické SATA kabely a konektory pro tento účel nejsou stavěny, což dokazuje i rozdíl maximální dostupné délky standardního a eSATA kabelu (1 m proti 2 m). S pomocí rozhraní eSATA můžete externí disk připojit stejnou rychlostí jako interní, což jej značně zvýhodňuje před externími disky pro USB 2.0 a FireWire.
vysledok? ziadny vykonnostny narast v realnej pravdzke ;D inak kupovat si nejaky disk do RAID na PATA je uplna blbost, hocijaky moderny 100GB/platna disk ten RAID0 vykonovo vyrovna a cenovo predbehne :)
heh co je podle tebe teda moderni 100GB disk? Sam rikas ze v praxi je minimalni vykonovy rozdil mezi SATA 1 a 2. Stejne tak neni temer zadny rozdil ve vykonu mezi PATA a SATA. Tak proc ne 2* 120GB PATA kdyz chci rychlejsi system ??? ???
100GB/plotna neznamená 100GB.Tímhle je myšleno kapacita na plotnu.Disk s jednou plotnou o kapacitě 120GB bude rychlejší než disk se dvěma plotnami,každá o kapacitě 60GB.S větší hustotou na plotně je kratší vyhledávací doba(data jsou "blíže" u sebe) a tím je disk rychlejší.
Takze rozdiel u disku Hitachi t7k250 v HDTachi. Prvy obrazok je pre SATAI a druhy pre SATAII.
http://dym.haluze.com/Images/hdtach.jpg
http://dym.haluze.com/Images/hdtach2.jpg
Neni SATA II znat v RAIDU 2 a 4disku ? ???
a ako si to predstavujes? ty si myslis ze data k tomu raidu tecu po jednom kably? raid0 z dvoch sata1 diskov urobi 200MB/s na rozhrani, viac nez dostatotcne ;)Citace:
Původně odeslal Senky
ja si nic nepredstavuji ...ja se ptal za vetou byl otaznik.Citace:
Původně odeslal MadCap
Jsou nekde trebas testy SATA II disku..? i trebas v radiu apod ?
;D http://computer.zive.cz/h/computerCo...asp?ARI=125961 ;D nemam tam sice sata II v raid ale na to plati co som napisal tak ci tak :) su tam 2x160gb sata ncq seagate v raid ;) inak sa raid0 neoplati aj tak
jezis...computer si nekupuju ;DCitace:
Původně odeslal MadCap
Ako teda dosiahnem co najvykonnejsie disky. Mam kupit sata, sata 2 a v raidu 0 ci bez raidu. Lebo uz som z toho magor. Co je v dnesnej dobe najvykonnejsie za nejake slusne peniaze(tym padom vyradzujem 10k a 15k otackove disky 8-) )Citace:
Původně odeslal MadCap
tvoja chyba .... a jurasek nech si ho kupi tiezCitace:
Původně odeslal Senky
Nejsu tu moderatori nahodou od toho aby poradili? Mi to tak moc nepripada. ???Citace:
Původně odeslal MadCap
na to si prisiel ako OMFG? ja nemam ziadnu POVINNOST ani POTREBU ti vymenovat a vlozit sem vysledky testov, ktore som robil (rozhodne nie 3 dni potom ako vysiel v reale do sveta), ziadny moderator nie je primarne na to, aby radil a preto mi polib prdel, uz som tu na X miestach pisal ake disky sa mi pacia, skus si z toho nieco odvodit :roll:Citace:
Původně odeslal JurasekNFSU
pokial viem tak rozdiel PATA a SATAII toho isteho disku je cca 1% co je dost malo na to aby som za ten SATAII dal o povedzme 500,- viac ako za PATA jedine co ma laka je mensi bordel koli kablom a ze nieje master/slave...
http://www.tomshardware.com/storage/...und_up-33.html
http://www.tomshardware.com/storage/...und_up-35.html
<- fakt teda SATAII ma sklamalo... prevazne PATA T model od hitachi je rychlejsi ako SATAII co je uz teda smiesne... a tych 3gb/s co ma prenos radica si mozu strcit to nevyuzijem pokial nebudem mat aspon 4 disky v strippe inak obycajny disk ak mi da 70mB/s sa mozem tesit a na to mi staci ATA133 bohate... dokonca aj do do raidu ak dam 2*ten T hitachi stale mi staci 133mB/s.. takze no comment SATAII disk sa oplati pokial mas SATAII radic a chces davat do strippu ... ak si ako ja ze mas len PATA na doske tak radsej si dokup este 1 disk do raidu lebo ak si zratas naklady na pci sataII radic+ze sata2 disky su o dost drahsie ako PATA tak zistis ze to mas minimalne 1000,- navyse a vykon ak aj bude vyssi oproti PATA tak max 5% ked budes vyuzivat ncq... co v praxi tiez neukazuje takmer ziadny rozdiel.. zatial sa to da zhrnut tak ze sata2 s ncq je skor len makretingovy tah pretoze na rozdiel od scsi to neprinasa adekvatny narast vykonu za tie peniaze... osobne idem kupit hitachi T 250gb PATA
A co když "SATA II" disk nevyužívá 3Gbit/s přenosů? Nevím, kde všichni berou tu jistotu, že SATA II = 3Gbit/s. To ani omylem, něco si o tom zjistěte. SATA II je název organizace, která dělala (a dělá) specifikace SATA 2.5, mezi které mimo jiné patří i 3Gbit/s přenosy - kdo ale říká, že výrobce disku je musí využít?
