Naivni dotaz, na jakem principu funguje kluzne lozisko? To je ta osicka v nejake naolejovane trubicce? Je horsi (zivotnosti, hlucnosti) nez kulickove?
Printable View
Naivni dotaz, na jakem principu funguje kluzne lozisko? To je ta osicka v nejake naolejovane trubicce? Je horsi (zivotnosti, hlucnosti) nez kulickove?
Hridel z tvrdeho materialu (ocel) rotuje v mekcim pouzdre (bronz). Zivotnost muze byt i daleko vyssi nez u kulickovyho loziska.
hlavne je to tissi a da se lepe udrzovat :)
to je fakt ale jen do doby kdy se to vymele dostane to vetsi vuli a nepopraskaj gumove vystuzne krouzky :)
Coz v pripade vetracku do PC o kterej tady nejspis jde, pokud jde o kvalitni kousek trva pomerne dlouho :)Citace:
Původně odeslal Glottis
Aha, tak diky.
zaujimave ... kukal som titany a tie maju z 80*80*25 vetrakov na 12V ako L ako low tri verzie ... sleeve, one ball, two ball asi kazdy rozumie ... a v takej iste postupke je udavana zivotnost a asi aj hlucnost ... tak neviem kua ktory teraz kupit :)
MadCap
Titan s dvojitym gulockovym loziskom som mal - mozno to bol aj presne ten typ - automaticka regulacia otacok+meranie otacok. Musel som ho dat prec lebo zvuk mal fakt hrozny (vymenil som ho za nejaky 10 rocny ventilator zo stareho zdroja).
no moje prakticke skusenosti su nasledovne:
ak vetrak budes pouzivat ako pomalobezny (typicky 8cm 12V vetrak zap. na 5V), a umiestneny bude "nastojaka" t.j. v prednej, zadnej alebo bocnej stene casu tak je JEDNOZNACNE lepsie z hladiska hluku klzne lozisko (aj z hladiska ceny ;D ) a o zivotnost by som sa vzhladom na nizke otacky nebal...
jedine v pripade umiestnenia v hornej stene casu, t.j. "nalezato" je uz klzne lozisko hlucnejsie , nez kvalitne gulockove avsak je nutne vetrak upevnit PRUZNE, aby sa neprenasali vibracie na skrinku - gulockove loziska maju tendenciu pri nizkych otackach vyrazne "drncat"
...pokial vsak chces vetrak tociaci sa 4000 a viac otacok, tak aerodynamicky hluk vzduchu spolahlivo prehlusi vsetko ;D a potom je z hladiska spolahlivosti, lepsie pouzit kvalitne gulockove lozisko...
A jakým způsobem je nejlepší ho udržovat? V sobotu koupím pár Sunonů, tak abych dopředu věděl....Citace:
Původně odeslal DeeKay
Jeden byvaly spoluzak rikal, ze kdyz zacne vetrak na procesoru hucet, nakape tam trochu nafty a je vystarano. :lol:
(Neco na tom je, nafta je mastna, kdo maze, ten jede. :wink: )
Jo kdo maže ten jede :D ,já to namazal měsíčkovou mastičkou ;D Njn nic jinýho nebzlo po ruce :D