Potřebuju poradit se špatným zdrojem...
Při flexování se mi podařilo prohodit červený 5V a žlutý 12V u kabelu na zdroji - konektor pro disketovku...
U harddisku je to zapojení jasný ,ale u floppy je to otočený o 180´
Takže se začalo kouřit při zapnutí a odpálilo to disketovku...
No ,ale než jsem si všiml toho blbýho zapojení ,tak jsem si myslel ,že je chybná disketovka nebo ,že jsem špatně zapojil datový kabely.Tak jsem to chvíli zkoušel rozchodit a pak tam zapojil jinou disketovku.Tentokrát už byly piny-zapojení v pořádku ,takže napětí odpovídalo správným pinům .Ale ouha ,druhá floppy šla taky do háje...
Tak potřebuju poradit ,jestli je možný ,že tím prvním prohozením 5V a 12V jsem poškodil zdroj.
Pomocí multimetru jsem naměřil následující :
na všech větvích molex + konektor disketovka -> červený proti zemi 5V ,žlutý proti zemi 12V ,takže pokud dobře rozumím tak tady je napětí v pořádku.
1. (Je jedno jestli prohodím ty 2 černý na molexu ? Podle mě u těch černých by to mělo být jedno ,protože všechny černý jsou stejně spájený do kupy ve zdroji...)
Tak zkouším měřit odpor : červený proti zemi 100ohm ,ale u žlutého proti zemi narůstá hodnota od asi 600ohm plynule nahoru až přes 200Kohm a stále dál asi až nekonečno...
U jiného zdroje mi to dává odpor :červený proti zemi 140ohm ,žlutý proti zemi 500ohm ,takže v tom mám chaos ,hlavně v tom ,že u toho zdroje ,co mi odpálil 2 disketovky ten odpor vzestupně narůstá na té 12V větvi.
Co s tím a nemám ten zdroj radši vyhodit ,než mi to odpálí celý PC ?
Harddisky se zatím drží...