Silnejsi kabely do reproduktoru ano ci ne?
Vcera jsem prestavoval pokoj kde mam Logitechy a zjistil jsem ze mi nestaci jeden kabel na delku.Je to ted tak nejak pofiderne a provizorne.Budu muset koupit novy.Jaky prumer by jste mi doporucovali?Nekde jsem cetl,ze silnejsi kabel ma lepsi vodivost zvuku a nizsi prenos sumu.V baumaxu maji specialni audio dvoulinku az do prumeru az 4mm.
Dik
Re: Silnejsi kabely do reproduktoru ano ci ne?
Citace:
Původně odeslal ITpozemstan
Nekde jsem cetl,ze silnejsi kabel ma lepsi vodivost zvuku a nizsi prenos sumu.V baumaxu maji specialni audio dvoulinku az do prumeru az 4mm.
Dik
Silnější průřez kabelu nemá lepší "vodivost zvuku", ale elektrickou vodivost, tím má celkově (podle délky) menší odpor a dochází na něm k menším úbytkům energie vyrobené nf zesilovačem a tudíž k účinnějšímu přenosu.
Další pozitivní vlastnost většího průřezu je taková, že díky svému malému odporu (neměl by být vetší, než 0,1 z odporu reproduktoru) spolu s vnitřním odporem zesilovače tvoří velmi účinné tlumení basového reproduktoru, který tak má menší zkreslení a věrnější podání.
Speciální audio kabely jsou mimo dostatečného průřezu ještě konstruovány tak, aby měly co nejmenší indukčnost (hodně vláken složených do lanka) a přesně dimenzovanou vzdálenost vodičů od sebe - tím je dosaženo i male kapacity mezi vodiči, která by se spolu s tou indukčností podílely na poklesu napětí na vysokých kmitočtech a tím "úbytkem nejvyšších výšek".
To s tím šumem to je blábol. Šum, pokud nějaký je, tak je produktem zesilovače, případně zdroje nf gignálu, ale kabel k reproduktoru ho menůže ovlivnit, jedině vznikem přechodového odporu v místě připojení k reproduktoru, nebo k zesilovači, ale to by znamenalo i pokles hlasitosti.
Kup na to prodloužení audiokabel takový, aby přenesl daný výkon. Záleží, co chceš prodloužit. Basák, center, nebo satelit. Každý má jiné přenášené pásmo kmitočtů a jiný výkon. Ale v podstatě použij podobný průřez vodiče, jaký ma použitý výrobce protože ta tvoje audiosestava má docela velkej výkon. Pozor na zachování polarity! Stratil by se ti prostorový efekt.