Bad blocky na HDD + kopírování Win98 z HDD na HDD
Ahoj, na mém strarém PC, kde mám WIN98Se mám vadné sektory na HDD /konkrétně HDD Seagate Barracuda, model ST340824A/, chtěl jsem se zeptat jestli existuje nějáká utilita od Seagate, případně od jiné společnosti která by dokázala posunout vadné sektory na konec disku případně znemožnila zapisování na tyto vadné sektory.
Měl by to umět Scandisk, ale u toho mýho disku se to něják nepovedlo, navíc to scandisk projížděl disk asi 5 hodin.
Slyšel jsem, že by na vadné sektory měl také pomoci Low level format, případně jenom Format, jde mi ale o to, že na tom HDD mám data o která nechci přijít (včetně systému - WIN98SE)
Bude fungovat, když nakopíruju na jiný disk obsah celého "vadného" disku včetně systému, potom ten HDD zformátuju a potom zpět nahraju na ten zformátovaný a již opravený HDD?
Jde mě prostě o to, že tom disku kde mám vadné sektory mám spoustu programů, které už ani nevím, kde bych našel a tak potřebuju aby zůstaly Windowsy i s programama funkční....
Díky za radu..
http://www.seagate.com/support/disc/ata/st340824a.html,
Re: Bad blocky na HDD + kopírování Win98 z HDD na HDD
Citace:
Původně odeslal Oly750
...
Bude fungovat, když nakopíruju na jiný disk obsah celého "vadného" disku včetně systému, potom ten HDD zformátuju a potom zpět nahraju na ten zformátovaný a již opravený HDD?
...
Fungovat to bude, má to jen pár podmínek:
Logický disk ( C: ) ze kterého budou startovat Win98 musí být "primární" a "aktivní" (zadává se to už při vytváření logických disků - FDISK, PartitionMagic ...)
Je potřeba zavést systém - jestli budeš formátovat z DOSu (spouštěcí disketa Win98) přidej příkazu "format" parametr /S (třeba takhle format c: /S /V:system98)
Pokud budeš formátovat třeba v PartitionMagic a pod., tak potom nabootuj ze spouštěcí diskety a spusť sys c:
Na opraveném disku budou po zformátování a zavedení DOSu asi 4 soubory (io.sys, msdos.sys, command.com a drvspace.bin), ty při kopírování zálohy přepiš.
Ještě varování :wink:
Při kopírování nezapomeň mít zobrazené "skryté soubory"
Jestli budeš mít připojeno víc disků, tak bacha na písmena jednotek
Na prověření stavu disku a případnou opravu (asi budeš muset provést "write zeros") si stáhni softík přímo od seagate http://www.seagate.com/support/disc/...eatoold_en.exe
Citace:
Původně odeslal Oly750
Ahoj, na mém strarém PC, kde mám WIN98Se mám vadné sektory na HDD /konkrétně HDD Seagate Barracuda, model ST340824A/, chtěl jsem se zeptat jestli existuje nějáká utilita od Seagate, případně od jiné společnosti která by dokázala posunout vadné sektory na konec disku případně znemožnila zapisování na tyto vadné sektory.
Posunout vadne sektory na konec disku nejde... zkusl bych starsi norton utility, konkretne Norton Disk Doctor a ten by mel vadne sektory oznacit a znemoznit na ne dalsi zapis, pak disk bude behat v poradku (pokud s nim neni dalsi problem).
Citace:
Původně odeslal Oly750
Jde mě prostě o to, že tom disku kde mám vadné sektory mám spoustu programů, které už ani nevím, kde bych našel a tak potřebuju aby zůstaly Windowsy i s programama funkční....
Zkopirovat Windows98 jde uplne jednoduse. Novy disk naformatujes aby byl systemovy (format x: /s) a pak na nej pouze zkopirujes data ze stareho disku. Melo by to fungovat, delal jsem to nekolikrat a bez problemu.
na kopírování dat z HDD na HDD při zachování systémovýho disku je výbornej program GHOST. V podstatě tím programem naklonuješ jeden disk na druhý. Ty disky nemusí být stejný a ani to nemusí být na HDD, ale třeba na DVD jako záloha. Kdykoliv si potom můžes zpět naghoustovat původní systém, aniž bys musel cokoliv instalovat nebo nastavovat.
Jenom si nenaghoustuj prázdnej disk na ten co chceš zálohovat :-)
mig : Muzes nejak rozumne vysvetlit proc odpovidas na dva roky stary thread? :rolleyes:
:-):-):-):-):-) Ani já jsem si nevšimnul, pěkná haluz.