ASUS a jeho problémy ... ??? Nic takového !!!
... podle aktuálních informací některých diskuzních fór má firma ASUSTeK prý nekvalitní desky které neodpovídají ceně a jsou nestabilní ... ale pokud někdo si přečte jeden nebo dva příspěvky a usoudní že je to pravda tak se plete. Firma ASUSTek sama přiznala pár chyb ale proč tyto chyb vznilky ??? ( dále jen o deskách ASUS pro P4 )
Hlavní problem je ten že základní desky ASUS jsou náročné na napětí. Nestabilita se projeví poukud nepoužijete kvalitní zdroj který má vlastnost PFC (* nebo PCF teď si nejsem jist ) ... je to vlastnost která udržuje na desce stálé napětí a nedochází k výkyvům ... dále je problem že desky ASUS potřebují výkoné zdroje ... pro P4 se doporučuje minimálně 350 Watt je sice pravdou že desky mají dodatečné napájení a proto se nemusí používat přímo zdorj pro P4 ale hlavně kvůli tomuto ne moc dobrému "patentu" si firma ASUSTeK pohoršila ... pokud použijete pro desku ASUS např s CPU Intel P4 2.0 GHz a zdoj bez PFC* který bude mít 250 Watt tak zdroj nedokáže tuto desku utahnout a dochází k nestabilitě a k vysokým výkyvům napětí což způsobuje restartování desky protože Hardware Monitoring je nastaven tak aby při vyžším výkyvu desku restrartoval ... pokud tuto vlastnost vypnete ( nejde to u všech desek ) vystavujete sím desku nebezpěčí že do ní půjde příliš velké napětí. Vezmeme-li v potaz že dnešní desky mají min 4 USB, IEEE, sound onboard a někdy i RAID popř síťovou kartu ... tak zdroj musí napájet všechna tato zařízení to při 250 - 300 Watt bez PFC* není skoro možné a když jede na zdroji ještě HDD CD-Rom a další rozhraní docházi na zdroji k velkým napěťovým výkyvům.
TEST:
ASUS P4S8X
zdroj*1 250 Watt bez podpory PFC*
zdroj*2 460 Watt s podporou PFC*
CPU Intel Pentium 2,53 GHz
256 RAM DDR 333 MHz
GeForce II MX 400 64 MB TVout
HDD WD 180 GB 7200 8 mb cache
CDRW TEAC 40x12x48x
desku jsem nedřív připojil ke zdroji *1 ... po nainstalování Win2k a programu NERO 5.5 jsem se pokusil vypálit CD na které jsem dal soubory o různě velikosti při vypalování 40x se nevypálilo ani 30% aniž by se deska nezrestartovala ... se zdrojem *1 se tato deska nedala použít pro normální práci.
Když jsem desku připojil na zdroj *2 byla maximálně stabilní CPU se dalo v klidu přetaktovat na 3,0 GHz a vše bylo maximálně stabilná i při vypalování.
Závěr:
Firma ASUSTeK by měla sama varovat zákazníky že jejich desky jsou náročné na zdroj a že bez podpory PFC* nebude nespíš deska 100% stabilní. Taky by firma ASUSTeK měla zvážit jestli bude dál na své deksy dávat přídavný konektor pro použití starších zdrojů. :)
To je asi tak nějak vše co mohu na obhajobu firmy ASUSTeK napsat ... jinak je to prefekní firmy :)
Freeze