Chcem zacat s linuxom na desktope a s grafickym prostredim...neviem sa ale rozhodnut medzi fedora, suse, mandriva...poradte :|
Printable View
Chcem zacat s linuxom na desktope a s grafickym prostredim...neviem sa ale rozhodnut medzi fedora, suse, mandriva...poradte :|
je to jedno
Jsem v tomto laik, ale myslim si, ze zrovna u tehle distribuci neudelas chybu ani jednou. Fedora mela pro me, odkojeneho wokny, prijemnou instalaci a nasledne GUI v podobe GNOME me taky potesilo, alespon pro zacatek.
asi si budes myslet, ze to je nesmysl, ale nejlepsi je zacit s gentoo. pekne sam vsechno podle navodu si nainstalovat. ze zacatku je to sice v textovym rezimu, ale grafiku si tam taky jednoduse dodelas
totiz kdyz zacnes s jednou vyse zminenou distribuci, tak si ji nainstalujes, spustis, jo je to pekny, ale naucis se prd
ale pokud i pres to gentoo nechces, tak je to uplne jedno, kterou si vyberes, ikdyz ja bych do vyberu zaradil jeste ubuntu a to bych pak take zvolil :-)
Gentoo je pro zacatek prijde moc tezkopadny, na zacatku se tam musi vsechno konfigurovat(coz mandrake udela za tebe), jinak nic nejede, a tahle zdanliva slozitost odradi spoustu zacatecniku a pak se uz k linuxu nevraceji, pro me byl na zacatku problem nainstalovat i redhata:) gentoo ma sice skvelou dokumentaci, dokonce i v cestine, ale podle me je lepsi zkusit susa, nebo mandrivu, az si na linux zvyknes, potom vyzkousis ostatni distribuce.
To je prave to, "udela to za tebe" a to je presne duvod, proc ses pak v loji. Protoze nevis kde co a proc, naistaluje se ti spousta veci ktery ani nepotrebujes (presne jako ve widlich).
Osobne bych prave zacatecnikovi doporucil taky Gentoo. Po jeho instalaci (kterou zvladne kazdej pokud umi cist) bude presne vedet co a proc si naistaloval a kde a jak to nastavil. Neobjevi se pred nim znicehoz nic system se spoustou balicku o kterych nema potuchu k cemu jsou dobry.
Idealni postup instalace = nastartit z CD, pustit si links a otevrit si dokumentraci (je i v cestine, zatim neoficialne http://www.gentoo.org/doc/cs/index.xml) a v dalsi konzoli postupovat podle navodu.
gentoo pro zacatecnika - tady bych videl jeden velkej problem: nastaveni USE flagu.
Zacatecnik absolutne netusi, k cemu jsou jednotlivy flagy, a to ani kdyz je tam popis. Priklad:
a mnohe dalsiKód:bcmath Adds support for libbcmath
blas adds support for the virtual/blas numerical library
chasen Enable chasen support
Jednoduse necha default, akorat kdyz bude chtit neco vylozene pridat, tak to prida, trebas jen konkretnimu balicku. Pripadne si tam presne del manualu napise -kde nebo -gnome, pripadne -gtk/-qt
Ja bych taky nesouhlasil s Gentoostmi ... ja zacinal na mindraku, a sic jsem naistaloval, fungovalo to, ale driv nebo pozdeji se stejne zacne clovek pohybovat v konzoli, a to je na nem, jak chce dany OS vyuzivat
jen rekni wongu, na cem si zacinal, gentoo to nebyl, k tomu si presel, kdyz uz si mel zkusenosti, a to pak verim, ze vidis nepopsatelny rodil v cistosti distra....
Ale co kdyz uzovatel tohle nechce od Linuxu, alespon v prvopocatcich, pak je gentoo absolutne nevhodne, pac se bude dva dny srat jen s instalaci, ktera ho muze odradit, kdyz je zvykli klikat na "next"
Muj nazor.
