Abit NF7-S a mereni teploty
Jak je to s presnosti mereni teploty zvlaste na procesoru?Cetl jsem,ze neni zrovna nic moc presna.Me jde ale o drobet jinej problem.Stava se mi,ze zapnu pocitac a po cca 1h provozu ve Win mam teplotu kolem 40°C,ale kdyz ho zapnu druhy den,tak po stejne zatezi i za stejnych okolnich podminek mam trebas jen 30°C,je divny ze rozdil je az 10°C,je to u tehle desky normalni? ???
Re: Abit NF7-S a mereni teploty
Citace:
Původně odeslal Icar
Jak je to s presnosti mereni teploty zvlaste na procesoru?Cetl jsem,ze neni zrovna nic moc presna.Me jde ale o drobet jinej problem.Stava se mi,ze zapnu pocitac a po cca 1h provozu ve Win mam teplotu kolem 40°C,ale kdyz ho zapnu druhy den,tak po stejne zatezi i za stejnych okolnich podminek mam trebas jen 30°C,je divny ze rozdil je az 10°C,je to u tehle desky normalni? ???
Abit NF7 (a nielen táto séria...) má všeobecne známy problém, že po prvom zapnutí compu ukazuje nezmyselné teploty (ten Winbond čo meria teplotu sa nestihne po zapnutí správne inicializovať ??? ). Pomôže reštart compu po nejakej chvíli. Druhý problém je v BIOSe - Abit používa rôzne kompenzačné koeficienty - na základe teploty okolia (druhé tepelné čidlo) mení koeficienty, podľa ktorých je počítaná (v tomto prípade už iba odhadovaná :evil: ) teplota procesora. Funguje to zhruba tak, že pri nízkej teplote okolia k nameranej hodnote "niečo" pripočíta aby kompenzoval tepelný rozdiel medzi zadnou stranou procesora a jadrom. Problém je v tom, že keď počas prevádzky stúpne teplota v kejse, tak tie prepočítavacie koeficienty už neplatia...
Pomôže opäť reštart compu - vtedy sa znova nastavia tie koeficienty podľa reálne nameraných hodnôt.
Takže moja rada je nasledovná: Ak chcete aby vám doska ukazovala reálnu hodnotu teploty procesora, tak comp zapnite, nechajte zohriať na bežnú prevádzkový teplotu a urobte reštart (nemusí byť tvrdý reset - stačí reštartovať Win...)