Jak zlepšít zvuk mikrosystemu Panasonic SCPM20
Ahoj, Včera jsem měl možnost v klidu poslouchat o dost lepší Hifi než můj Panasonic SCPM20. Nedalo mi to a rozebral jsem reprobednu tohoto mého hifítka.
Zjistil jsem kromě toho, že tam jsou zajímavé reproduktory, které jsem ještě neviděl, také to, že reprobedna není ničím zatlumená. To že tam nenajdu výhybku jsem čekal. Je to Bi-AMP systém. Reprobedny jsou z MDF desek, celni stena asi 10mm, ostatni tak 8mm. Basreflex to nemá. Menší reproduktor má vlastní komoru asi o velikosti 1/4 cele reprobedny. Dělící frekvence je podle manuálu jen 110Hz...
Jako zdroj zvuku používám Terratec Aureon Space flashnuty na Prodigy 7.1 (jehoz kvality timto silne degraduji :-)) nebo CD.
Prosím místní audio odborníky o rady a nápady.
Pomohlo by kvalitě zvuku?
1) zatlumení reprobedny nějakým materiálem (jakým levným, běžně sehnatelným)
2) Výměna reprokabelů za silnější
3) Co je to za menice? k cemu tam je dobra ta druha zvlnena membrana.
- Celé to stálo před 5. lety 9000,- Kč. Myslíte že to má rezervy v zesilovači nebo v bednách. (Fotky vnitřku hifítka můžu dodat (pro určení typu zesilovače).
- Hraje to celkem obsotojně, ale kdybych do toho měl vrazit do 1000,- Kč a hrálo by to znatelně líp, proč to nevylepšit.
- Konstrukter tohoto systemu urcite vedel jak to udelat aby to dobre hralo, ale treba vyroba zatlumenych beden je moc draha :-)
Manuál 2,9 MB - http://service.us.panasonic.com/OPERMANPDF/SCPM20.PDF
Technické specifikace (z manálu str.32) - http://g006.wz.cz/panasonic/tech-spec.gif
Obrázky rozebrané reprobedny a zapojeni - http://g006.wz.cz/panasonic/galerie/index.html
Diky vsem za rady. Pokud se to sem nehodi, tak to klidne smazte.
g006
Re: Jak zlepšít zvuk mikrosystemu Panasonic SCPM20
Citace:
Původně odeslal g006
1) zatlumení reprobedny nějakým materiálem (jakým levným, běžně sehnatelným)
Otázka na konstruktéra ... Protože s tlumením se musí počítat již v návrhu. ALe jestli říkáš, že woofer má sólo komoru a vyhybku na 110Hz, tak tlumit WF je zbytečné(a ještě koukám, že použili na zpevnění hranolek, takže i tím částečně eliminuješ vznik nepříjemných interferencí) ... protože rouno tlumí především střední kmitočty a snaží se tak eliminovat stojaté vlnění těchto kmitočtů(lajcky řečeno, aby z té bedny nevycházel takový znamý dutý zvuk) ... pokud tímto tvá soustava netrpí, tlumení rounem je zbytečné ... Jiná otázka jsou absrobery a podobné .. ale to není otázka 1KKč, a už vůbec né v případě takových příkonů ... Vytlumit bys mohl to druhou část, tedy tu, se širokopásmovým měničem ... ale jak jsem říkal, pokud slyšíš středy čisté, bez dozvěn, není to potřeba a objem a umístění měniče je správně navržené.
Citace:
Původně odeslal g006
2) Výměna reprokabelů za silnější
Bohužel nepíšeš dosavadní tloušťku a z fotek těžko usoudit, a hlavně jakou část kabeláže máš na mysli. Každopádně thread o kabelech tu taky je, a je dost obsáhlý. ;)
Citace:
Původně odeslal g006
3) Co je to za menice? k cemu tam je dobra ta druha zvlnena membrana.
Bohužel z fotek nikdo nic nevykouká ... chce to nejaký ozančení, pokud na sobě mají něco napsáno(většinou na magnetu, vyjímečně na obvodu koše), sem stím.
Nevím jakou membránu máš na mysli, ale jestli myslíš to žluté ... papírové, tak ta akorát kryje elektromechanickou část měniče a zvlněná je pro dostatečnou pružnost a nebránění pohybu trnu membrány... to má každý měnič.
Tak toliko asi úvodem.
2 Arteee:
- Diky za info. Oznaceni repraku mam napsane, ale samozrejme na papirku, ktery je jinde nez jsem ja :-). Zitra dodam.
- Prumer kabelu nebude vetsi nez 1mm spis tak 0,75mm. Sub konci ve svorkach, stredobas konci cinchem na strane hifitka, druhe konce jsou az na menici uvnitr reprobedny, ta koncovky nema.
Citace:
Původně odeslal Arteee
pokud tímto tvá soustava netrpí, tlumení rounem je zbytečné ...
- Muzu tim neco zkazit, kdyz zatlumim komoru stredobasoveho menice?
2Brazilterrorist:
- Vidis dobre. Kazdy kabel je dokonce jinak dlouhy, coz je taky samozrejme spatne. Je to zatim jen provizorne. Original kabel konci u stredobasu cinchem a nechtel jsem ho zatim skripat pryc.
- S kabelama urcite neco provedu. Myslim ze kazdy reprokabel s cenou>20Kč/m, bude lepsi nez toto. Jsem omezen prumerem svorek wooferoveho zesilovace.
Citace:
Původně odeslal g006
- Muzu tim neco zkazit, kdyz zatlumim komoru stredobasoveho menice?
No samozřejmě můžeš .... psal jsi, že je tam vyhybka ... ta je jen pro WF? ... pokud ano, tak ten širokopásmový měnič se bude snažit zahrát i spodky ... tlumením zvětšujem objem ozvučnice, tedy snižuješ F3 frekvenci ozvučnice, ovšem hejbeš i s akusticko(mění se akustická hladina ozvučnice > na charakteristice se vytváří hrb > dunění, huhlání apod). Takže tak.