No urcite je to tim ze to ma velkou uzaverku, ale to by to bylo prepalene, tak me napada neni tam nejaka extremne nizka citlivost (ISO10 apod)? Nebo jak se to dela? Normalnim kompaktem by to asi neslo, co?
http://milan.wz.cz/foto_new/page4/potok.jpg
Printable View
No urcite je to tim ze to ma velkou uzaverku, ale to by to bylo prepalene, tak me napada neni tam nejaka extremne nizka citlivost (ISO10 apod)? Nebo jak se to dela? Normalnim kompaktem by to asi neslo, co?
http://milan.wz.cz/foto_new/page4/potok.jpg
K tomu ti staci stativ (protoze to v ruce opravdu neudrzis) a sedy neutralni filtr, ktery ti prodlouzi cas treba az na par sekund. Oznacuje se treba ND4, ND8 - to cislo je podle toho, o kolik stupnu zmeni expozici (nebo jak se tomu spravne rika :-)
nestacilo by dat dost velke clonove cislo ???Citace:
Původně odeslal stanis
edit:
koukam na svoje starsi foty..stacilo :-) akorat ze ja nemel stativ takze to mam mazle fsechno..byl to jen takovy pokus....
tohle jsem presne myslel s tim filtrem. Jinak je mi jasny ze k tomu potrebuju stativ :wink: Ted jsem si to jen tak cvicne zkousel pres slunecni bryle a funguje to docela OK ;DCitace:
Původně odeslal stanis
pokud to chces fotit digitalem, tak tam muzes jeste nastavit rucne expozici, treba -2 EV a pak tu clonu dat vetsi. ale kazdopadne to chce stativ ;-)
No -2EV bych si dát mohl, ale IMHO aby se mi prodlouzila doba snimani, tak musim dat +2EV. Ale to je jedno protoze muj kompakt neumi nastavit manualne clonu :oops:
Jinak uz neni treba komentovat, je to tu pekne vysvetlene ->
VYRESENO
Podstatou je dlouhý čas!!!Citace:
Původně odeslal Dominator
Z toho vyplývá stativ...
Otázkou je, jak dosáhnout dlouhého času a to se dá na každém přístroji řešit jinak, ale nejčastější jsou nízké ISO a velká clona...
A to jako fotak muze mit ISO10 treba? /videl jsem jen 50 a vic/
Nemuze. Opravdu se tyhle resi ND filtrem - neutralne sedy filtr, ktery zmensi mnozstvi dopadajiciho svetla na snimac. Samotna clona ve fotaku na to nestaci (standardne tak f8 a to je fakt malo)Citace:
Původně odeslal Dominator
Aha, no já mám ve foťáku clonu 32-64, i na 3 roky staré E-10 byla 11, takže tohle omezení mě nenapadlo...Citace:
Původně odeslal tosuja
No, pak tedy ještě lze nahradit šedý filtr večerním šerem... :wink: :idea:
Ne, na tohle fakt stačí v rámci kompaktů korekce expozice (a dost jemná) a delší čas. Ten čas taky není nijak zvlášť dlouhej, tuhle fotku bych tipoval cca na 1/30, možná trochu delší. Takového efektu (ale samozřejmě ne tak výrazného) se dá docílit i při 1/60 a to se z ruky dá udržet na všem.
Samozřejmě záleží na tom, co chce autor dosáhnout - vyšší clona nemusí být to pravé. Jinak u full automatů fakt jen podexponování korekcí a namáčknutí na delší čas, chvíli zkoušet, povede se :wink:
(pro potřeby přesně opačného efektu - kapek vody, opačný postup)