dejme tomu ze jsem koupil nejakou vec a ta vec se za tyden dost slevnila, muzu tedy odstoupit od smlouvy a nechat si vyplatit puvodni sumu? a danou vec si nasledne opet koupit za aktualni nizkou cenu?
Printable View
dejme tomu ze jsem koupil nejakou vec a ta vec se za tyden dost slevnila, muzu tedy odstoupit od smlouvy a nechat si vyplatit puvodni sumu? a danou vec si nasledne opet koupit za aktualni nizkou cenu?
jestli jsi ji koupil pres inet nebo jinak "na dalku", tak ano, ale jinak rofl ;D
EDIT: taky by me zajimalo, jestli ti to znova prodaji :wink: smysl tehle moznosti odstoupeni bez udani duvodu je ten, ze se s tou kupovanou veci nemuzes fyzicky seznamit a tudiz jses v nevyhodnym postaveni. urcite to nema slouzit ke spekulaci s cenou
Presne tak, pochybuju ze ti jeste vubec jeste neco prodaji, kdyz zjistej zes to vratil abys totez okamzite koupil znovu.
myslel sem to jako hypoteticky
čistě hypoteticky kdyby si mi todle udělal v obchodě tak bych tě vynesl v zubech s rozbitým ciferníkem.... víš že si vymyslel docela pěknou prasečinu? :!:
Ehm, clovek by nekdy mel uznat svoji prohru, ne :oops:
jo lidi tohle by byl nice precedenc ..
co 2 tydny upgradovani pc a jeste by se na tom dalo vydelat ;D
dost dobry je to na cpu a grafiky
kdyz nejde poradne pretaktovat nebo odemcit tak vratit a pekne novou ;D
pochbyuju, ze by to nekdo realizoval v jenom shopu ;D
Citace:
Původně odeslal riksa
A co když si tu věc koupim přes e-shop, ale v podmínkách nákupu zatrhnu převzetí "osobně"? Potom tam pošlu to zboží vyzvednou nějakou kamarádku, která je Pc totálně neznalá a tudíž nemá páru o tom pro co jde. Přinese mi to domů já zjistim že mi 120ka větrák nejde do rozteče děr pro 80ku :eek: a budu chtít vyměnit tu 120ku za 80ku. Vztahuje se na takovýto nákup přes e-shop možnost vrácení zboží do 14ti dnů?
Jinak mám "zatím" s tímto způsobem výměny nebo vrácení 2 kladné zkušenosti v Sumě a v Softcomu. Prodavači se sice tvářily jak "půlprd.ele z křoví" ale obchodníci velmi ochotně vyhověli a to bez storno poplatků.
1) "osobne" znamena i pripad, ze s nechas nekym zastoupit (ustne udelena plna moc)Citace:
Původně odeslal Frost
2) i kdyz si pro koupene zbozi pres inet dojdes osobne, mas narok na odstoupeni od smlouvy ve lhute 14 dni, protoze smlouva samotna byla uzavrena pres inet. takze odpoved je: ano, muzes, ale jestli s tebou znova uzavrou kupni smlouvu, zalezi na nich. je rozdil, kdyz ta tvoje znama nerozezna grafiku od harddisku a kdyz nekdo odpali cpu a pak ho v te lhute vraci...
Tak ještě něco podobnýho: štve mě, že se všude špatně uvádí u LCD počet barev. Napíšou 16,7 mil a přitom je to 16,2 a to ještě dopočítané. Prostě zaměňují 6bit za 8bit. Můžu pak třeba po roce reklamovat LCD proto, že má málo barev?? Mám chuť to udělat.
