možná se to do této sekce nehodí, ale nemá někdo představu, jak vyrobit onu věc napájenou 9V z baterie ? Popřípadně pokud má někdo schéma, tak ať mi dá prosím vědět. Budu moc vděčný :-)
Printable View
možná se to do této sekce nehodí, ale nemá někdo představu, jak vyrobit onu věc napájenou 9V z baterie ? Popřípadně pokud má někdo schéma, tak ať mi dá prosím vědět. Budu moc vděčný :-)
navod ani schema nemam, ale predstavu ano ... imho to je obycejny nasobic napeti, realizovan pres kondenzatory ... proste to produkuje desitky KV a s prd proudem ... vlastne kdyz jsem delal klasicky trojuhelnikovy(muj pracovni nazev) nasobic z kondenzatoru, tak jsem dostal asi 1KV z 12V
Ja si delal nasobic za pomoci kondezatorove roznetice (1300V) a trafa 500/12V...hazelo to asi 15mm jiskry ale kdyz dam elektrody dal tak uz me probiji vinuti ;D ;D :lol: :lol: Nak
Zajimavé :) Na netu jsem našel toto schéma, avšak se mi zdá, že todle nemůže fungovat.
http://www.earmi.it/armi/img/taser2.gif
Fungovat by to mohlo,ale ty trafa bych motat nechtěl (hlavně T2).
Jenže problém je, že obvod je pouze orientační bez udání jakýchkoliv hodnot jednotlivých součástek potřebných k sestavení :-/ Zas tak dobře natom nejsem, abych si to všechno dokázal spočítat :roll:
doporucuju se poohlednout po ruskych diskusnich forech :wink:
Na netu jsem našel tento návod, všechno mi je jasné (možná budou problémy se sháněním těchto typů tranzistorů), ale na schématu ani níže se neuvádějí parametry transformátoru. Jestli má někdo z vás na to oko, prosím aspoň přibližně co tam dát za transformátor :)
http://www.armory.com/~rstevew/Publi...Guns/dazer.htm
Ten paralyzeer co sem mel fungoval na principu Teslovy civky. Byl tam normalni samokmitajici menic s 1 tranzistorem c ovyrovil asi 2kV, tim se nabiel kondik a pres jiskriste to slo do primaru toho VN trafa. No zkousel sem to na kamaradech i na sobe a do ruky se to este da, ale do krku to prej neni prijemny. Imho to nema cenu vyrabet, na burze sem to videl tak za kilo.
já jsem tam našel toto:Citace:
Původně odeslal tonda5
T1 = 1200 to 8 ohm audio power transformer
z čehož vyplývá, že je to tzv. výstupní transformátor z koncového nf zesilovače (dnes se tyto zesilovače dělají výlučně bez transformátoru)
v zesilovačích se používá pro transformaci impedance, aby se poměrně malá impedance reproduktoru přizpůsobila větší výstupní impedanci zesilovače.
1200ohm/8ohm=150, což je převodový poměr na druhou, odmocníme, vyjde cca 12, tedy, že skundární vinutí má 12x více závitů, než primární vinutí.
Z převodového poměru 12 vyplývá, že by šel zkusit běžný transformátor 230V/18V, což je běžně prodávaná hodnota, dimenzování stačí řekněme 3VA
Bohužel ale jenom to trafo tě vyjde tak na kilo :?
za kilo ? kde ? :)Citace:
Původně odeslal RayeR
To uz je dyl, v Praze na Andelu. Ale tam uz neni, ted je burza na Kolbence, ale nic takovyho sem tam nevidel. Holt nahoda...
Preposilam mail, ktery mi prisel:
From: info@esp-mail.cz
Dobry den,
Nevim jak se prihlasit do toho vašeho fora. Ja jsem ten vyrobce paralyzeru na www.obrana.cz, který popisujete, tak sdlete prosim tomu Tondovi, ze pokud by chtel laborovat s paralyzerem, ze mu muzeme třeba prodat samotna streva. Ono vyrobit tu vysokonapěťovou civku, která vydrzi cca 150000 az 200000 V není zadna sranda. My jsme na tom badali 2 roky a stalo to tezke prachy. V amatérských podmínkách je to vyloucene. Ani ten kondenzátor na 2kV, který vydrzi vybíjecí proudy do civky taky není bezna součástka. Jestli chcete, muzete muj vzkaz zverejnit v te diskuzi.
S pozdravem ing. Kostal.
Malý problém tenhle transformátor by ti nikdy nefungoval jelikož není stavěný na vysokou frekvenci. jedná se o vinutý VF transformátor s feritovým jádrem. (bacha je moc křehké). Jinak abych zareagoval na vrchní příspěvek, zajímalo by mě co pan ing. tak dlouho bádal na tom trafu.jeho navinutí je jednoduché;-)
Mě by zajímalo, jaký smysl má reakce na 3 roky staré téma.
http://i31.photobucket.com/albums/c3...ion_batman.jpg
http://img154.imageshack.us/img154/2222/nigga04pl3.jpg
Možná se budeš divit, ale jo každý den. 18vrstvý transformátor kde má každá vrstva 200 závitů průměr drátu 0.03mm. je to vážně legrace ;-).pokud to budete chtít zkoušet,tak počítejte s tím že to musíte vinout opravdu závit vedle závitu, a v čem je ten fígl aby se to nepropálilo? cívku ze které odmotáváte drát ponořte celou do roztoku dentakrylu(prostředek na tvorbu forem) no a ve výsledku zalijte celou cívku do dentakrylu;-). nemusíte se bát dentakryl má po ztuhnutí průraznost až 7KV na 0.1mm.
No tak to by me zajimalo, naky foto nebo video tech skvarku?... :) Ja sem se nekolikrat neuspesne pokousel o motani vicevrstvyho vn-trafa, jen v amaterskych podminkach, a nedopadlo to dobre i kdyz sem motal samozrejme zavit vedle zavitu a oddeloval vrstvy, takze sem to vzdal. Idealni reseni je pro me jednovrstva Teslova civka, kde tyhle problemy nejsou, ale uz to pak neni moc kapesni zarizeni :)
A na tu el. pevnost dentakrylu (PMMA) si prisel prosim kde? Co vim, tak PMMA se bezne pohybuje kolem 15-20kV/mm. A to je pevnost pro DC, pro AC to bude vzhledem k velkymu du/dt jeste min. Taky neni zarucena homogenita vrstvicky (kolik to tak na 30um dratu muze bejt, 5um (100VDC)? Staci jedno slabsi misto a de to do haje.