-
router
Jsem v linuxu lama ale chtel bych si postavit router co nejlevneji. Nejlepe na nejake 386, ale spis na 486. Je to realne? cetl jsem o linux kernel. Da se nabootovat ze site? Nebo tam musim mit nejaky disk? Kolik by pak takovy rooter mohl mit spotrebu?
-
IMHO minimalne Pentium na router, aby mal aspon PCI. Budes tam mat nejake sietovky a mozno ze aj nieco ine, co do ISA nezastrcis. Spotreba by mohla byt okolo 20W. A kedze si linux lama, tak bootovanie zo siete a stavba routera s linuxom by ti mohla trvat dooooost dlho.
-
Zalezi, co potrebujes routovat. Predpokladem by byla 486 s PCI sloty a prinejhorsim DX2/66. Ovsem nevim, co presne potrebujes, mozna ti bude stacit nejake AP - treba Linksys WRT54G - tim router udelas taky.
Pro tebe idealni bude pouziti nejake disketove minidistribuce - ty byvaji presne vyladene pouze pro routovani. Bootovani ze site predpoklada nejaky pocitac na druhem konci, ktery bude delat server - tedy nutnost mit DHCP/BOOTP server + TFTP server. Zbytecne slozite.
Vzhledem k tomu, ze o Linuxu podle tvych slov nic moc nevis tak bude nejjednodussi asi ten Linksys.
-
Ide o to, co chces routovat - medzi ADSL/wifi a gigovym ethernetom je dost velky rozdiel... Ja mam UMC 486/33 a zvlada to ADSL aj wifi uplne bez problemov. Mam tam wifi PCI sietovku (tu momentalne nepouzivam) a 2x ethernet ISA (jedna na ADSL, druha na vnutornu siet).
-
Potrebuji tam dat wifi a sitovku takze pci slot potreba bude. Co tam mas za system rainbow?
-
-
-
zelezi co vse chces routovat a na co chces vsechno vyuzit jeste ten router...
co se tyka OS na router je co celkem jedno umi to dobre jak slack tak debian, a z vlastni skusenosti vim ze deb se narouter hodi vic :) Slack ma zas prevahu v server aplikacich :)
a 486 zvladne oba :)
pokud chces pres to casem routovat neco s 100MB tak tu 200Mhz je minimum
-
Nedavno jsem si taky postavil router na P133/80MB RAM - slouzi jako router, DHCP/WWW/FTP server dle navodu na : http://www.root.cz/serialy/linux-jak...etova-gateway/
O linuxu toho vim taky hodne malo a presto to netrvalo moc dlouho :). Taktez to jede na Slackware.
-
Slackware neni spatnej, lze i nejaka primo k tomu urcena mini distribuce (leaf,...) ale ja pouzivam freebsd a jsem velmi spokojenej, je to sice trochu jiny nez linux, ale mne se to libi ;D