-
Zdroj - pojistka
Nazdarek panove, mam takovy problemek....kdyz jsem mel vypnutej pocitac mel jsem ho jenom v siti zastrcenej, tak mi dite preplo vzadu na zdroji takovy to cerveny 230V a 118V nebo co to tam je.....a od te doby mi nejede pocitac...ikdyz jsem ho vratil do puvodni polohy tak to nejede...nevite cim by to mohlo byt?
-
No slušně vychované spotřebiče dělány na obě obě napěťové normy by měly být proti tomuto pojištěni, ale ukazuje se, že u spotřebičů s tímto přepínáním tomu tak není :-/ ...
Zde teď hrozí, že půlka polovodíčů je v háji ... i když je to divné, protože napětí se zmenšilo, a to by tak vadit nemusel, pokud při tom nižším napětí zdroj nepoužije nějaký násobič napětí....
Pokud zdroj nemá Varikap, je zde reálná možnost, že je všechno v háji ... (to je součástka právě proti přepětí, napětím spínaný polovodič).... Když se to zapllo na to nižší napětí, ozval se nejaký zvuk ???
Jinak tohle asi teď už patří do Bastlírny.
-
No nevim jestli ma Varikap nebo ne...zvuk nevim jestlinejaky byl mozna jo...ale nic jsem neslysel...ale pri zapnute telce by asi nic slyset nebylo. Je to zdroj origos s bednou Chieftec.....
Myslis ze jako cely komp by byl v haji? nebo jenom ten zdroj? nemam jinej zdroj na vyzkouseni .(
-
zkus zdroj rozdelat a treba neco uvidis..
kamos to akhle taky jednou prepl,dokoce tusim za provozu..mno udelalo to velkou ranu ale odesel jen zdroj....
-
Ono to přepíná dvojici elektrolytů na vstupním filtru paralelně nebo sériově, takže asi ty kondíky odpálil vyšším napětím, možná se tím i přepálila nějaká část na plošném spoji. Myslím, že je zdroj K.O.
-
Pri prepnuti na 115V sa diodovy usmernovac na vstupe pouzije ako zdvojovac napatia. Za tym by mal byt zapojeny varistor tak, ze to prepali poistku, ked je tam prilis velke napatie.
http://www.pavouk.comp.cz/hw/atxps.html
-
Tak vam dekuji za rady.zkusim nekde sehnat zdroj a vyzkouset snad to pojede .)
diky vsem pak vam napisu cim to bylo..
-
som to kedysi tez urobil, ale to bol At, bola zla poistka, tak som si zaobstaral new, ale ani po roku sem si nenasel cas ji vymenit
:oops: :wink:
edit:aby ste to nebrali ako spamm, tak som tym chcel povedat, ze ta pojistka
to zachranila, teda u teba to bude podobne
-
2 Artee ..... varikap je specialna dioda ktora sa pouziva v ladiacich obvodoch radioprijimacov :!:
minule mi naci Itckari doniesli presne taky isty pripad :) zdroj prepnuty na 115V pichli u nas do siete a vobeeeec ich to nesralo :?
vyletoval som varistor , prepinac napatia (aby sa to neopakovalo ) a vymenil poistku :) nic ine neodislo
zdroj este v ten den dali do masiny a viac sa neozvali ... tagze asi ide :)
-
Cau lidi tak jsem rozebral zdroj ale zadnou pojistku ve zdroji Chieftec 360w jsem nenasel. Jak velka tam ma byt ta pojistka...popripade mate nekdo nejakej odkaz na schematko tohoto zdroje....bylo by to asi nejlepsi...diky za pomoc
-
urob pls detailne foto PCB toho zdroja , potom mozeme hladat poistku - vyhotovenie maju rozne : sklenna v patici , sklenna s drotennymi vyvodmi , plastova co vyzera ako elektrolyt .........