-
CP/M
Tak nevim, jestli tohle patri spis sem nebo do Pevnejch disku a radicu, mno je to dnes uz hodne exotickej system, tak to necham tady.
Mam tu jeden starozitnej perfektne chodici PC, kterej bezi na CP/M (pro mladsi rocnici: tenhle - ve sve dobe dominujici - system rozpitval Bill Gates, aby z nej utvoril MS-DOS). Dodaval se k nemu externi vinčestr (jak se tenkrat rikalo hadrum) 10 MB, kterej byl ale tenkrat tak drahej, ze jsem se na nej vyfouk ze zadniho otvoru a pak jsem prosvih moment, kdyz se likvidoval sklad :cry:. CP/M umi mechaniky jen do 8 MB, ten HD se segmentoval bud na 5+5 nebo 8+2.
Ted mi nekdo nabizi plne funkcni HD 20MB a tak by me zajimalo, jestli tu je nekdo, kdo ma s timhle systemem zkusenosti a muze rict, jestli tohle pujde rozdelit na 8+8+4 nebo aspon na 8+8 s tim, ze ten zbytek poslu do luftu (myslim, ze to puvodni segmentovani problem nebude, kdyz zahodim 10MB, ale prece jen bych z tech 20 rad vyuzil co nejvic).
-
Ahoj, mrkni na tuhle stránku, třeba tam něco najdeš:
http://operacni-systemy.net/art.php?artid=29
Jelikož jsem se některými "alternativními systémy" před časem zabýval, můj poznatek v tomto směru je, že modernější verze tohoto sytému to dělení nevyžadují (aspoň jsem na tenhle problém nenarazil).
Honza
-
... pamatuju cpm, kdysi sem mel pocitac SHARP MZ-800, mel sem tam disketovou mechaniku...