Rozdíl mezi 17" a 19" LCD při 1280*1024 a "re
Pročítám forum už přes hoďku a je tu docela pár dobrejch postřehů, ale nikde alepoň trošku jasná opověď a to k čemu nebo jakej vůbec je rozdíl mezi 17" a 19" LCD se stejným rozlišením 1280*1024?
Prakticky chápu, že 19" má větší body, ale dívá se na to lépe?
Mám 17" LCD od HP 1740 a koukám na něho asi z 60cm až z 1m při videu, má cenu přejít na větší?.
Nedala by se na začátku přidat sekce kde by se tohle rozebralo podrobněji?
Plus ještě jedna prosba:
- řeším problém se zobrazováním barev, dlouho jsem měl 19" CRT a při přechodu na 17" LCD od HP se mi udělalo špatně :( přesněji při hraní her, pak jsem to překousl a teď čekám na něco lepšího. Důvod přechodu byl hlabně v rozměrech a spotřebě. Dala by se ještě někam přidat další sekce, kde by se postupně vypsali vlastní značky všech LCD, které mají "reálnější" barvy tzn. 8 a 10bit? mylím, že většina lidí nemá možnost si daný LCD prohlédnout v akci a ještě k tomu s přinesenými obr. na testování :(
Díky předem, a potom tenhle příspěvek když tak smažte díky....
Re: Rozdíl mezi 17" a 19" LCD při 1280*1024 a "re
Citace:
Původně odeslal puki
chyba ti Eizo s1910 alias 778 bez reprakov ale zato s tenuckym ramcekom
Náhodou jsem narazil na tenhle thread při hledání.
Eizo S1910 mi tam nechybělo, protože v době psaní příspěvku nebylo na trhu.
Zato teď ho mám na stole a můžu jen chválit.
Já jsem vždycky chtěl 17", ale nakonec jsem pořidil 19" a jsem velice spokojen.
Teď bych neměnil, protože ta sedmnáctka mi přijde opravdu malá.
Ted mam v praci 17" a 1280 mi prijde jako akorat, ale mala je. Tudiz pro 19" bych radsi vetsi rozliseni. Koukam na to tak z 50cm.
Ale furt je větší plocha na 17LCD než na 17CRT :-) a myslim že 1280×1024 je docela rozumný rozlišení na 17tku... když jsem zkoušel menší tak bylo málo odkladný plochy... a na filmy budeš mít lepší 19tku...u filmů z takový dálky nebudeš moc rozeznávat body...
Přesně tento problém jsem řešil nyní, kupoval jsem si LCD k NTB. Zcela upřímně, na blízko vidím zcela bez problému, ale problému se zobrazením na 17" i 19" jsem se obával značně. Prostě mi to už všechno pak připadá malé a cítím zcela jasně, jak jsou oči namáhány, což mi připadá nepohodlné, pokud si nechci sedat blíž.
Samozřejmě to neplatí u her a filmů, leč ve Win, kde je už 1280x1024 hodně malé a na 19" je to až směšné - třeba hlavní spodní panel je uzoučká nudlička v konstrastu s obrovskou plochou monitoru.
Ale k řešení. Osobně jsem to řešil sice ponecháním nativního rozlišení, ale zvětšením písma ve Win a zvětšením hodnoty DPI z 90 na 120. Protože upřímně, koukat z 60 cm na 1280x1024 prostě odmítám.
Změnu nyní testuju, ale mám z toho dobrý pocit a je to prostě možnost, jak to řešit.
Takže bych určitě bral tu 19ku (jakmile si pustíš první film pochopíš) a určitě bych se nebál upravit prostředí Winu do té podoby, ve které jsi spokojen. Mám namysli - nepřizpůsobovat sebe prostředí např. sezením blíže k monitoru či pracným mžouráním, ale aktivní úpravou nastavení.
Citace:
Původně odeslal Jindra Hojer
Ale k řešení. Osobně jsem to řešil sice ponecháním nativního rozlišení, ale zvětšením písma ve Win a zvětšením hodnoty DPI z 90 na 120. Protože upřímně, koukat z 60 cm na 1280x1024 prostě odmítám.
Jenže on neexistuje žádný způsob, jak nastavit ve win, aby písmo bylo větší a všechno fungovalo jak má.
Nejmenší zlo je pouze zvětšit písmo, to pak většina softů a stránek funguje, jen se občas rozhazuje formátování.
Měnit DPI je řešení nejhorší. To kromě lehkého rozhození formátu vede v některých případech k nepoužitelnosti z důvodu, že se tlačítka např. nevejdou do okna s pevnou velikostí, které nelze zvětšit.
Je sice pravda, že za většinu problémů můžou samotné aplikace, ale s tím člověk stejně nic nenadělá.
A pak je možné, že někdo má štěstí a takové stránky a aplikace nepoužívá, pak mu zvětšení DPI může problém řešit.
Bohužel v práci máme spoustu aplikací (většina jsou tenký klient v prohlížeči), kde změna DPI je konec funčnosti. A k tomu bohužel máme i nějaké 17" LCD. Takže pak ti, kteří mají problém s malým písmem musí snížit rozlišení a tím totálně ... obraz.
Mlok: je to řešení nedokonalý, jasně, ale jediný použitelný a účinný, pokud zůstáváme u nativního rozlišení, což je nezbytné.
Testuju to a většina aplikací to rozchodí, weby to samý, i když samozřejmě, některé nevypadají zcela perfektně. Ale upřímně, pro pohodlí svého zraku klidně část estetiky obětuju.
Je hezký si o tom povídat, ale řešení v tomhle threadu pořád nezaznělo. Protože bohužel, ani koupě 19" s většími pixely ten problém sama o sobě prostě neřeší a osobně odhaduju, že problém s velikostí objektů na 17 a 19" LCD má nemálo lidí.
Citace:
Původně odeslal Jindra Hojer
Mlok: je to řešení nedokonalý, jasně, ale jediný použitelný a účinný, pokud zůstáváme u nativního rozlišení, což je nezbytné.
Testuju to a většina aplikací to rozchodí, weby to samý, i když samozřejmě, některé nevypadají zcela perfektně. Ale upřímně, pro pohodlí svého zraku klidně část estetiky obětuju.
Je hezký si o tom povídat, ale řešení v tomhle threadu pořád nezaznělo. Protože bohužel, ani koupě 19" s většími pixely ten problém sama o sobě prostě neřeší a osobně odhaduju, že problém s velikostí objektů na 17 a 19" LCD má nemálo lidí.
Tak to máš štěští na aplikace, jak jsem psal výše v práci máme několik aplikací, který jsou pak úplně nepoužitelný.
Já si myslím, že 19" řešením je. Tam je vše už dostatečně velké s defaultním nastavením win. Samozřejmě se najde pár jedinců, kterým to bude ještě malé, ale už to budou ojedinělé případy narozdíl od 17".
Žádné 100% řešení tu nepadne, protože momentálně žádné ve win není, což je velká škoda.