Prosím o radu se zesilovačem pro SW
Chtěl bych si do auta (já vím, s PC to moc nesouvisí, ale to rádio umí mp3, tak aspoň velmi vzdálená vazba tu je :wink: ) dát subwoofer a řeším pro něj zesilovač. Sloučil bych přes dva 2,2kohm odpory zadní kanály do mono a tím bych krmil ten zesilovač. Snažil jsem se najít nějakou rozumnou stavebnici, našel jsem jich spoustu, ale problém je, že všechny jsou navrženy pro symetrické napájení. Takže první dotaz: Dá se to jednoduše předělat na nesymetrické napájení, nebo budu muset vymyslet nějaký zdvojovač napětí? A druhý dotaz: Mohl by mi někdo pomoct s návrhem výhybky (low-pass) pro ten zesik? :oops:
Re: Prosím o radu se zesilovačem pro SW
Citace:
Původně odeslal Wizzy
Chtěl bych si do auta (já vím, s PC to moc nesouvisí, ale to rádio umí mp3, tak aspoň velmi vzdálená vazba tu je :wink: ) dát subwoofer a řeším pro něj zesilovač. Sloučil bych přes dva 2,2kohm odpory zadní kanály do mono a tím bych krmil ten zesilovač. Snažil jsem se najít nějakou rozumnou stavebnici, našel jsem jich spoustu, ale problém je, že všechny jsou navrženy pro symetrické napájení. Takže první dotaz: Dá se to jednoduše předělat na nesymetrické napájení, nebo budu muset vymyslet nějaký zdvojovač napětí? A druhý dotaz: Mohl by mi někdo pomoct s návrhem výhybky (low-pass) pro ten zesik? :oops:
Trosku OT ale prosimte do AUTA nic nebastli, je to jak specifickej prostor, tak specificka instalace se specifickymi naroky na tepelne namahani soucastek, mechanicke namahani atd atd, vetsinou co se "bastli" do auta, je pak k poslechu dost nepouzitelne.
Neco jineho je si sestavit zesilovac pro domaci poslech, pripadne udelat reprobedny podle navrhu a kavlitne je osadit,a le do auta fakt ne.
Jestli ti jde jen o "jakejkoliv zesilovac" na rozhejbani sobwooferu, jsou ceny mustkovatelnejch dvoukanalu tak nizko, pripadne lehce starsi taky poslouzi, nez se s cimkoliv bastlit. Nehlede na to, ze pro subwoofer v aute je skutecne potreba realnej sinusovej vykon minimalne 100w a vice a citlivej woofer, aby jsi pouziti vubec poznal (v aute se extremne "ztraci" hodne z celyho poslouchatelnyho spektra a na bassech od realne 50Hz vejs je to jeste markantnejsi)
Muj nazor, experimentovat se da s domacim poslechem, ale konstrukce bastlu do auta vetsinou neni hodnotna, pak smutne zjistis, ze zesilovac + sub v cene polovicni nez jsi dal za soucastky a praci hraje daleko lepe a to pak zamrzi.
Vim o cem mluvim, ozvuceni auta (pokud ma alepson trochu stat za to) moc kompromisu v urcitych bodech nepripousti.
Opet opakuju, muj nazor, ale bohuzel praxi overen, v aute pokud nemluvim o vlastni instalaci a konstrukci napr. celeho subboxu, nebo mechanickem zapracovani instalace neni nic nez to, co je urceno pro provoz v aute moc dobre.
Nehlede na to, ze docilit stejne kvality poslechu v aute je x krat financne i technicky narocnejsi nez v obyvaku...