Zdravim vsechny,
potrebuju zapojit motor z HDD, jen vim, ze je to synchronni motor a potrebuju k tomu nejaky menic se stridacem, nebo neco takoveho, jestli nekdo vite neco vic, nebo mate link, kde je to dobre popsane, tak se ozvete. Diky
Printable View
Zdravim vsechny,
potrebuju zapojit motor z HDD, jen vim, ze je to synchronni motor a potrebuju k tomu nejaky menic se stridacem, nebo neco takoveho, jestli nekdo vite neco vic, nebo mate link, kde je to dobre popsane, tak se ozvete. Diky
ježiš co zas kutíš? proč zrovna motor z disku ???
To dělaš mixer nebo co ? ;D
Jestli chceš mam doma starych disku hafo 8-)
Je to obyčajný trojfázový synchrónny motor - ak chceš hladký pohyb, potrebuješ ho napájať sínusovým napätím (samozrejme trojfázovým).Citace:
Původně odeslal lordofworlds
http://www.google.sk/search?hl=sk&q=...ntroller&meta=
Nes*r sa s tým - použi rovno integráč z toho disku... BTW: podobné motory (IMHO lepšie vyriešené pre domáce použitie) sú v CDROM mechanikách - aj z radičom...
Ja vim, ze z cd by byl lepsi, ale ja potrebuju roztocit cely disk ( o data mi nejde). Diky, s tim uz si nejak poradim. zkusim najit popis toho integraku a jinak to zkusim udelat jinak.
mozna ze se pletu, ale v HDD je obycejny krokovy motor, ktery bych tedy sinem nenapajel, a ridit jde v pohode posuvnym registrem napr. 74194 (ma i zpetny rezim) staci k nemu jen dodelat logiku, aby sla postupne :
1000
0100
0010
0001
...pletieš sa. Krokové motory sa v HDD nepoužívajú - je to kôli tomu, aby boli otáčky platní rovnomerné - krokový motor ma vždy viac-menej trhaný pohyb...
To je pravda,ale v hodně starejch diskách se najít dá ;)Citace:
Původně odeslal PeterM
Ale na pohyb hlav, nie na otacanie platni :wink:
tak nevim, motorky se kteryma jsem se setkal jdou ridit pomoci postupu ktery jsem psal drive, jsou to motorky stari tak 5 roku a vic, dnes uz je pravda ze se nepouzivaji
Citace:
To je pravda,ale v hodně starejch diskách se najít dá
ale nikde jsem v disku, myslim HDD nevidel ze by byl krok. motor pouzit na pohyb hlavy (pokud vim je to civka rizena proudem ji prochazejici v ramci pomerne silneho pernamentniho magnetu (uz slozity slovni obrat na tuto nocni hodinu :-) ) ) pokus se zas pletu tak me uz klidne upalte :idea:Citace:
Ale na pohyb hlav, nie na otacanie platni
...to bude tým, že niesi pamätník (teda si málo pamätáš ;D ) - skús si niekde nájsť disk tak z roku 1990...
no, tak sem jeste zjistoval dal, a pry je to rizene pomoci PWM, tak uz sem z toho uplne v ** jedna se o segate 8GB, vite nekdo o nejakem zapojeni, co ho roztoci?