Chcel by som sa spýtať či stačí 80W peltier na Radeona 9800Xt.
Chladený VODOU.
Printable View
Chcel by som sa spýtať či stačí 80W peltier na Radeona 9800Xt.
Chladený VODOU.
Nemam zadne zkusenosti s Peltiery, ale jestlize R9800XT pretaktovany na 470/840Mhz zere temer 68W:
http://www.xbitlabs.com/articles/vid...v-power_9.html
...tak predpokladam, ze 80W Peltier s DOBRYM chlazenim vodou (prutok!) bude vice nez dostatecny na chlazeni core, i kdybys VGPU zvednul na 1.8V ;D
peltier nema 100% ucinnos! takze na to bacha ...
Ztratovej tepelnej vykon GPU nebude ale zase vyssi nez 60W, takze... :wink:
co to znamena ze nema 100 percentnu ucinnost.Citace:
Původně odeslal MadCap
Ze vsechnu enrgii, co u das nepremeni na to, co pozadujes. Treba zarovka ma mizernou ucinnost, protoze asi jenom 15% energie co dodas se premeni na svetlo, zbytek na teplo. To same u motoru. Benzinovej motor ma 20% - jenom 20% energie se premeni na pohyb, zbytek na teplo a dalsi....
mno mel by stacit ale bude to chtit poradnej zdroji a poradne waterblok aby ti to neblaflo. ale pokus chces nejakej rekordik s vcore mody tak spis asi bych tam svihl 100 W peltak.
jen prosim o vysvetlenou: na GPU karty se da normalni water blok a na to se upne mrazici peltier takze prutok vody se chladi primo na mloku tim peltierem?? chapu to dobre... ?
GPU > kus medi > pelt > waterblock
eeee, :roll: , to nie, to by tam ten peltier nemal skoro zadny vyznam - Peltier treba dat priamo na GPU - aby si ho mohol nielen chladit , ale aj "podchladit" a tym mu vyrazne pomoct k pretaktovaniu (lepsie to uz ide len tekutym dusikom :wink: ) , no a ten peltier treba potom chladit vodnikom, aby ti peltier nezhorel... 8-)Citace:
Původně odeslal pETSaa
aha a nekondenzu peltier vlhkost?? ja myslel ze tohle byl jejich velkej problem a proto se moc nepouzivaj?Citace:
Původně odeslal Marcelino
a čo by sa stalo keby som tam dal 170W pelt. To by bola bomba ,nie?
k peltu musíme dať ešte neaky špecialny zdroj ne, NApr meanwell s320 PSU. ako je to ma napájané z čoho. Zo zdroa? aký silný by som ho musel mať keby som k nemu dal ešte 220w pelt ?
huh? no prece o 220W vic nez potrebujes na sestavu bez nej. ???
(ovsem 220W na +12V vetvi)
Citace:
Původně odeslal Marcelino
nechci ti kecat do tvyho nazoru ale ta med se tam dava proto aby nelitala tolik teplota. zacatek treba -20 a potom 10 stupnu tak s medi to bude treba jen 15 stupnu rozptyl !!
Do 200W Peltiera nemusíš tlačiť 200W výkonu - celé je to o regulácii. Ak chceš dosiahnuť nejakú konkrétnu teplotu, tak pustíš do Peltiera len taký výkon, aby tú teplotu mal. Je to oveľa lepšie, ako nechať bežať Peltier naplno s tým, že keď nieje grafika zaťažená, tak má aj -20° a pri záťaži to vyletí na +15°. Tie veľké tepelné rozdiely nerobia dobre ani grafike, ani Peltieru (tepelná rozťažnosť a z toho vyplývajúca únava materiálu (v extréme až prasknutie súčiastok na karte alebo postupné uvoľnenie spájkovaných spojov), problémy s vlhkosťou a námraza, ...).Citace:
Původně odeslal Rampage
Chce to proste inteligentný regulátor s tepelným čidlom (alebo ideálne špeciálny zdroj určený pre Peltiery priamo vybavený reguláciou).
mno, to si ma nepochopil, :wink: ja som reagoval na to, ze chcel dat peltier az na vodnika :roll: a nie "medzi" GPU a vodnika 8-) ... na tu med som vobec nereagoval...Citace:
Původně odeslal Voky
Tak neceti jste muj thread s tematem MRAZIK...
Tam jsem se tou samou problematikou zabyval.
Dokonce jsem poeltiery uchladil, napajel, a reguloval jejich vykon.
Projekt musel byt ukoncen protoze tedka studuju VUT v Brne. Neni cas. Jinak mam kompletni dokumentaci takze muzu poradit. Jinak Peltiery 3ks 220W muzu prodat. I s regulatory wykonu(napeti) a s napajecimi zdroji.
panove, ja bych nerad prudil, ale kdyz to tak ctu, jaky tema peltierama chcete ziskat prakticky uzitek? OC se vam zlepsi tak o 10-15%, ale spotreba proudu vam oproti normalnimu provozu PC stoupne treba o 200%. Navic musite resit problemy s regulaci, kondenzaci atd...
presne tak... je to v pomeru cena/vykon nevyhodne..Citace:
Původně odeslal gregorius
to taky neo zjistil a napsal
Tak tak.
Je to hnusne ale je to fakt.