Moc díky za odpověď, tohle jsem chtěl vědět. Je to někde oficielně napsané v nějakém net. zákoníku? Dost by se mi to hodilo. Nosil bych to u sebe jako metlu na ty arogantní prodavače. Nechci to zneužívat ale nakupuju poměrně dost HW pro kamarády a při stavbě Pc se najednou rozhodnem pro sata disk místo ata, takže využíju někdy tu 14ti denní lhůtu.Citace:
Původně odeslal riksa
napsane to nikde neni, ale vyplyva to z obecne upravy uzavirani smluv. kupni smlouva je uzavrena okamzikem, kdy se stretnou shodne vule vec koupit za danych podminek a vec prodat za danych podminek. v e-shopu mas podminky prodavajiciho dane: vec, kupni cenu, zaruku atd. ty objednanim smlouvu uzavres. to, ze potom tu vec nejak prevezmes (osobne, postou atd.) uz na zpusobu uzavreni nic nemeni.
ucel ustanoveni 14denni lhuty na odstoupeni od smlouvy je v tom, ze kdyz vec fyzicky nevidis, tak se s ni nemuzes radne seznamit a tudiz v jistem smyslu kupujes zajice v pytli. na tom nezmeni nic fakt, ze tu vec muzes videt osobne pri osobnim prevzeti, protoze v tu chvili uz existuji prava a povinnosti mezi tebou a prodavajicim: jinymi slovy, po uzavreni kupni smlouvy mas jak ty, tak prodavajici moznost uplatnit sva prava u soudu, jestlize je druha strana nesplni dobrovolne. to je podstatny rozdil oproti objednavce, ktera je svou podstatou smlouvou o smlouve budouci, kde se strany mohou domahat teprve uzavreni vlastni kupni smlouvy a nikoliv plneni z ni
Díky moc, právník ze středu Prahy se nezapře :-) Mám poslední verzi ASPI
tak to tam zkusim najít aby to bylo s příslušnými paragrafy.
staci to, co je tu ve faq + obecne §§43-45 pro uzavirani smluv a nekde okolo 53 ohledne te 14denni lhuty na odstoupeniCitace:
Původně odeslal Frost
mam dotaz, kterej se netyka nakupovani pres e-shop, ale je to velmi podobne. existuje neco takovyho jako moznost vraceni bez udani duvodu i pri normalnim nakupu? nevim proc, ale mam pocit ze neco takovyho bylo s casovou lhutou 24 hodin - jen jestli jsem si to nevymyslel :-)
zadna takova moznost zakonem dana neni. je pouze pripustena moznost odstoupeni v 7denni lhute v pripade, ze k uzavreni smlouvy dojde mimo prostory obvykle k podnikani. v pripade, ze jeste prodavajici nesplnil pak tato lhuta cini 1 mesic.
diky moc. v obchode mi nechcou predvest LCDcko, pry az zaplatim :-( tak se pujdu podivat asi jinam
jak je to s vracenim zbozi bez udani dovodu do 14dnu pri uzavreni smlouvy cez net, kdyz porusim ochrany obal - napr. kdyby grafika nebo jednoduse to hlavni bylo zataveny ve folii (nemyslim kabely cd atd...) a zbozi tak neslo vyzkouset
muzu porusit obal?(je to nejlip stanoveny zakonem?) link na konkretni paragraf by se hodil - diky
logicky to samozrejme je mozne, ale kdyz sem takhle vracel 6800le se shit pipkama, tak se vsichni nejdriv zajimali, jestli sem neporusil nejaky obaly, nastesti grafika byla v antistatickem sacku zalepenym izolepou takze se nedalo poznat nic (s prodavacem sem si pak pokecal o karte, mel ji taky tak sme srovnali 3dmarky)
Jasne ze to muzes rozbalit, tech 14 dnu mas na otestovani, ne na to aby ses podival co ti doslo. Na druhou stranu nemuzes protestovat pokud ti prijde rozbaleny zbozi, jelikoz obal neni soucasti vyrobku.
Podstatny je, zda dorazi vse komplet a neposkozeny zpet k prodejci, pokud to vracis v tech 14ti dnech.
zpatky to hodlam vracet osobne, ptal sem se jich neni problem, kdyz sem tu nekde videl na foru, zamitnutou reklamaci, kdy to sami rozbili (i kdyz czc je czc), tak se radsi projdu