Poradite mi, jak se da pridat na stranky ta mala ikonka, ktera se pak zobrazuje vedle adresy?
Printable View
Poradite mi, jak se da pridat na stranky ta mala ikonka, ktera se pak zobrazuje vedle adresy?
Vytvoří si ikonu 32x32 popř. 16x16 nebo oboje v jednom :) pomocí nějakého icon editoru. Soubor pojmenuj favicon.ico a nahrej ho do adresáře, kde máš např. index.html a podobně...pak by to mělo fungovat ;)
A do hlavicky napis tohle:
<link rel="shortcut icon" href="cesta/k/obrazkum/favicon.ico" type="image/x-icon">
jeste doplneni:
<link rel="shortcut icon" href="ikona.ico" />
...funguje jen pro IE, pro normální prohlížeče se používá:
<link href="favicon.png" rel="icon" type="image/png" />
(pro obrazek png, muze byt ale i gif, jpg, ico, ...)
2durdin: No mně ten první případ (viz howard) funguje i ve Firefoxu ;), tak nevím, co je teda normální prohlížeč ;D
abych pravdu rekl uz sem to dlouho ikonku do html nedaval, ale v dobe kdy firefox jeste nebyl firefoxem... to v netscapu tenkrat neslo, a taky sem ten prvni zpusub v ff nezkousel, takze moje informace uz muzou byt outdated. a jak to ma být podle standardu to netusim.Citace:
Původně odeslal Anduril
Firefox je samozřejmě normální prohlížeč :-) tím normálním sem myslel cokoliv jineho nez M$IE.
Thx 4 nfo.Citace:
Původně odeslal durdin
Mimochodem, kdyz si vyjedu zdrojaq teto stranky (ocguru), najdu nasledujici:
<link rel="shortcut icon" href="/favicon.ico" type="image/x-icon" />
...funguje v Opere :-)
ale v IE mi to imho nefungovalo ... ale nevim ted Opera rulezz :)Citace:
Původně odeslal howard
V MSIE je to cele "broken" a takmer vobec to tam nefunguje...
no rek bych, ze v opere a firefoxu staci, aby byl v korenovym adr. favicon.ico
A to jako kde? Na serveru?Citace:
Původně odeslal foltyn
Jak muze klientskemu prohlizeci stacit, ze na serveru je u stranky nejaky obrazek? :-)
zkousel sem to na localhostu s apachem a stacilo :-)Citace:
Původně odeslal howard
a na wz to vali taky
No on ten nazev favicon.ico je vicemene standardizovany. Ja mam stejne zkusenosti napr. s localhostem(Apache + FF) - aniz by mela html stranka nejaky meta tag o te ikone tak ji normalne zobrazuje.Citace:
Původně odeslal howard
// edit sakra pozde :)
A jak to funguje?
a) ikonu posle webserver ?
nebo
b) ikonu si vyzada klientsky webovy prohlizec, proste zkusi stahnout z te same cesty favicon.ico ?
AFAIK b) i logicky-jako odpoved na co by ji server posilal?
b) je spravne, da se to vypozorovat z access logu apache :wink:
a taky z error logu, kde se prohlizece snazi otevirat tisice favicon, ktere tam nejsou
Jasne, take mi to doslo.
Take je hezke, ze kdyz udelate zastupce stranky na plochu, tak se mu priradi stejna ikona.
jo, nektery wm/os to tak asi maji :-)
Já používam na stránkácha doma mi to funguje v opeře, mozille, firefoxu i v MSIE.Kód:<link rel="shortcut icon" href="s.ico" type="image/x-icon">
Dik za info
kazdopadne tu iconu neudelam jinak nez nakym programem na vytvareni ikonek do Woken?
a jaky by melo bejt to rozliseni? 32x32?
Ano opravdu to stačí a i obecně podlě mě není třeba nějakých html tagů - IE při otevření takovéto stránky nereaguje ,ale po přidání stránky mezi bookmarky ikonu korektně načte. Firefox a podobné prohlížeče natahují ikonu automaticky....A jelikož Firefox akceptuje standarty věřil bych mu i v tomhle...Citace:
Původně odeslal foltyn
Imho IE je taky jeden velkej bug ;D ale pokud to jede ve firefoxu tak by nemel byt problem nikde jinde. (teoreticky) ???Citace:
Původně odeslal Rainbow
adobe photoshopCitace:
Původně odeslal kidd.tonda
<fw> gimp to umi taky :) </fw>