-
ATi OverDrive
Takovej malej dotaz : 1, jaké karty ho podporují 2, Kde ten prográmek seženu
Mám GeCube ATI 9550 XT 128Mb DDR Hlásí se Jako 9600 XT
Na strankách vírobce tvrdí že má karta jako jedna z mála (???) tuto vlastnost podporuje! V ovladačích jsem ale nic na přetaktování nenašel. (pls zdržte se odpovědí typu HLEDAT, RIVATUNER ATTITOL atd.. ) jedá se mi jen i ten ATi OverDrive!!
-
OverDrive je součástí driverů a naistaluje se automaticky, pokud ho podporuje čip, PCB i BIOS karty zároveň. GeCube 9550XT, kterou jsem testoval já, ho nepoporovala.
OverDrive 1/2 funguje defaultně JEN na XT verzích R9600, R9800, X800
OverDrive 3 byl zaveden nově, je podporván na X850XT(PE) a umožňuje rozsáhlejší taktování.
OverDrive 4 je poslední novinka, umožňuje taktování (max. o 75% oproti nejbližšímu výkonnějšímu modelu) i na PRO verzích (X800PRO atp.)
-
No jo ale mě se ta karta hlásí jako ATI 9600 XT !!! takže by teoreticky měla podporovat ten Over Drive??
-
Karta se ti nehlásí jako 9600XT, ale oznamuje to řetězec v jejím BIOSu.(Teoreticky by se ti mohla po úpravě toho řetězce hlásit jako GeForce 8000.....)
V BIOSu je uvedeno jádro RV360, tedy 9600XT series a podle toho si drivery identifikují, jaké soubory z balíku ovladačů mají zavést.Aby bylo možno použít vyšší takty, které má ATI ve svých driverech pro 9600(tj. RV350) blokované, obchází to výrobci u nestandardně taktovaných verzí právě označením jádra jako RV360 - drivery tak berou kartu jako 9600XT a nekontrolují takty jako u 9600.
Aby se ti zobrazila funkce Overdrive, jsou nutné dvě věci:
1. mít kartu osazenou jádrem RV360, protože až to má integrovánu termodiodu pro snímání teploty v jádře, a dále na PCB karty obvod, komunikující s diodou a ovladači (ATI doporučený LM63 od National Semiconductor)
2.BIOS se zapnutou podporou funkce Overdrive, jinak ti ani plně osazená karta nebude nic platná - některé firmy dřív na 9600XT neosazovaly komunikační čip a Ovedrive proto v BIOSu deaktivovali.
Mně se starým BIOSem (kterej ale nešel vůbec taktovat) Overdrive fungoval, s druhým BIOSem, kterej jde taktit dobře, už se mi Overdrive v ovladačích neobjevuje.....Řečnická otázka: k čemu taky? :wink:
-
Technicka pro nekoho kdo uvazuje o overdrive mod - tj sehnani LM63 - je v CR NEMOZNE
a kdyby ten obvod nekdo sehnal - dejte mi pls vedet - taky si vezmu 1 nebo 2
nejake obrazky a povidani jsou taky tu http://www.sapphiretech.com/forum/to...?TOPIC_ID=4599