Jakým způsobem provozujete vnitřní čištění počítače? Jednou jsem vzal na férovku vysavač a vinou elektromagnetického pole vysavačem vyvolaneého jsem odpálil naštěstí jen modem. Zajímal by mi váš způsob čištění ???
Printable View
Jakým způsobem provozujete vnitřní čištění počítače? Jednou jsem vzal na férovku vysavač a vinou elektromagnetického pole vysavačem vyvolaneého jsem odpálil naštěstí jen modem. Zajímal by mi váš způsob čištění ???
kdes ten vysavac probuh mel ? ja bordel z pc luxuju docela bezne ... jen to che nastavec kterej moc netahne abysis nevyluxoval nejaky kondiky :)Citace:
Původně odeslal Ondratel
(jinak treba plechovka se stlacenym vzduchem - odnyst ven a vyfoukat - nedoporucuju v mistnosti:) )
Taky vysavam vysavacem, ale jen ze spodku skrine. Davam pozor, abych tim nastavcem s kartackem nejezdil po kartach, desce atd. A to kvuli statickej elektrice. Myslim, ze elmag pole ti modem neodpalilo, ze to byla zrovna staticka elektrika.
Nejlepsi by asi bylo ten prach vyfoukat kompresorem, ale jak rikam, vysavam opatrne vysavacem a zatim OK.
No ja nevjdrive vysavam.. a potom mam to stesti ze nas vysavac umi i vyfukovat :idea: Nechapu proc se to dnes uz u vysavacu nedela ??? Jinak elektromagneticke pole: to se mi nejak nezda, to by jsi musel mit nejaky rucni maly vysavac, kterym by jsi byl az v bedne...
No já vemu do jedné ruky hubici z vysavače na štěrbiny a do druhé štěteček a hned co smetu tak to vysaju.
Prach je svinstvo. Taky vysavacem, nebo utiram kapesnikem :-) Horsi jsou zapraseny vetraky. Jak resite vrcici vetraky po zapnuti? Zdroj jsem jeste nemel rozebrany, to sem zvedav, navic se mi zda, ze se vetrak toci malo.
Můj postup:
Když luxujeme byt (1x za 1-2 týdny),tak štěrbinou vyluxnu vnitřek bedny(hlavně dno,profouknu žebra CPU chladiče a kartáčkem ošmrdlám větráky a mřížky na nich,zezadu přiložím na zdroj samotnou hadici a to stačí.Ještě vezmu klávesnici a větrací perforaci monitoru,který,když je PC vypnuté,přikrývám igelitem.
Pak jednou za 2-3 měsíce v podstatě rozeberu komp,teda krom demontáže MB (9 šroubků je na mě moc! ;D ) a všechno pečlivě vyluxuju,vyfoukám a štětečkem ometu napři kolem kondíků na desce,kam se čověk špatně dostane.Jelikož mám Chiefa,tak čištění větráků je jedna radost,stačí vycvaknout a pořádně omést lopatky vysavačem s kartáčkem.Co nepustí,tak dometu ručně štětečkem.Největší bordel bývá kolem disků,protože ty se mi nechce týdně vyndávat a luxovat,navíc abych mohl vyndat držák na fan,tak bych je musel oba demontovat.Ale celkově mám pocit,že se o miláčka starám dobře... :-)
komp komplene rozeberu, prach na kartach vezmu steteckem a pripadne stlacenym vzduche,. samotnej case vyluxuju. - delam to tak jednou za pul roku a je to zabava na cele odpoledne :)
To je taky pravda hadice je dlouhá asi metr. No v tom případě jsem teda asi něco utrhnul protože ten vysavač má dost velkou sílu ;DCitace:
Původně odeslal Dominator
Wow , to s tim vysavacem me celkem dostalo... No ja osobne PCBs necim (cistym hadrikem, nejlepe kapesnikem) otru a ze spodku case a z mrizek vetraku to vezmu vysavacem... Na asi dvoumetrovy hadici :)
vezmu hadr a vytřu ho pěkně a hotovo, ale musí bejt vypnutej no , pak počkám až uschne a opatně ho zapnu
2Erda: Vida, ted mi to teprv doslo...
Vy nekdo snad luxujete comp zapnutej? :))
Heleď a jaký je rozdíl v zapnutí počítače opatrně a neopatrně ??? :lol:Citace:
Původně odeslal Erda
No me spis zaujalo "pockam az uschne", to to cistis mokrym hadrem? No potes koste! :)
no utírat prach suchým hadrem asi není moc účinný, nebo jo?Citace:
Původně odeslal D_a_v_i_d
opatrně to znamená že když by to začalo smrdět nebo tak , tak to rychle vyráhnu ze sítě :-)
Nevim, ja osobne to vzdycky nakonec tim suchym kapesnikem zvladnu, asi jsem sikulka... Mokrym hadrem bych ty spoje fakt neutiral :)
Lepsie vlhkym ako suchym - nevznika staticky naboj.
Ale jo, ja na to ale pouzivam antistatickou prachovku :)
Kompresor je nejlepší, ale každej k němu asi nemá přístup. Každopádně odpadají problémy s rozebíráním počítače a všemožnejma nábojema (EM i ES). Ale samozřejmě se to musí dělat venku a já to dělám většinou i s prachovou maskou (maj to třeba lakýrníci)
To venku bych podtrhl :) Dneska jsem mel omylem vysavac zapnutej na foukani a nikomu bych nepral to, jak to potom po pokoji vypadalo ;DCitace:
Původně odeslal brazilterrorist
Navazu na stare tema, snad to nikomu nevadi. Potrebuji v praci vyfoukavat PC cca 100 rocne. Myslim si, ze kupovani stlaceneho vzduchu bude zbytecne drahe. Proto bych asi preferoval kompresor. Ma s tim nekdo zkusenosti? A jaky kompresor byste mne doporucili? Pokud je tedy lepsi...
jednou za cas rozeberu cely pocitac, vyluxuju, profoukam a je zas na dalsi pul rok vystarano.
S kompresorem opatrně, klasické kompresory (pístové) mají ve vzduchu i trošku oleje, nic dobrého pro elektroniku.
Já mám koupený gumový balónek s "chobotem" (koupeno v zdravotních potřebách jako nástroj k vyplachování uší - ale lze koupit i větší, jehož primární určení je klystýr (ale ten má tvrdý plastový chobot) :-) ).
Ale pro chinooka je to na 100 PC nepoužitelné (ale zase by měl namakané zápěstí). Osobně bych hledal něco jako výkonný ventilátor, možná by se hodil automobilový vysavač, je to i docela malé zařízení a pokud bys sehnal takový, u něhož lze zapojit hadici i na výfuk, měl bys vyhráno.
No nereknu ti presne co to je, ale zkusim se poptat. Jednou za pul roku nam prijede technik z firmy co se staraji o sitovy prvky a maji na to super vecicku. Je to stlacenej vzduch v bombe velikosti asi jako malej hasicak, kroucena tlakova hadice a na konci ventil s tryskou v rukojeti. S normalnima plechovkama se vzduchem se to neda srovnat a v tomhle objemu to musi vyjit i podstatne levneji. Netusim jestli si to nechavaji plnit, nebo k tomu maji nejakej kompresor.