-
Stereo na mono bridge
Zdravim. Chtel jsem se zeptat, jestli jde udelat ze stereo zesiku mono s vyssim vykonem.. udelat takzvany most. Nevim jak na to. Jednou jsem o tom nekde cetl a nebylo to zase tak slozity, akorat to uz nemuzu najit.. :?
Stacilo tam nejak propojit oba kanaly na vystupu..
-
no udělat můstkový zapojení není až tak náročně, ale blbý máš to, že musíš zjistit, jak ten stereo zesilovač pracuje, jestli třeba není realizován již z můstkového zapojení, pak to nejde beztrestně! A těch omezení, kdy nejde použít můstkové zapojení je víc!
-
Hmm.. V elektronice se bohuzel nevyznam tak dobre, jako v kompech.. Myslis, ze by jsi mi mohl dat nejaky odkazy na to zapojeni? Hledal jsem.. ale nenasel nic moc.. Nebo treba, kdyby jsi mi to tady mohl trosku popsat. Jestli ho muzu odpalit, kdyz to zkusim a uz bude v mustkovym provedeni atp. Je to slabej zesik - 2x10W napajeni 12V
-
Můstkové zapojení
Jak zjistit zda neni zesilovac zapojen v mustku: Nemusi to vsude fungovat ale teoreticky - pokud vezmes merak odporu jeden konec das na uzemeni (zem vstupu) a zkousis oba poly vystupu. Pokud je jeden spojen se zemi je pravdepodobne zapojen normalne. Nemusi to ale vzdy platit mohou tam byt nejake ochrany nebo neco dalsiho.
Zapojeni do mustku: pokud mame zjisteno ze jde o 2 zesilovace zapojene normalne muzeme pouzit 2 operacni zesilovace. Jeden zapojen v invertujicim a druhy v neinvertujicim zapojeni a jejich vystupy zapojit do vstupu jednotlivych zesilovacu. Reproduktor pote pripojit mezi "zive" (neuzemnene) svorky zesilovacu. Zadne schema zatim nemam. Snad ti to pomuze.
-
hlavne bacha na malickost.Je-zesak uz v mustku at se vystup nedostane na kostru nebo je posmrti.Už sem videl par takto odpalenych autoradii a shořenych kablů
-
A pozor ještě na jednu věc: v můstkovém zapojení dá zesilovač do zátěže dvojnásobné napětí, tomu odpovídá čtyřnásobný výkon a tedy dvojnásobný proud odebíraný z výstupu zesilovače. A je hodně málo pravděpodobný, že si to ten zesilovač nechá líbit.