Nainstaloval jsem si MDK, ale spuštění OS trvá zhruba 8-10 min...
MDK je na PC jako druhý OS.
Nevíte kde by mohl být problém?
V HW konfiguraci? V přítomnosti WIN XP?
P.S. instalace je na stejném HDD
Printable View
Nainstaloval jsem si MDK, ale spuštění OS trvá zhruba 8-10 min...
MDK je na PC jako druhý OS.
Nevíte kde by mohl být problém?
V HW konfiguraci? V přítomnosti WIN XP?
P.S. instalace je na stejném HDD
XPckama to neni urcite, jestli je to HW tezko rict, kdyz ani neuvedes co mas za sestavu :roll:Citace:
Původně odeslal Hrm
no jasně:))
MB - P4P800SE
VGA - ATI Radeon 9200
CPU - Celeron 2.0GHz
HDD - WD 7200rpm
RAM - noname 512
tahle deska ma Marvell Gigabit NIC, takze tam bych mozna videl problem - v ovladaci, pripadne v zapnutym DHCP nebo v nejake jine sluzbe
co treba nahodit nejaky vypisy z logu, dmesg :?:
mrknu se na to, zatím díky...
Kdyz pri startu sledujes vypis hlasek systemu (predpokladam, ze i u mandraku se to da zapnout), tak musis jasne videt, na cem se to zastavi. Da se cekat, ze se marne snazi nekam pripojit nebo ceka na odezvu DHCP atd.
teď si momentálně nevzpomenu jaká, ale hláška "selhalo" tam je...
DHCP to určitě ale nebude!
Integrovany gigabitovy Marvell mam taky a jede naprosto bez problemu, zadne cekani. Ovladac je na to sk98lin, ktery ale neni standardne v kernelu, musel se patchovat zvlast.Citace:
Původně odeslal wong
2 Hrm: To se jako nekde kousne a ceka, nebo to fakt tak pomalu nabiha kazda sluzba?
většina služeb nabíhá pomalu...
a aby toho nebylo málo, jakmile to naběhne tak se to po pár minutách hryzne totálně!
Vyskusal si Memtest? HDD je ATA alebo SATA? Mas to taktovane?
memtest jsem nezkoušel, WIN jede bez nejmensich problemů - tudíž tuto chybu jsem nepředpokládal
HDD je ATA
taktované to není
Instaloval som Linux na rozne zostavy, veci ktore mi pomahaju:
- pridat pci=noacpi do boot parametrov (/etc/lilo.conf alebo /etc/grub.conf)
- odstranit quiet z boot parametrov ak tam je, pozriet sa co zdrzuje (kernel urobi podrobnejsi vypis startu)
- nastavit default parametre v BIOSe
- najnovsi bios - niektore biosy p4p800 sa neznasali s Linuxom
- vypnut SATA radic v BIOSe
Rob zmeny po jednom kroku, ked nepomoze vrat naspat parametre a urob dalsi pokus.
Lepsie neporadim - idem na via chipsete + fredora core 2
Tak pozor, Linux je ovela narocnejsi na stabilitu hardwaru, viem to z vlastnej skusenosti. Win v pohode, v linuxe problem.Citace:
Původně odeslal Hrm
Linux je opravdu narocnejsi na kvalitu a stabilitu hardware. Pametove chyby se v nem taky projevuji podstatne intenzivneji. Takze urcite zkus memtest a nech to treba prez noc.
Podivej se, jestli mas zaple DMA u disku - jako root spust prikaz "hdparm /dev/hda" (nainstaluj ho, nejspis standardne neni instalovany).
Jak uz bylo napsane, muzes zkusit jadru pridat pri spusteni parametry noapic, acpi=off, jinak v podstate to, co psal fish.
Muzes zkusit poslat sem /var/log/dmesg soubor.
při startu to selže při zavádění síťovky
jakmile se rozjede:
Message form syslog@localhost at "datum"...
localhost last message repeated xx times
a to vše na /dev/pts/0
OK vyzkouším to...Citace:
Původně odeslal lcdc
nejnovější BIOS tam mámCitace:
Původně odeslal fish
zkusím to... dík
co si predstavis pod pojmem "selze"? nenajde sitovku (bla no such device bla), nedokaze ji nakonfigurovat (napr. nedostane odpoved od DHCP) nebo neco jineho? Mam pocit, ze kdysi (kolem roku 2000) jsem neco podobneho zaznamenal. Nekolik demonu se snazilo neco udelat na siti, ktera byla nedostupna a nehorazne zdrzovali. Netusim, co jsem s tim tehdy udelal.
než se mi to podařilo dohledat se to vždy kouslo...:(Citace:
Původně odeslal tosuja
skus vypnut dhcp, alebo nabootuj z live cd, chrootni sa a nastav pevne parametre pre sietovku, ak to nepojde, je problem s driverom (aku mas sietovku?), alebo so sietovkou...
viz. nahořeCitace:
Původně odeslal lcdc
Marvell Gigabit NIC
Tak jsem si dneska taky nainstalovat MDK 10.1 a mám asi podobnej problém.
Už při instalaci mi to psalo Disabling IRQ #18 a instalace se strašně dlouho zaváděla.
Po nainstalování a bootování mi to ale hlášku s IRQ 18 psalo nejmíň padesátkrát mezi zaváděním jednotlivých komponent, ale nic neselhalo. Nakonec to nabootuje, ale furt se to jako na chvíli seká. Vyhazuje to taky hlášky něco o sledování /dev/pts/0.
Nevim vůbec co to je.
konecne aspon trochu popis toho co se deje/nedejeCitace:
Původně odeslal kecinzer
zkus upravit lilo.conf tak aby to vypadal takhle nejak
dulezity je to noapicCitace:
image=/mnt/boot/vmlinuz-2.4.13
label="Linux-2.4.13G"
root=/dev/hdg1
append="root=/dev/hdg6 noapic"
read-only
Přišel jsem na to, že to asi způsobuje integrovaný FireWire řadič. Protože to začne házet ty hlášky s IRQčka hned po tom, co se zinicializuje.
To je hezký, že tu píšeš co mám upravit, ale já když do linuxu nabootuju, tak se tam nedá nic dělat, nic nespustim, protože se to pořád seká.
Nejde ten radic vypnut v BIOSe?