2Artee: Mám stejný názor. Může začít s nějakým Mandrakem, SuSE, Ubuntu a spol. a když ho to chytne a bude více zajímat, přejde na Gentoo nebo podobné.
zacinal sem na MDK8.2, to je fakt, ale taky sem az do verze 9.3 nebo kolik to bylo skoro nic netusilCitace:
Původně odeslal Arteee
tady nejde o cistotu distra, ale o to, ze pri instalaci gentoo se dozvis jak s tim mas pracovat
radil si nekdy nekomu po icq kdo si nainstaloval mdk a chtel neco zmenit :?:
proste s nainstalovanim MDK apodobnych distribuci se rozhodne nenaucis nic o linuxu a nebudes vedet jak se pouziva, kdezto s gentoo uz budes vedet a navic budes mit pocit ze si neco dokazal uz jenom tim, zes to nainstalovalCitace:
reknes otevri si ten a ten soubor a dopis tam tohle.
jak se to dela?
v nejakym editoru - gedit, kedit
jak ho mam spustit?
treba z terminalu
a kde vezmu ten?
pak se k tomu konecne dostane, ale nejde mu to ulozit, protoze neni root
2wong:
No radil, kamikatzemu :D
Ne, hele jasne, to je riziko, ale jak rikam, a interpretuju svuj nazor, takle uzivatel nemusi skoncit, pokud nechce, ja se hned(po tydnu) v mindraku(10) zacal hrabat, na nejaky klikatka sem ani nemyslel.
A opet se vracim ke sve puvodni myslence, pokud to zacinajici mysli vazne, tak neni problem zacit s gentoo, kdyz je ochoten se prolouskat instalaci, ale pokud chce jen videt, jak to vypada, jak se to chova, a jak se v tom pracuje, tak uznej, gentoo je absolutne nevhodne....
90% Win uzivatelu nema ani tuchy o modularite linuchu a otom to je, ze pak nechapu souvislosti, ze na jeden ukon nemaj jeden nabubrelej program, ale treba dva mensi atd. coz je instalace gentoo ;)
Ja zacinal v early '98 na modifikacich Slacku, tehdy to byla hruza a byl jsem rad, kdyz jsem si pozdeji nainstaloval SuSE 6.4. Ale stejne souhlasim s tim, ze gentoo je asi nejlepsi cesta pro toho, kdo se ten system chce opravdu naucit a pochopit filozofii Unixu. Kdo chce Linux jenom vyzkouset, at si klidne klika, ale pak prijde o spoustu veci.Citace:
Původně odeslal Arteee
Problem klikacich distribuci je ten, ze kdyz clovek nekde neco zmeni rucne, vetsinou to nefunguje tak, jak ma a pustenim nejakeho updatu klikacich nastroju se mu pracne rucni nastaveni premaze (pripad novejsich SuSE).
Jinak ja pred par dny instaloval Sarge na SW RAID a pekne jsem si to naklikal ("naklepal"), ale rucne to vytvorit stejne neumim a kdyz se neco posere, nevedel bych co s tim. Takze se to musim stejne od zacatku naucit a navic si to jeste nemuzu ani vyzkouset v praxi (vytvareni partition).
Tie klikacie distribucie su casto horsie ako Windows. Snazia sa z Linuxu vytvorit druhe Windows. Vysledkom su tazkopadne graficke nastroje plne bugov. Dakujem, jedny Windows mi stacia, ked budem chciet dalsie, tak si kupim od MS.
BTW. SW RAID som robil v Slackware (s pomocou clanku na root.cz) a vtedy som tomu aj celkom porozumel.
Ja jsem puvodne zamyslel postupovat podle tohoto: http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=723 , ale Debian to stejne udelal za me :roll:Citace:
Původně odeslal Rainbow
Pamatam sa, ze tar ani rsync som nepouzil. Mal som system nainstalovany na 1 disku, na druhom som vytvoril RAIDove particie a prekopiroval to tam cele mcckom ;D Tusim toto je ono http://www.root.cz/clanky/o-nejen-so...vych-polich-3/
Pokud si chce nekdo Linucha vyzkouset, mel by pouzit Live CD a vyzkouset si to tak, pokud to chci pochopit tak je klikaci distro cesta do pekla. Stane se totiz presne to, ze pak user prijde nekam s dotazem, kde mu nekdo naprosto logicky poradi co ma zmenit v konfiguraku.
A) user netusi kde ten soubor je
B) radce pro zmenu netusi, jak a zda vubec to lze naklikat zrovna v tom danem nastroji
C) user prohlasi ze linux stoji za hov.no a at se dou linuxaci vys.rat, kdyz mu neumej poradit s takovou blbosti, ktera na widlich funguje "sama".
BTW: Me zacatky jsou nekde u 5koveho RH a bylo to presne o tech tunach balicku u kterych sem nemel absolutne poneti k cemu jsou dobry. Nakonec se to "nejak" nainstalovalo ale napriklad nefugoval zvuk.
Tak já také přidám nějaký ten řádek....
