Chtěl bych si pořídit levný stativ http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php...=330&zbo=60591
,nechci udělat chybu při nákupu. Čeho bych se měl vyvarovat ?
Printable View
Chtěl bych si pořídit levný stativ http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php...=330&zbo=60591
,nechci udělat chybu při nákupu. Čeho bych se měl vyvarovat ?
Hlavne si nekupuj levnou ctvernozku. Jo Hama? Nic horsiho uz jsi nenasel?
Skús sa vyvarovať toho, aby si od nás chcel radu a pritom nepovedal, na čo ten statív chceš používať :wink:Citace:
Původně odeslal Dusan
Chtěl bych ho využít na focení v ulicích a přírodě k snímání objektů v nočních hodinách. Proč teda čtyřnožka není vhodná ?
protoze na trech nohach to stoji a ctvrta visi ve vzduchu..
Kolik do toho chceš vrazit?
do 1000,- kč. Snad by se něco našlo. A nevýhoda toho že čtvrtá nožka visí ? Nemám opravdu žádnou praxi ,takže možná hloupý otázky.....Citace:
Původně odeslal Snaker
Zkus si to predstavit. Ctvrta noha visi ve vzduchu, a foukne vetricek, copak asi udela stativ? prehoupne se tak, ze visici noha sedne na zem, a protejsi co stala, bude viset. A stativ je od toho aby se nehybal, coz nejde moc dohromady, proste nejstabilnejsi poloha je na 3 bodech. To se to nema kam houpat.Citace:
Původně odeslal Dusan
oni se dělají stativy také čtyřnohé? já myslel, že tahle chyba je jen u stolů a židlí.
btw. stativ by měl být dostatečně tuhý při vysunuté poloze, ve spojích noh by neměly být vůle. ten v odkuzu má háček - šikovná věc při větru na zavěšení závaží - zlepšení stability, někdy oceníš, když můžeš adaptér na foťák otočit a fotit u země - souprava pak vypadá jako trojnožka ze zavěšeným kotlíkem 8-)
něco se řešilo tady
http://forum.fotografovani.cz/read.p...=21399&t=21294
Obecný problém stativů jsou protichůdné požadavky na stabilitu a hmotnost - není problém udělat masivní stativ, ale kdo to pak má nosit... a stejně tak naopak. A stativy ze speciálních materiálů zase do 1kKč nikdo nenabízí... :?
Specialne na nocni/vecerni foceni/krajinky,.. proste kde chces dlouhe casy, posun svuj fin. limit na 5.000, pak mas sanci neco najit. V opacnem pripade se zapri o strom, nebo zabradli. Vysledek bude stejnej, ale usetris 1000 korun a nebudes muset tahat nepotrebnej kram.
Jak jsou na tom stativy Velbon? Mozna taky casem budu potrebovat, ale protoze nejsem zadnej profik ani umelec tak by mi taky stacilo neco levnejsiho, napr. CX-440 a spol., je to pouzitelny? Vim ze to tady nekdo kupoval k nejakymu kompaktu, ale co A1, ktera vazi skoro trictvrte kila a jeste je nevyvazena vzhledem k umisteni zavitu pro stativ (pada dopredu)?
Stejne jako Paola.n by me zajimalo jak na tom je Velbon..
Proc ste vlastne tu hamu v odkazu zavrhli? Me za ty penize prijde ok.. ???
Mám Velbon CX-444 ( na Minoltu A1) a jsem s ním spokojenej .. tahám ho i na báglu při zimních přechodech hřebenovek a přežil zatím všchno. Jeví se mi pro mne jako takovej rozumnej kompromis mezi váhou, velikostí / masivní zpracování a stabilita. Stojí nějakých cca 1.200,-Kč a za ty prachy je pro mne super.
Váží 1.3kg a složenej je 49 cm i s futrálem.
Nevím co by to dělalo s foťákem kterej má 2kg (někdy to zkusím - kámoš má Canon 20D a pořádnej objektiv), ale na ten můj je to úplně v pohodě.
Kde jsi ho sehnal ? Docela bych toho šel. A jako myslíš že masivní fotoaparáty nezvládne. Pro sony DSC P-72 by to mělo být v pohodě?Citace:
Původně odeslal theedge
Neřekl jsem že masivnější foťák nezvládne .. jen jsem to prostě nezkoušel. Vůle nemá, po dotažení mi drží dobře. Akorát nemá vodováhu.
Kupoval jsem ho v Brně na Mendláku.
Ten tvůj Sony zvládne v pohodě .... vždyť to je kompakt kterej váží cca 200g ( ten můj váží 3x tolik).
Maximální nosnost CX-440 je 5 kg, u těchhle lehkých stativů je těžší foťák naopak výhodou - stabilizuje víc stativ a míň pruží. Obecně by měl být na čím lehčí foťák tím pevnější (a tedy těžší) stativ. Je to tak, že neexistuje lehký stativ, který by byl při použití s takhle lehkým foťákem stabilní, s tím budeš muset žít ... (nebo koupit poctivej duralovej stativ :lol: , ale proto sis asi nekupoval 20 dkg kompakt, abys tahal 5 kg+ stativ ;D )
Používám na nošení většinou CX-444 a i s o hodně těžším foťákem se dá bez samospouště (já používám dálkovou spoušť) fotit málokdy, to je prostě cena za malou váhu.
btw: i drahé kompozitové (teď i čedičové) stativy (např. Hakuba, Manfrotto, Gitzo a spol.) jsou dost pružné a bez pořádné zátěže nejsou extra stabilní (ale na rozdíl od těchhle levných se dají zatížit fest).
Heh ... jsem mluvka ... taky mám CX-444 a ne CX-440 ! sorráč.
Opravím to i nahoře.
2jan555: CX-440 má podle katalogu nosnost 2kg
2Dusan: v alfe maji CX-440 za 1000,- ,doporucuju se taky podivat do fotoobchodu ktery je od alfy asi 100m smerem na Porubu
Jaky hlavni rozdil je mezi CX-444 a Cx-440 krom toho ze 444 je ze 4casti
Standardně se uvádí doporučená hmotnost foťáku (sám Velbon má na webu 1.5 kg dokonce), max. nosnost podle specifikací je fakt 5 kg (otázka je, co to s tím stativem udělá).Citace:
Původně odeslal Miro2
udělá to se stativem to, že se bude fotoaparát kácet ( prostě to nebude držet ) - závisí to především na hlavěCitace:
Původně odeslal jan555
Jinak jestli ten Velbon unese bez problémů 5kg tak bych o něm taky začal uvažovat ( přecejen P-Six + Sonnar je trošku jiná váhová kategorie ;D )
EDIT: teť koukám na stránky Velbonu a u CX440 - mají ve specifikacích napsáno Max Load (kg) - 1.5 tak nevím jestli max load znamená doporučená hmotnost ... :?
je to tady: http://www.velbon-tripod.com/specifications.htm
Hmmm, já P-Six moc neznám :oops: - ale jestli se nepletu, tak má tripod mount hodně vepředu (kousek za bajonetem), ne? Pak by záleželo hlavně na konkrétním skle a vyvážení, ale tyhle stativy mají všude, takže je to nejmenší to testnout. (i když já bych to v tomhle případě viděl na duralovou Meoptu z bazaru :wink: )
jj máš pravdu, jinak ten Sonnar je dlouhé sklo a má na sobě taky závit pro stativ, takže vyvážení je celkem dobré. Jde hlavně o to aby se stativ nekácel, kdybych fotoaparát potřeboval aretovat pod nějakým úhlem...Citace:
Původně odeslal jan555