-
dotekovy spinac on/off
chtel bych nejak jednoduse udelat dotekovy on/off spinac. shanim obvod, ktery prepina vystupu Ucc/0 V po privedeni impulsu (obdelniku) ne vstup. bude to asi neco na zpusob T (nebo J-K) klopneho obvodu :?:
problem u toho KO je totiz ten, ze to zalezi na hodinach CLK, takze to chce nejak vychytat, aby to bylo sesynchronizovany se vstupnim siganlem. hledal jsem dneska na netu puldne a nic kloudneho jsem nenasel.
jestli nekdo neco podobneho delal, please help <:(
-
a co takhle neco na zpusob R-S? to se da udelat i z obycejnych NAND, popr. NOR?? nepotrebujes zadne hodiny :idea:
-
-
PeterM: diky, prostuduju to
jinak jsem v noci dostal dokonce napad jak to udelat jednoduse pomoci J-K obvodu, 1 kondenzatoru a 2 odporu :idea:
//tak ten posledni odkaz je neco podonyho co me napadlo, jen na to sli od lesa :-)
-
Jestli jsem to dobře pochopil, tak potřebuješ dotekem zapnout a druhým dotekem na to stejné dotykové pole vypnout? Pak použij klopný obvod typu D, negovaný výstup zapoj na vstup, získáš K.O typu T. Pokud použiješ CMOS verzi a na vstup hodin připojíš k Ucc rezistor cca 1MOhm, tak ty spínací plošky budou tvořit vstup hodin a zem. Pak dotekem prstu uzemníš vstup hodin a po oddálení prstu náběžná hrana invertuje výstup K.O.
-
ja uz to mam hotovy. je to obdoba toho posledniho schematu co PeterM napsal. ono je jedno jestli se tam da D nebo J-K, vysledekem je KO typu T, ktery se spousti hodinama. jen tak pro uplnost se da pripojit ten odpor s kondikem (kvuli prodleve) i na zem a pak to bude fungovat po odpojeni spinace. obvod typu CMOS jsem tam dal, ale pro jistotu jsem dal na vstup trnazistroy v darlingtonove zapojeni pro lepsi funkcnost a bezpecnost (nechcu aby tam nekdo prisel ve svetru a odpalil to cmosko :-) )