ja som netvrdil ze disk SATAII ma 3gb/s ale ze radic da tolko... lenze to je len koli tomu aby to ludia co sa nevyznaju kupovali.... a prevaze aj tak nieje ziadny technicky rozdiel medzi PATA a SATAII diskami... ved prve SATA aj tak boli iba prekonvertovane PATA pomoconu nejakeho konvertora v disku... a SATAII su rychlejsie ako SATA to ano ale o kolko? 0-5% a niekedy su dokonca aj pomalsie co ma zaraza... teoria sa casto nezhoduje s praxou bohuzial... zatial ma nic nepresvedcilo aby som kupi SATAII radic a SATAII disk pretoze tie naklady nestoja za tu omrvinku navyse co ziskam no nie? som zvedavy na dalsi vyvoj... mozno je cas prejst na 10000rpm ale nie za take nehorazne ceny ako si pyta WD za 74gb disk boze
To co si WD pyta za 10000ot. disk su momentalne najnizsie ceny, za ake vobec zozenies 10000ot. disk. Porovnaj si to s cenami SCSI diskov. Ale je pravda ze novsi raptor by mohol vyjst a ja som kdesi cosi cital, ze sa chysta najprv stvorplatnicka a potom mozno aj sata 2, vacsia cache ale predovsetkym kapacita platni a samozrejma vyssi vykon....
ale porovnaj si vykon 10000rpm SCSI disku a toho raptora... ved ten raptor nepodava vobec adekvatny vykonnostny rozdiel oproti 7200rpm diskom... a rator je aj SATAII ale iba 74GB cize to aspon 2 musis kupit a to si prichystaj tak 10000skk minimalne... je to o nicom za tu cenu co mam 1 raptor 74gb si kupim 2*160gb normalne a dam do raidu a budem to mat rychlejsie a este budem mat aj 4*viac kapacityCitace:
Původně odeslal THX
A na to si přišel jak? Kolikrát mám opakovat, že SATA II neznamená 3Gb/s přenosy?Citace:
Původně odeslal aquadust
http://www.sata-io.org/ a studujte :roll: ... inak 65% predanych diskov worldwide je SATA, neviem kam si tie PATA disky budes onedlho pripajat (viz intel a jeden kanal PATA atp.) ... nikto netvrdi ze to je zachrana ludstva, ale pomalsie ako PATA to vo vacsine pripadov neni (skor naopak) a neval mi sem prosim znova par grafov jedneho disku na toms hardware diky ;D
OK, servrovy vykon maju SCSI disky vyssi ako raptor, ale single user maju nizsi...Citace:
Původně odeslal aquadust
Porovnaj raptor s diskami z doby kedy bol vydany a nie s najnovsimi - tu uz ma vykon zhodny (v single user) s caviar RE2. Raptor nie je sataII (je sata1 s TCQ a nie NCQ)
2*160gb bude mat sice vyssiu linearnu rychlost citania, ale nie vyssi vykon ako raptor
Pozri si nejake vysledky testov na www.storagereview.net , je to dobra stranka, dozvies sa tam vela informacii ohladom diskov...
v raide by mala byt nizsia aj pristupovka predsa nielen sekvencne citanie nie? ved operiacia sa vykonava na diksu ktory skor odpovie ... a nemozete sa pozerat na PATA vs. SATAII len z hladiska ceny disku pretoze nie kazdy ma SATAII radic a to su potom investicie navyse cca 800skk a mne sa stale nezda ze tych 800skk + priplatok 500skk navyse za ten isty disk ale v prevedeni SATAII... stoji mi za to tych 1300skk? chcelo by to nejake realne porovnania... cas loadovania hier, dekomprimacia z disku na disk atd, nieco kde vidiet realny rozdiel...
btw: ako je to so zatazovanim radica a cpu pri kopirovani z disku na disk?
presne o to mi ide ze PATA konci moralne ale zle to chapes, nebudem si kupovat novu socket A MB len koli radicu predsa alebo samotny pridavny radic do PCI za 800skk, to sa mi oplati kupit uz MB na athlon64 lenze to je pekna investicia este aj do zdroja, grafiky a o CPU ani nehovorim... kvalitnych 15tisic aspon za upgrade a to vsetko koli disku? hmm...Citace:
Původně odeslal MadCap
Standard SATAII povoluje radicu preniest teoreticky az 3gb/s avsak ako je vo zvyku u diskacov 1kB nie je 1024B ale 1000B preto je to 300MB/s a to je teoreticka hodnota ktoru je schopny v idelanych podmienkach SATAII radic pustit, avsak nic nie je idealne preto to nikdy tolko nebude a o to mi ide ze zbytocne zvysuju priepustnost ked technicke moznosti dnesnych diskov nedokazu s takou rychlostou pracovat, skor by som privital znizit u diskov pristupovky a zdokonalit NCQCitace:
Původně odeslal Eagle