Začal jsem na Mandrake 9.2 instalace byla hezka a rychlá... když se vše spustilo po četném loadování modulů o nichž jsem neměl páru k čemu jsou. jsem byl najednou v graf. prostředí. Jako asi každej šťoural sem se snažil nepotřebné moduly odstranit a ouha po několika experimentech bylo po ........... bohužel jako začínající jsem nevěděl co s tim tak jsem udělal první začátečníckou chybu a to reinstalace.... :-) no co každej jednou začal a určitě přecházel z windows.
Přečet jsem docela dost knížek od Dokumentace Administrátora Linuxu až po nastavování Qmailu, SendMailu atd. (pěkná sra*ka).
Před rokem jsem se pokusil nainstalovat gentoo a jak všichni říkají instalace na 2 a více dní tak to je zhola velký nesmysl pokud umíte anglicky a nechcete kompilovat KDE z netu :-) Měl jsem to hotové cca 5 hodin a za tu dobu jsem pochopil hodně věcí jak funguje uvnitře pod tim grafickym udělátekem.
Tak teda pokud chceš jen linux poznat tak si dej do mechaniky nějakou
live distribuci a koukej a zkoušej a pokud budeš chcít opravdu linux tak doporučuji gentoo. Asi mě tato distribuce hodně ovlivnila, ale díky ní
vím o linuxu více za ten jeden rok než za předešlé tři co Linux používám.
To vše je můj osobní názor tak mi nemusíte házet kamen na hlavu
Nevim, jsem na Linuxu uz dlouho, a protoze jsem prechazel z OS/2, byl jsem zvykly na kvalitni system, coz v te dobe (1995) linux nebyl ani nahodou. (stabilita a vykon jadra, odezvy pri zatezi atp.)
Ale nezanevrel jsem, a dodnes ho pouzivam a to tak aby delal to co ma, a jak ma.
Doma mam Mandrivu 2005LE, na serveru MDK10.0, na WiFi AP OpenWRT, na WRAPu Voyage Linux (Debian based), V praci zase Fedoru.
A ze bych dementnel pouzivanim klikacich distribuci bych nerekl, jen je uz nepouzivam a delam z prikazovy radky.
Coz se snazim ukazat i zajemcum o Linux v mem okoli. Dam jim klikaci distribuci, a pokud chteji vic, ukazu jim, kde se da nastavit pohodlneji, a vetsinou prijdou CLI na chut. Ja zase zjistil ze BASH pod W2K je prijemne rozsireni, a kdyz delam na nem, rad si zascriptuju dle potreby.
Znám člověka, který nedávno začal JAKO PRVNÍ distribuce na gentoo a chvili se ptal, ale kdyz jsme mu ukazali, ze v Gentoo handbook najde valnou vetsinu veci, tak uz je ted od nej "pokoj" a je spokojeny a umi toho vic, nez ti, co ted zacali na MDK a jemu podobnych...
chce to jen mit odvahu...
naprosto souhlasim... nejdriv jsem si "hral" red-hat-em ale nic moc jsem nechapal... pak jsem se jednou docetl (tady :) ) ze jeden clovicek po 4 letech na suse presel na slack a za 1/2 roku se toho naucil vic nez za 4 roky...Citace:
Původně odeslal lukasp
tak jsem zkusil slack a jsem rad ze jsem nezustal u red-hat-u a podobnych distribuci
No to bys mel jit jeste dal, ja skoncil az u LFS :D, ale jak jsem psal vyse, provozuju i tyhle klikaci distra. Nejsem zvykly rikat ze distro XY je nejlepsi, neni to totiz pravda. Ale na to casem treba prijdes i ty.Citace:
Původně odeslal bufobufo
A ten LFS ti doporucuju, tam se naucis nejvic ;D
nebylo to mysleny tak ze slack je nejlepsi, bylo to mysleny tak ze jsem se hodne naucil... o LFS jsem uz premyslel, ale nemam na to posledni dobou moc cas/naladu... taky si rikam ze by stalo za to zkusit FreeBSD nebo opensolaris :)Citace:
Původně odeslal hwsoft
Na to ovsem nemam odvahu ;D , z linuxovych dister mam chut zkusit jen debian a gentoo, i kdyz to moc ne, protoze v podstate neco lepsiho mi uz nabizi freebsd...Citace:
Původně odeslal hwsoft
ja sem zacinal na red hatu 6.0 z pc worldu ;D pak sem mel fedoru ale nejlip sem udelal kdyz sem presel na slackware a od te doby sem zatim spokojen... gentoo se mi moc nelibi kvuli neustalemu kompilovani a debian kvuli vicemene nutnosti instalovat na pc s pripojenim na net... nic jineho uz pouzitelneho neni (pro me)
takze asi zustanu u slacku :) (jeste nejaky ten patek)