Ahoj zajímalo by mě co potřebuju pro rozchození gb sítě na 3 pc...
(všechny mají na mb gb síťovku...) mám 10/100/1000 switch..
Jsou za potřebí spešl gabely ??? a jak nastavím síť ? stejně jako v případě 100mb ??
dík za rady
Printable View
Ahoj zajímalo by mě co potřebuju pro rozchození gb sítě na 3 pc...
(všechny mají na mb gb síťovku...) mám 10/100/1000 switch..
Jsou za potřebí spešl gabely ??? a jak nastavím síť ? stejně jako v případě 100mb ??
dík za rady
kable ako na 100-ku ale nie ziadne smejdy a poriadne nacvaknute
nastavenie nic extra oproti 100-ke, snad nastavit manualne vsade (pc a porty na switchi) 1000
ale aby si ju vyuzil tak to chce poriadne rychle disky alebo raid
jj jsou potreba jine kabely, musi mit obsazeny vechny pary, a mely by byt kvalitnejsi, jde vlastne o 4x250MBit (to znamena zadne FD, jen HD)Citace:
Původně odeslal evilFace
Potrebujes kabely oznacene Cat5e nebo Cat6 (pro 100Mbit staci Cat5). S Cat5 ti to zrejme nejak pujde, ale mozna taky ne, mozna to pujce pomaleji nez by mohlo atd. Takze radeji kup spravne kabely, nebude to moc drahe.
muzes prosimte vysvetlit cos tim myslel? myslim tim FD a HD :)Citace:
Původně odeslal hwsoft
Full duplex, Half duplex asi, nie?Citace:
Původně odeslal Fox!MURDER
mno me by zajimal vyznam celyho toho vyrazuCitace:
Původně odeslal Snorri
jelikoz a protoze 1Gbps je zasadne, jenom a pouze fullduplex...
Vraj existuje aj standard pre half-duplex, ale skoro nikde sa to nepouziva lebo full-duplex je jednoduchsi (netreba detekciu kolizii).
hlavne u GbE kolize vubec vzniknout nemuze uz jen z principu veci ... a jinak detekce kolizi je tak primitivni vec ze tam bych fakt nic takovyho nehledal ...Citace:
Původně odeslal Rainbow
Edit: tak to vypada ze to fakt asi existuje ... ale prijde mi to naky pochybny ... snad sem to jeste nikde nevidel. .. ono stejne kdo by na gbe sit dal HUB ze ?
S tymi koliziami je tam taky problem, ze aby sa dali detekovat pri minimalnej dlzke ramca 64B, tak maximalna dlzka kabla vyjde hrozne mala. Preto su tam nejake finty, ze sa tie male ramce doplnuju na 2KB, ci take nieco. To su moje teoreticke vedomosti. Prax je taka, ze sa to nepouziva ;D
dík za rady zařídím se podle toho, pak dám vědít jak to šlo...
Jeste zbyva dodat, ze pro skutecne vyuziti potencialu GbE je treba skutecny sitovy operacni system a ne ten program na pousteni her, ktery vsichni zname a pouzivame :)) TCP/IP stack zakomponovany v jadre, jako to maj snad vsechny UNIXy a jeho klony, konktretne linux, dosahu opravdu radove jinych vysledku pri praci v siti nez produkty MS, takze az budes mit max. prenosovou rychlost okolo 100Mb a system bude zcela vyrizeny a naprosto nepouzitelny, nehledej chybu v kabelazi, ale stahni si nejake live-CD linuxu a otestuj si, jak je realne mozne pracovat se sitovym diskem naprosto stejne rychle, jako s tim systemovym pres NFS s nulovym zatizenim sytemu...
Citace:
Původně odeslal evilFace
tak nevim zda nezůstat u 100Mb... :?:
Šlo mi o to, že sednem s kámíkama ve dvou, třech, čtyřech a budem pařit a sosat (warez-rulez co nepatří na tohle fórum!!!) :evil: ;D...
No a když už všichni máme Gb síťovky, proč nejet na Gb síti... jak to tu ale čtu tak na hry a sos to asi moc vliv nemá, kor když nemáme sata disky, linux atd.
no za pokus to urcite stoji, ja som zatial testoval len 1 Gb, ze som spojil dva notebooky krizenym kablom, ficalo to cca 25 MB/s (obidva w2k) ale v notebookoch su velmi pomale disky, ale aj tak to potesilo pretoze pri par desiatkach GB je ten rozdiel poznat a keby to boli este normalne PC s poriadnym diskom tak to da aj viacCitace:
Původně odeslal evilFace
hrat hry a zaroven tahat data pod woknama je nemozny, hry se budou hrozne kousat, protoze to kopirovani sereve vetsinu systemovych prostredku. to uz je lepsi 100Mb sit, protoze ta alepson bude fungovat jako HW shaper, takze vytizeni pocitace nebude tak hrozne (ale stejne vysoke).
neviete ci existuje nieco take co by zosililo signal switchu a posielalo to na dalsi switch, rychlost aby ostala 100Mb/s a na vzdialenost 300m?
mezi to cca doprostred jeste jeden switch ;) - oficialne je pro jeden usek max 100m ale na Cat5e to pri beha i 200m
(tomu switchi staci 2 funkcni porty - na propojeni)
jj, tusim ze nic ine mi neostava, Cat5e mam 305m aj som ho nakrimploval, ale 305m je vela, neutiahne to ani 10Mb/s mozno som to zle krimpol ale pochybujem :-) mam aj spoj 180m 10Mb/s ale co sa oteplilo tak stratovost kabla narastla na60%, musim ho prekontrolovat...
UTP kabel
kabel, 4 párový, CAT6, UTP, plášť PVC, vodič drát, 500m špulka.
naco sa pouziva, vedel by niekto o tom nieco?