[c++, linux]qt nebo gtk a knihovny bb, fb, ob DONE
Zdravim,
chtel bych se zeptat, jakou grafickou knihovnu by jste mi doporucili, kdyz bych chtel zacit programovat GUI pod linuxem. gtk? qt? nebo neco uplne jinyho? Chtel bych to ale co nejmin zavysli (tzn. aby to nekdo rozjel pod napr. fluxboxem bez toho, ze bude muset mit knihovny z Gnome ci KDE.
Jeste bych se chtel zeptat jaky knihovny pouzivaji wm BlackBox, Fluxbox a Openbox (tzn. pomoci jakych knihoven jsou napsany) . snazil jsem se pres google neco najit, ale asi jsem moc velka lama... :oops:
Re: [c++, linux]qt nebo gtk a knihovny bb, fb, ob
Citace:
Původně odeslal bufobufo
Zdravim,
chtel bych se zeptat, jakou grafickou knihovnu by jste mi doporucili, kdyz bych chtel zacit programovat GUI pod linuxem. gtk? qt? nebo neco uplne jinyho? Chtel bych to ale co nejmin zavysli (tzn. aby to nekdo rozjel pod napr. fluxboxem bez toho, ze bude muset mit knihovny z Gnome ci KDE.
Obe GTK i QT nejsou v podstate zavisle na velkych desktopovych prostredich. U QT je problem, ze bez KDE obsahuje jen par docela hnusnych themes, zbytek potrebuje KDElibs minimalne (a to si jeste nejsem vubec jisty, jestli se pri spusteni byt male QT aplikace s theme z KDE nestartuje cele jadro KDE - a to trva pekelne dlouho a zere to spoustu pameti). Naproti tomu vetsina themes pro GTK neni zavisla na Gnome (par se jich najde, ale jsou to spise vyjimky).
Tusim ze se to tu uz resilo - zalezi jaky preferujes programovaci jazyk - QT je objektove v C++, GTK je v cistem C, ale existuji nadstavby, ktere to zapouzdruji do objektu pro C++, navic novy projekt Mono (C#) vyuziva GTK a ma vlastni objekty. Osobne preferuju GTK a ciste C, programuje se mi v tom nejlip.
Citace:
Původně odeslal bufobufo
Jeste bych se chtel zeptat jaky knihovny pouzivaji wm BlackBox, Fluxbox a Openbox (tzn. pomoci jakych knihoven jsou napsany) . snazil jsem se pres google neco najit, ale asi jsem moc velka lama... :oops:
Ty pouzivaji vlastni vykreslovani - IMHO tam neni zadnej dialog, jenom panel a menu. Konfiguracni nastroje jsou pak psany v GTK nebo QT... (to stejny i icewm, ten ale obsahuje par jednoduchych dialogu).